Esküvői menü összeállításához fontos tudnivalók

Az esküvői ebéd vagy vacsora menüjének összeállítása komoly döntés és nem egyszerű feladat, bár a hagyományok és a vacsora helyszínéül választott étterem sok segítséget nyújtanak benne...

Az esküvői vacsora menüjének összeállítása komoly döntés és nem egyszerű feladat, azonban a hagyományok, és a vacsora helyszínéül választott étterem nagy segítséget tud nyújtani ebben a döntésben. A tájékozódás és helyszínválasztás elősegítése érdekében az éttermek több készen összeállított esküvői menüsort szoktak kínálni, rendszerint három, négy vagy még több árkategóriában. Az ajánlat általában egyféle esküvői levest, háromféle húsételt, háromféle köretet és egyféle desszertet tartalmaz, illetve valamilyen hideg vagy meleg ételt éjfél utánra.

 

 

A készen kiajánlott menüsor azonban nem jelenti azt, hogy nem választhatunk kedvünkre a legkülönbözőbb fogások között az esküvőnk stílusa és a saját ízlésünk szerint. Beszéljük meg, hogy mi az elképzelésünk, legyen az bármennyire is különleges, vegyük számba a szóba jöhető fogásokat és kérjünk egyedi árajánlatot.

Az előre összeállított menüajánlatokat klasszikus, ültetett esküvői ebédre vagy vacsorára szokták elkészíteni, de ettől szintén kedvünkre eltérhetünk és dönthetünk például állófogadás vagy koktélparti mellett is, a hozzávaló italokkal és ételekkel.

 

 

A menü megrendelésekor mindenképpen vegyük figyelembe a násznép létszámát és összetételét, mert biztosan más ételekre esik a választás egy hagyományos falusi esküvőn, mint például egy kastélyparkban tartott, visszafogottan elegánsra tervezett esküvő esetén.

Amikor a tervezés-szervezés kezdetén megírjuk a vendéglistánkat, hagyjunk mellette helyet a menüre vonatkozó megjegyzéseinknek, mivel a jó házigazda tekintettel van vendégei speciális igényeire is! Ilyenek lehetnek például a különböző ételallergiák, a cukorbetegség, a lisztérzékenység vagy a vegetáriánus táplálkozás.

Ha jórészt a hagyományos vidéki esküvők stílusában képzeljük el esküvőnket, lakodalmunkat, de a szokásos fogások helyett szeretnénk egy kicsit különlegesebb menüt, akkor a hagyományostól némiképp eltérő, de nem kirívóan egzotikus vagy elegáns ételsort állítsunk össze.

Hagyományos menü:

  • Falusi tyúkhúsleves csigatésztával
  • Birkapörkölt sósburgonyával, vegyes vágottal
  • Töltöttkáposzta
  • Jérce sült, petrezselymes burgonyával
  • Édes és sós aprósütemény
  • Somlói galuska


Modern menü:

  • Svéd asztalos hidegtál (kukorica-, burgonya-, franciasaláta, fasírt falatkák, töltött karaj, Cézár saláta sült csirkemell csíkokkal)
  • Tárkonyos borjú raguleves
  • Kakashere pörkölt, kapros-juhtúrós galuskával
  • Libamáj szeletek konyakos sült barackkal, burgonyapürével
  • Bélszín Pompadur módra, burgonyakrokettel
  • Cherryben érlelt sárgadinnye gyöngyök (gyümölcssaláta)
  • Édes és sós aprósütemény
  • Menyasszonyi dísztorta


A vendégfogadás formája lehetőleg az ültetett vacsora vagy ebéd legyen, a fogásokat 4-6 főre méretezett tálakon szolgálva fel. Az alábbi ételek otthoni esküvői vendégfogadás esetén is elkészíthetők.

FOGADÁS:

  • Sajtos puffancs
  • Töltött sajtos
  • Diós kifli
  • Házi sós és édes aprósütemények
  • Isler
  • Mini képviselőfánk
  • Zserbó


EBÉD / VACSORA:

Levesek: álatában egyféle választható.

  • Erőleveles húsgombóccal
  • Erőleves royal módra
  • Fácán erőleves lúdgégetésztával
  • Szárnyas raguleves
  • Tárkonyos borjúragú leves
  • Újház tyúkhúsleves

Főtt hús, mártások (sajt, tormakrém)

Húsételek: általában háromféle választható

  • Báránysült
  • Cigánypecsenye
  • Cordon bleu
  • Csirkecomb roston
  • Csirkemáj baconban
  • Flekken hús
  • Hagymás sertésborda
  • Hátszínszelet pirított gombával
  • Jércemell párizsiasan
  • Kijevi pulykamell
  • Omlós kacsasült
  • Pácolt, sült csirkecomb
  • Pulyka java sajttal - sonkával töltve
  • Pulykamell mandulás bundában
  • Rablóhús
  • Sertésborda pirított libamájjal
  • Tűzdelt pulykamell
  • Vasalt csirkecomb


Vegetáriánus ételek: általában kétféle választható

  • Burgonya csőben sütve
  • Juhtúróval töltött gombafejek
  • Rakott karfiol
  • Rántott camembert áfonyával
  • Rántott kelvirág
  • Telszínes gombaragu


Köretek: általában háromféle választható

  • Burgonyapüré
  • Gombás párolt rizs
  • Currys rizs
  • Kerti zöldségek vajban puhítva
  • Krokett
  • Mogyoróburgonya
  • Pezsgős párolt káposzta
  • Röszti burgonya
  • Sajtos brokkoli
  • Sajtos zöldséghasábok
  • Sáfrányos párolt rizs
  • Steakburgonya


Savanyúság: általában egy - kétféle választható

  • Friss vegyes saláta
  • Görögsaláta
  • Sopszka saláta


Édességek: általában egy - kétféle választható

  • Fagylalt kehely
  • Feketeerdő torta
  • Gundel palacsinta
  • Sacher torta
  • Tiramisu szelet


ÉJFÉL UTÁN: általában egy - kétféle választható

  • Mini töltött képoszta
  • Pincepörkölt
  • Vöröspobor őzpörkölt


HAGYOMÁNYOS MENÜK

Ha a hagyományos vidéki esküvők stílusában képzeljük el esküvőnket, lakodalmunkat és nem kívánunk szakítani a szokásokkal, akkor az esküvői menü összeállítása során is az ízletes, de egyszerű ételek kívánkoznak az étlapra.

A vendégfogadás formája lehetőleg az ültetett vacsora vagy ebéd legyen, a fogásokat 4-6 főre méretezett tálakon szolgálva fel. Az alábbi ételek további előnye, hogy otthoni esküvői vendégfogadás esetén is könnyen elkészíthetők.

FOGADÁS:

  • Sajtos pogácsa
  • Tepertős pogácsa
  • Sajtos rúd
  • Linzer
  • Kókuszgolyó
  • Kókuszkocka
  • Házi édes és sós aprósütemények


EBÉD / VACSORA:

Levesek: általában egyféle választható

  • Lakodalmas leves csigatésztával
  • Legényfogó leves
  • Ököruszályleves eperlevéllel

Főtt hús, mártások (torma, paradicsom)

Húsételek: általában háromféle választható

  • Fasrt gombóc
  • Malacsült
  • Marhapörkölt
  • Natúr szelet
  • Rántott szelet
  • Sült kacsacomb
  • Sült libamáj
  • Töltött csikrecomb


Vegetáriánus ételek: általában kétféle választható

  • Gombapaprikás
  • Rántott gombafejek
  • Rántott sajt


Köretek: általában háromféle választható

  • Galuska
  • Hasábburgonya
  • Hagymás törtburgonya
  • Párolt káposzta
  • Párolt rizs
  • Petrezselymes burgonya
  • Piritott burgonya
  • Rizi-bizi
  • Sós burgonya


Savanyúságok: általában egy - kétféle választható

  • Csemege uborka
  • Ecetes paprika
  • Káposzta saláta
  • Kovászos uborka
  • Vegyes saláta
  • Zöldsaláta


Édességek: általában egy - kétféle választható

  • Aranygaluska
  • Dobostorta
  • Gesztenyepüré
  • Mignon vegyesen
  • Rétesek vegyesen
  • Somlói galuska
  • Vargabéles


ÉJFÉL UTÁN: általában egy - kétféle választható

  • Borjúpörkölt
  • Gulyásleves
  • Hidegsültek
  • Páros debreceni
  • Székelykáposzta
  • Töltött káposzta


KÜLÖNLEGES MENÜK

Ha az esküvőnket eleganciával és különleges megoldásokkal szeretnénk még feledhetetlenebbé tenni, akkor ezt az ebéd vagy vacsora megtervezése során is vegyük figyelembe, amikor összeállítjuk a menüsort. Az elegáns ételekhez, a különleges menühöz vendégfogadás legalkalmasabb formája az ültetett tányérszervizes étkezés.

FOGADÁS:

  • Aprósütemények
  • Mini szendvicsfalatok


ELŐÉTEL:

  • Füstölt lazac tormahabbal
  • Lazacrózsák fekete kaviárral
  • Libamáj terrine meleg brióssal
  • Narancsos kacsamájpástétom
  • Narancso kacsamell saláta
  • Olivás halpástétom Tokaji - mártással
  • Pórés szárnyas pástétom
  • Ráksalátával töltött paradicsom
  • Serranói sonkarószák sárgadinnyével
  • Tárkonyos halkocsonya mustármártással
  • Vadhussal töltött palacsinta mártással

Levesek:

  • Borjú erőleves szarvagomba gombóccal
  • Konyakos fácán erőleves fürjtojással
  • Sáfrányos jérceleves húsával
  • Tárkonyos borjú raguleves
  • Vadmalac leves
  • Vad erőleves libamájas fánkkal
  • Zöldség erőleves szójával, gyömbérrel


Húsételek:

  • Aszalt szilvával töltött pulykamell
  • Báránysült rozmaringmártással
  • Borjúérmék mézes citrommal grillezve
  • Kacsasült zöldbors mártásban
  • Lazac teak fűszeres pestóval
  • Mini csirkemell saslik
  • Nyelvhalfilé paradicsomraguval
  • Őzcomb vadász módra
  • Parázsolt sült bélszín steak
  • Párolt szarvas áfonyamártással
  • Rostélyos borsmártással
  • Sertésérmék zöldbors mártásban
  • Spárgával töltött jércemellfilé
  • Szarvas sült Medoc mártással
  • Szűzérmék sörtésztában sütve
  • Vörösborban érlelt kacsamell


Vegetáriánus ételek:

  • Goudával és parajjal töltött cukkini
  • Grillezett gomba és paradicsom
  • Rántott camambert párolt almával
  • Roston sült Mozarella
  • Rákagomba zöldfűszeres mártásban
  • Sajtos brokkoli
  • Karotta tallérok
  • Zöldség lasagne füstöltsajt kéregben
  • Zöldséges palacsinta füstölt sajtmártással


Köretek:

  • Almás burgonyasaláta
  • Bratiz burgonya
  • Fűszeres zöldségek roston sütve
  • Gratinírozott burgonya
  • Hecegnő burgonya
  • Kókuszos jázminrizs
  • Mandulás brokkoli
  • Magvas rizs
  • Mazsolás rizs
  • Parázson sült fóliás burgonya
  • Pácolt héjas burgonya
  • Párolt spárga
  • Párolt zöldségek reszelt sajttal
  • Rozmaringos újburgonya
  • Tojásos zöldséges rizs
  • Újburgonya rukkolával
  • Vadrizs gombócok
  • Vajas kukorica
  • Zöldséges rétes


Saláták:

  • Almás zellersaláta
  • Avantgarde saláta
  • Friss kevert saláta rokfortos öntettel
  • Nizzai saláta
  • Olivás padlizsánsaláta fetával
  • Vöröskáposzta almával párolva
  • Zöldalmás karfiolsaláta


Édességek:

  • Gyümölcsök mascarpone krémmel
  • Fehér csokoládé habtorta
  • Friss gyümölcssaláta pirított mandulával
  • Mini gyümölcskosarak
  • Mini torták
  • Pezsgős citromsorbet
  • Nemzetközi sajttál


ÉJFÉL UTÁN:

  • Hidegtálak


CSOKISZÖKŐKÚT:

Aki valami kreatívat és különlegeset keres az esküvői vendégfogadásra, annak tökéletesen kapóra jön az édes hódító újdonság: a csoki szökőkút!

Ránézésre olyan, mint egy emeletes esküvői torta, de azért ne próbáljunk meg szeleteket vágni belőle! A csoki szökőkút ugyanis speciális fémformán lecsorgó folyékony ét-, tej- vagy fehércsokoládéból áll, amibe pálcikák segítségével különböző előkészített finomságokat meríthetnek a vendégek.

 

 

Ezek a finom falatok lehetnek friss, hámozott, darabokra vágott gyümölcsök, mint például eper, kiwi, ananász, őszibarack, narancs, mandarin, alma, körte, banán, cseresznye, dinnye. Mivel az aszalt gyümölcsök íze is fantasztikusan harmonizált a folyékony csokoládéval, így az aszalt őszibarack, ananász, szilva és más szárított gyümölcsök se maradjanak ki! A gyümölcsökön kívül pedig tejkaramella, pillecukor, nugát, mini fánk és a legkülönbözőbb édes aprósütemények is csokiba mártogathatók, mindenki legnagyobb örömére.

Képek forrása: Strictly Weddings, Pinterest.com