Az esküvői menük és catering

Az esküvőknek két fő része van: az első és egyúttal az menyegzők lényegi része, amikor a jegyespárt az esküvői ceremónia keretében házastársakká nyilvánítják. A szertartás előkészületei közé tartoznak a virágok, illetve a dekoráció lehetőségeinek felmérése, a menyasszonyi ruha

A ceremónia után következik a fogadás, ahol a násznép köszönti a friss házasokat, és együtt megünneplik a boldog pár első óráit, mint férj és feleség. Ennek fő pontja az esküvői étkezés az ízlésesen megterített asztalok mellett, ahonnan el lehet fogyasztani a pár által már előzőleg megrendelt fogásokat. Lássuk, hogy milyen opciók adottak az esküvői menü kiválasztásánál.
 


Mielőtt még bármilyen ételt, italt, édességet kiválasztanánk, fel kell tennünk magunknak néhány kérdést, amelyek megválaszolása után már elmondhatjuk, hogy elvégeztük a munka oroszlán részét. Át kell gondolnunk, hogy hány vendég lesz jelen a fogadáson, a költségvetésből mennyit áldozhatunk az esküvői menüre, felszolgálás legyen-e vagy inkább svédasztalos, teljes ételsort vagy csak „csipegetős” falatkákat szeretnénk-e, van-e valamelyik vendégnek vagy nekünk különleges igényünk (pl. vegetáriánus, vagy diabetikus ételek). Mindezek után, ha egységes témára felépített esküvőt szervezünk, akkor fontos, hogy az ételeket is annak megfelelően válasszuk ki (például a tengerparti lagzik hangulatához a tengeri ételek - úgymint kagyló, hal, rák, homár - jobban illeszkednek, mint egy grillcsirke vagy steak). A kóstoláskor, pedig érdemes magunkkal vinni egy szülőt vagy barátot, aki, mint külső megfigyelő, pártatlan véleményt tud alkotni az adott ételekről.
 


A hagyományosan felszolgált, esküvői menüsorok több alternatívát is kínálnak a párok számára. Általában öt vagy hat fogásból áll az étlap: előétel, leves, főétel és a hozzávaló köretek és saláták, desszert illetve a nagyobb, egész napos lagziknál még az éjfélkor felszolgált fogás. Az ízvilágot tekintve választhatunk az ismert, hagyományos magyar ételek közül, mint például az Újházi tyúkhúsleves, főételként sült vagy rántott hús, gomba, vagy máj zöldséges rizzsel, burgonyapürével, vagy hasábkrumplival. Desszertként kínálhatunk somlói galuskát, Gundel palacsintát, madártejet, tiramisut vagy bármilyen más ínycsiklandozó süteményt, éjjeli fogásként, pedig salátát, vagy kisebb, könnyebb apró fogásokat. A mindezeket megelőző előételként rendelhetünk különlegességeket, mint például sárgadinnyét sonkával.
 

 

Ha szeretnénk egyedi, nem megszokott ízeket is belevinni a hagyományos esküvői menünkbe, akkor levesként választhatunk az újházi helyett gyöngytyúklevest is. Főételként a csirkét felválthatja a hal, sertés, kacsa, jércemell, pulyka, nyúl akár szarvas is. Pikáns, érdekes, különleges, nem mindennapi édességekkel is feldobhatjuk a hagyományos menüsorunkat – ilyen például a francia körtetorta vaníliaöntettel, a lángoló tejes pite vagy a keserű csokoládétorta vanília parfait-val. És akkor még az esküvői tortáról nem is beszéltünk! Ha a hagyományos menüsortól teljesen el szeretnénk rugaszkodni, akkor például exkluzív esküvőkhöz lehet választani lazacot, bélszínt, libamájat, vagy királyrákot is. A külföldi specialitások harmonikus keveréke igen egyedi ízvilágot és ezzel együtt különleges élményt teremt a párnak és a vendégeknek egyaránt.
 

 

idén is virágkorát éli az esküvői ételek illetve a tálalás terén a mini falatkák, hiszen így sokféle típusú ételből tud válogatni a násznép, minden érdekességből tud venni egy kis kóstolót. Ilyen apró menüsorok falatkái például a sajttálak, mini hot-dogok, felvágottak, mini pizza, mini sörök, mini koktélok, mini ez, mini az.Vidéki tájegységek különböző ételeit, külföldi országok specialitásait bátran bele lehet építeni az esküvői étlapba. A rendkívüli és szokatlak fogások, ételek egyre gyakoribb összetevői a menyegzők fogadásainak, és mintegy kulturális örökségként tűnnek fel a tányérokon. A habos-babos torták helyett egyre gyakoribbak a kisebb sütemények, berliner fánk, muffinok, trüffelek, piték, mini brownie és erdei gyümölcs kosárkák kínálása is. Gyakorlatiasabb és olcsóbb megoldás, hiszen mindenki kedvére válogathat, és ha valami nem ízlik, akkor is marad még hely a pocakban a többi finomságra. 2018 egyik trendje, hogy az apró falatkákat, fogásokat díszítésképpen fel lehet dobni ehető virágokkal is.
 


Az általunk kiválasztott ételeknél lehet szempont akár az élelmiszerek színeinek harmóniája az esküvőnk tematikájával. Ha például esküvőnk színe a piros és a zöld, akkor esküvői fogásként kínálhatunk a zöld színű, Japánból származó, különleges babot, az edamame-t piros színű, kicsi homárral. A színvilágot átvihetjük az italokra, vagy csak a koktélokra is, mintegy pikáns elemként.
 

 

Ha gyerekek is jelen vannak az esküvőn, akkor ügyelni kell arra, hogy ők is tudjanak koccintani kölyökpezsgővel, sőt, ha nagyon egzotikus a menü, akkor érdemes nekik külön fogásokat rendelni, amilyeneket a gyerekek általában szeretnek. Fontos figyelni kell arra, hogy különleges igényű vendégeink is kedvükre választhassanak. A vegetáriánusok, cukorbetegek, vagy diétázók számára biztosítsuk, hogy legyenek az étlapon saláták, rántott sajt, pároltzöldségek, szójafasírt golyócskák, esetleg tésztaételek.


Általában, ha beltéri környezetben tervezzük a fogadást hotel, étterem – akkor az adott helyszín különböző ajánlatokkal segíti az esküvői ételek kiválasztását. Általában felkínálnak három vagy négy menüsort, de természetesen a pár is összeállíthatja a saját esküvői ételeit. Az éttermekben, szállodákban a menüsor ára hat és nyolc ezer forint között mozog per fő, az italcsomagokra, pedig szintén fejenként négy-ötezer forintot számolnak fel. Az ár természetesen a választott ételektől, menüsortól függ, és kedvezményeket is szoktak adni a gyerekekre, illetve az esküvői személyzetre (pl.: fotós).

Meríts ötletet az esküvői asztaldekorációhoz:


A tálalásnak három típusa van. Az első a tányérszervíz, ilyenkor az ételeket tányérokban szolgálják fel és viszik ki egyenként a vendégeknek. Roppant elegáns megoldás, hiszen mindenki külön figyelmet kap, azonban a hátránya, hogy akár két órát is kell várni a rendelés után az ételünkre, és a fogások változatossága is mérsékelt, hiszen egy tányérra csak egy adott mennyiség fér el. A második típus a tálszervíz, amikor minden asztal közepén van egy ételekkel megrakott tál. Ez jóval nagyobb választékot biztosít, mint a tányérszervíz, azonban az ételek típusa korlátozott, hiszen nem lehet mindent egy tálra feltenni, gusztusosan elrendezni (például a mártásos ételeknél). Ez a leggyakoribb felszolgálási mód, hiszen viszonylag gyors, viszonylag változatos és még az eleganciáját is megőrzi. A harmadik típus a svédasztalos vagy más néven büféasztalos felszolgálás. Ez a leggyorsabb felszolgálási mód és legváltozatosabb ételek közül lehet szemezgetni. Hátránya azonban hogy ez a legkevésbé elegáns típusú, a vendégeknek fel kell állniuk, tülekedés alakulhat ki. Öltönyös-kosztümös pogó!
 


Könnyebbségül szolgálhat a tény, hogy a tálalási típusokat lehet keverni, például az előételt és a levest felszolgálják, a főételt és a desszertet, pedig svédasztalos rendszerben tálalják. Az üdítőket szerencsésebb és tetszetősebb megoldás kancsókban tárolni, az alkoholos italokat, pedig vagy rendelni lehet, vagy kialakíthatunk egy kisebb bárt is, ahol a mixer töltögeti a koktélokat a vendégeknek.Az asztalok elrendezése is komoly feladat. Mindenek előtt az a kérdés, hogy a vendégek ismerkedjenek, vagy mindenkit ismerős mellé ültessünk? Válasszuk szét a két családot, vagy keveredjenek? Mindkettő jó megoldás, csak ügyeljünk az asztaltársaság kellemes hangulatára.

Az asztalok elrendezését a helyszín mérete, kialakítása szabja meg. A kisebb helységekben kivitelezhető az U, T és az E alakú illetve a fésűs elrendezés, nagyobb térben, pedig a mutatósabb körasztalos elrendezés is biztosítható. A főasztalnál is több megoldás létezik – van, hogy csak a pár ül a főasztalnál, de legtöbbször az örömszülők és/vagy a tanúk ülnek a pár oldalán. Az ültetésrendnél kissé drágább, de elegánsabb megoldás az ültető kártyák elrendezése az asztalokon, amit a vendégek akár haza is vihetnek a menyegző után.

Képek forrása: Strictly Weddings, Pinterest.com