Az esküvői menü

Mint tudjuk, nagyon sok múlik az esküvői vacsorán, így elsőként azt kell eldöntenünk, milyen ételek szerepeljenek a menüsoron. Ehhez nyújtunk segítséget jelen cikkünkben, tarts velünk, és tudd meg milyen alapvető dolgokra kell odafigyelni!

Milyen legyen az esküvői menü?

A készen kiajánlott menüsor természetesen nem jelenti azt, hogy nem válogathatunk kedvünkre a különböző fogások között az esküvőnk stílusa, illetve a saját ízlésünk szerint. Beszéljük meg, hogy mi az elképzelésünk, legyen az bármennyire is különleges, vegyük számba a szóba jöhető fogásokat és kérjünk egyedi árajánlatot!

Az előre összeállított menüajánlatokat általában klasszikus, ültetett esküvői ebédre vagy vacsorára szokták elkészíteni, de ettől el is térhetünk, és dönthetünk például állófogadás vagy koktélparti mellett, a hozzávaló ételekkel és italokkal.

Az esküvői vacsora menüjének összeállítása nem egyszerű feladat, azonban a hagyományok és a vacsora helyszínéül választott étterem nagy segítséget nyújthat ebben a döntésben. Az éttermek több készen összeállított esküvői menüsort szoktak felkínálni, leggyakrabban három-négy árkategóriában. Az ajánlat általában egyféle esküvői levest, háromféle húsételt, háromféle köretet és egyféle desszertet tartalmaz, illetve valamilyen meleg vagy hideg ételt éjfél után.
 


A menüsor megtervezésekor mindenképpen vegyük figyelembe a násznép létszámát. összetételét, az esküvő hangulatát, illetve a vendégek speciális igényeit is. Ilyen speciális igények lehetnek például a különböző ételallergiák, a cukorbetegség, a lisztérzékenység vagy a vegetáriánus táplálkozás.

Nagyon fontos szempont továbbá az is, hogy Te és a Vőlegényed milyen ételeket részesítetek előnyben, azonban ügyeljetek rá, hogy a násznép minden tagja találjon kedvére való falatokat. Lehetőleg gondoljunk a fogások megtervezésénél a könnyebb konyha kedvelőire vagy éppen a vonalaikra vigyázókra is! Például a húsok közé érdemes könnyű szárnyasból készült ételt is választani, illetve akár komplett vegetáriánus fogásokat is kínálni, emellett a desszertnél se feledkezzünk meg minderről!

Az ételsort a Nagy Nap előtt legalább egy hónappal érdemes végigkóstolni, hogy az esetleges változtatásokat egyeztetni lehessen. A menüpróba a legtöbb catering szolgáltatónál ingyenes a házasulandók számára, azonban érdemes előtte erről is tájékozódni.
 

Konkrét menüsor ajánlatainkat megtalálod az alábbi képre kattintva!


Trend

Az esküvő ételek tekintetében a helyszínek menüajánlatait lehet kombinálni, a hagyományos levesek mellett a ragulevesek, gyümölcslevesek és a halászlé is megtalálható az asztalon. A tájjellegű ételek felszolgálási ideje régiónként változhat, a büféasztalos éjfél utáni étkezésnél a töltött káposzta és a marhapörkölt még mindig favorit. Desszertnek vacsora után mindenkit vár a gyümölcspálma csoki szökőkúttal, faragott dinnyék, sőt olyat is láttunk már, hogy 120 túrós palacsintát tekertek meg a helyszínen a menyasszony kedvéért.
 


Évszakhoz illő menüsorok

Étkezés szempontjából is minden évszaknak megvan a varázsa. Télen szeretjük a meleg leveseket, nyáron a hűsítő desszerteket, salátákat. Fontos szempont tehát az is, hogy vendégeinknek az adott évszakhoz illő ételeket kínáljuk, hiszen kinek van kedve télen fagylaltot, nyáron meg forró levest enni? A tavasz alkalmával rengeteg finom, friss zöldség és gyümölcs áll rendelkezésünkre, ezért érdemes a menüsor összeállításakor ezt is figyelembe venni. A nyári esküvőknél minden vendég a felfrissülésre és hűsölésre vágyik, így az ételeknek laktatónak, de mégis könnyűnek kell lenniük. Ősszel szintén feldobhatjuk a menüt idény zöldségekkel és gyümölcsökkel, télen pedig bátran válogassunk a frissel sült, és az ínycsiklandó, forró ételekből.
 


Vegán menüsor

A vegán esküvő hallatára bizonyára sokan felkapják a fejüket, hiszen a vegán életmód önmagában is különlegesnek számít, főként, ha esküvői menüről van szó. Ha mégis ilyenre vágysz, jó, ha tudod, hogy nincs lehetetlen - nem egy különleges menüsor van, ami nemcsak finom, de egészséges is!

A növényi életmódot követők közül sokan környezettudatosak is, hiszen a vegán életmód nem egy divatos diéta - ahogy sokan tévesen gondolják -, hanem egy biztos lábakon álló, megalapozott döntés. A környezettudatosság vonzza a kellemes zöld helyszínt, az egészséges reform alapanyagú fogásokat, figyelembe véve a húsevők igényeit is. Hidd el, hús-, tej- és tojásmentesen is jól lehet lakni isteni, növényi ételekkel.

Nagyon fontos szempont ilyenkor a hagyományos magyar esküvői ételek vegán köntösbe bujtatása, ha Te is szeretsz kockáztatni, akkor akár egy különleges ízvilágú étel-kavalkádot is bevállalhatsz. Természetesen, ahogyan sok más, úgy ez is a vendégsereg összetételéhez, étkezési szokásaihoz mérten változhat. A legjobb megoldás, ha az esküvői menü éppúgy tartalmaz hagyományos, mint különleges, a násznép számára egyedi, ínyenc fogásokat, desszerteket is.
 


Az éjféli vacsora

Éjszakába nyúló mulatozás és vendégfogadás során gondoskodni kell éjféli menüről is. Természetesen ilyenkorra érdemes kisebb adagokkal számolni, mint egy átlagos adag, hiszen a korábban elfogyasztott fogások után lesz, aki egyáltalán nem tud már ételre gondolni sem, sőt van olyan vendég is, aki akkorra már haza is megy!

Ötletes és mutatós megoldás lehet erre, ha az éjféli fogásokkal egyidejűleg vagy azt követően változatosan összeállított, dekoratívan elrendezett gyümölcstálat is kínálnunk, amin lehet például alma, körte, banán, nektarin, kiwi, narancs, mandarin és persze az örök nagy kedvenc, a nagy szemű, magnélküli szőlő is. A kedvező árak és a beszerezhetőség miatt, érdemes elsősorban a szezonális gyümölcsök nyújtotta lehetőségeket kihasználni, majd kiegészíteni néhány egzotikusabb gyümölccsel.
 


Magyaros vagy nemzetközi konyha?

Ízvilágot tekintve választhatunk az ismert, hagyományos magyar ételek közül, mint például az Újházi tyúkhúsleves, főételként sült vagy rántott hús, gomba, vagy máj zöldséges rizzsel, burgonyapürével, vagy hasábkrumplival. Desszertként kínálhatunk somlói galuskát, Gundel palacsintát, madártejet, tiramisut vagy bármilyen más ínycsiklandozó süteményt.

Ha szeretnénk egyedi, nem megszokott ízeket is belevinni a hagyományos esküvői menünkbe, akkor levesként választhatunk az újházi helyett gyöngytyúklevest is. Főételként a csirkét felválthatja a hal, sertés, kacsa, jércemell, pulyka, nyúl akár szarvas is. Pikáns, érdekes, különleges, nem mindennapi édességekkel is feldobhatjuk a hagyományos menüsorunkat - ilyen például a francia körtetorta vaníliaöntettel, a lángoló tejes pite vagy a keserű csokoládétorta vanília parfait-val.
 


Ha a hagyományos menüsortól teljesen el szeretnénk térni, akkor például exkluzív esküvőkhöz lehet választani lazacot, bélszínt, libamájat, vagy királyrákot, sőt a külföldi specialitások harmonikus keveréke igen egyedi ízvilágot és ezzel együtt különleges élményt nyújt mind a párnak, mind a vendégseregnek. Vidéki tájegységek különböző ételeit, külföldi országok specialitásait is bátran bele lehet építeni az esküvői menüsorba.

A rendkívüli és szokatlak fogások, ételek egyre gyakoribb összetevői a menyegzők fogadásainak, és mintegy kulturális örökségként tűnnek fel a tányérokon. Az általunk kiválasztott ételeknél lehet szempont akár az élelmiszerek színeinek harmóniája az esküvőnk tematikájával. Ha például esküvőnk színe a piros és a zöld, akkor esküvői fogásként kínálhatunk a zöld színű, Japánból származó, különleges babot, és edamame-t piros színű, kicsi homárral.
 


A gyerekeknek...

Ha gyerekek is jelen vannak az esküvőn, akkor ügyelni kell arra, hogy ők is tudjanak koccintani kölyökpezsgővel, illetve, ha nagyon egzotikus a menü, akkor érdemes számukra külön fogásokat rendelni, olyanokat, amelyeket a gyerekek általában szeretnek. Jó megoldás lehet, ha például rántott húst, kaliforniai tekercset szójaszószba mártva, csirke pitét vagy raviolit barna vajmártással, gyümölcssalátát, rendelünk számukra.
 


Következő cikkünkben a parti jellegű esküvőkkel, illetve az esküvői falatkákkal kapcsolatban fogunk segíteni Nektek!

Képek forrása: www.pinterest.com