Az esküvői desszertek

Milyen süteményeket válasszunk a Nagy nap alkalmából? Hogyan állítsuk össze a kínálatot? Mennyit rendeljünk? Íme, néhány jó tanács, hogy a lehető legoptimálisabb választásra jussunk!

Hogyan válaszd ki az esküvői süteményeket?

A vacsora utáni sütemények kiválasztásához javasoljuk, hogy legalább 5-6 féle, az átlagosnál kisebbre szeletelt, szín- és íz választékban is eltérő süteményekből legyenek összeállítva, és tálcára rakva, hogy az asztalra téve mindenki előtt egyforma választék legyen. Így elkerülhetjük az egymás előtt való átnyúlkálásokat és kavarodásokat. Egy főre általában 3-4 darab süteményt számolunk. A sütemények minőségével és ízvilágával kellőképpen fejezhetjük be az étkezést és jó szájízzel állhatunk föl az asztaltól.

Vacsora előtt aprósütemények kerüljenek az asztalra, sós és édes felhozatalban. A legjobb, ha ezek már a cukrász által elkészített módon, tálcán kerülnek a vendégek elé. Egy-egy tálcán kb. 30 darab sütemény van, vagyis egy tálca édes és egy tálca sós teasüteményt 8 személyre számoljunk.
 


Az est fénypontja és a legfontosabb édesség egy esküvőn maga az esküvői torta. Az esküvői torta megrendelésénél mindig vegyük figyelembe, hogy az általában éjfélkor kerül szétosztásra, melyet a menyasszony és vőlegény szel meg és oszt szét, ezért jó, ha megfelelő hűtőkapacitás van az étteremben, hiszen a jól lehűtött torta szeletelése könnyebb és esztétikusabb is. A torta nagyságát a meghívott vendégek számához kell igazítani, például egy 80 fős esküvőre általában 80-100 szeletes tortát ajánlatos rendelni.
 


Az esküvői tortát ajánlatos szintenként állványra rakni, és így feldíszítve ünnepi hangulatot teremthetünk vendégeink részére. Nászpárral, marcipán virágokkal, dekoratív díszítéssel emlékezetessé tehetjük az est pillanatát. Az idei trend szerint azonban már a torta kínálat terén is egyre több újdonság lát napvilágot: találkozhatunk szögletes, meztelen (azaz marcipán és fondant bevonat nélküli), hosszúkás, egyszintes tortával, élővirágokkal, ékszerhatású díszekkel, vicces feliratokkal és figurákkal, hennadíszítéssel ellátott csodákkal is. Sőt, mivel a vőlegény és menyasszony számára igazán fárasztó lehet egy nagyobb násznép számára felvágni és szétosztani a tortát, sok esetben már több tányéron vagy állványon helyezik el a mini tortákat, amiket csak szét kell osztani, ami sokkal praktikusabb is a násznép számára. A pár pedig a legfelső, néhány szeletes tortát vágja fel, a hagyomány szerint.
 


Aprósütemények és ínycsiklandó sütemények

A sütemények és torták tekintetében évről-évre bővül a választék, már nem csak hagyományos, emeletes menyasszonyi tortát rendelhetjük meg, hanem annak előre felszeletelt változatait, sőt, rengeteg mini torta és cupcake készül már esküvői változatban.

A habos-babos torták és sütik helyett egyre gyakoribbak a kisebb sütemények, berliner fánkok, muffinok, trüffelek, piték, mini brownie-k és a gyümölcs kis kosárkák is. Pikáns, érdekes, különleges, nem mindennapi édességekkel is feldobhatjuk a hagyományos menüsorunkat, például a hagyományos pogácsa, illetve zserbó helyett kínálhatunk a muffinokat, macaronokat, cup cake-et vagy mini cake-et.
 


A cup cake nevű finomság, a muffinhoz hasonló, de mégis kissé eltér a tészta alapja. Nagy hangsúlyt kap a díszítése, ami jellemzően cukormáz, amelynek további dekorációját a pár választhatja ki. Színben és formában is variálható, illeszthető a dekorációhoz, tálalhatjuk egyszerűen, de állványon is remekül mutatnak.

Esküvőnk különleges ékessége lehet még az amerikai mini cake, vagyis a mini torták is. Ezek a jelentésükkel megegyező édességek: a nagy torták kicsinyített másai. Mind ízben, mind díszítésben megegyeznek az eredetivel, csupán a méretük kisebb, emeletes változatai külön elemként szolgálnak, de választhatunk olyan esküvői tortát, mely ezekből a kis édességekből van felépítve, így nem egy nagy, hanem több tíz kicsi tortánk lesz.
 


Nagy divatnak örven manapság a macaron is, mely a mai formája szerint francia édesség, de valójában Olaszországban kezdték a készítését. Darált mandulából, cukorból és (cukorsziruppal felvert) tojásfehérjéből készül a két, általában 3 cm átmérőjű korong, amelyet csokoládé- vagy más ízesítésű krémmel tapasztanak össze. A jó macaron könnyű, légies, a külső kérge finoman roppan, de éppen csak annyira, hogy rövid hatásszünet után az ember azonnal a tömör közepénél találja magát. Bármilyen színben elkészíthető, így nagyszerűen lehet a dekorációval és az esküvő stílusával összhangba hozni.
 


Igazán üdítő gondolat egy kis gyümölcsről is gondoskodni az esküvői menü zárásaként. Az idény gyümölcs jó választás lehet egy hagyományos lagzin, de egy elegáns, kifinomult menyegzőn jöhetnek az egzotikus és különleges gyümölcsök, gyümölcssaláták is. Remekül kiegészítik a sok krémes és habos süteményt, amellett asztaldísznek sem utolsó látvány.

Tipp: Az ételek minőségére mindig nagyon ügyelni kell, különösen a nagy melegben!
 


Magyaros desszertek:

 • Somlói galuska
 • Gundel palacsinta
 • Tiramisu
 • MadártejKülönleges édességek:

 • francia körtetorta
 • keserű csokoládétorta vanília parfait-val
 • lángoló tejes pite
 • brownie
 • cupcake
 • muffin
 • trüffel
 • berliner fánk
 • gyümölcsös kosárkák
 • macaron

Bárhogyan is dönts, mindig gondolj a cukorbetegekre és a különböző ételallergiával küzdő vendégekre is! Mindenképpen gondoskodj olyan finomságokról is, amelyeket bárki nyugodtan lefogyaszthat!
 


Következő cikkünkben az esküvői italokkal, italcsomagokkal kapcsolatosan fogunk Nektek tanácsokat adni!

Képek forrása: blog.oakleafcakes.com, www.leaderpost.com, www.pinterest.com