Ideális menyecskeruha kiválasztása 2. lépés - Milyen alkathoz milyen fazon illik?

A menyecskeruha kiválasztása nem is olyan egyszerű feladat, mint elsőre tűnik... Rengeteg stílus, szín és fazon közül válogathatunk. Jelen anyagunkban segítünk, hogy a számodra legelőnyösebb formát, fazont válaszd!

Cikksorozatunk első részében bemutattuk Nektek a leggyakoribb testalkatokat, most kicsit tovább lépve segítünk kiválasztani, hogy a csodás menyecskeruhák közül melyik fazon lesz a számodra legideálisabb.

A vonalú ruhák

Ha egy képzeletbeli top listát állítanánk össze, annak a csúcsán valószínűleg az A vonalú vagy más néven hercegnős ruhák állnának.

Ez a szabásvonal onnan kapta a nevét, hogy egy tipikus A vonalat formál, ugyanis a ruha felső része szorosan követi a testvonalát, sokszor beépített fűzővel, majd a derékvonaltól (vagy a módosított A vonalú fazonnál egy kicsit lentebbről a csípővonalától) szépen fokozatosan és lágyan bővül a ruha, annak egészen a szegélyrészéig. Fontos különbség a báli fazonhoz képest, hogy itt a csípő területén szépen felfekszik az anyag, míg az ún. "ball gown" ruháknál már rögtön a derékrésznél szembetűnőbb a nagyobb volumen és a nagy mennyiségű anyag használat.
 


Tipp: Az A vonalú ruhák bátran ajánlhatóak szinte majdnem minden alkat számára. De különösen javaslom olyan menyasszonyoknak, akik nagyobb méretekkel megáldottak és szeretnének karcsúbbaknak tűnni, hiszen ez a szoknyaforma szépen palástolja a széles csípőt és remekül minimalizálja a kerekdedebb formákat. El tudja rejteni a vastagabb combokat, így különösen jó választás egy körte alkatú hölgy számára is. Csodát tesz akkor is, ha rövid a derekad, mert sokkal karcsúbbnak és légiesebbnek fogsz benne tűnni.

Báli ruha fazon

A másik igen kedvelt típus az ún. báli ruha fazon, amit viselve úgy érezheted, hogy egy igazi mesének Te lettél a főszereplője, úgyhogy a romantikus lelkületűek most figyeljenek.

Ennél a szabásvonalnál is jellemző a szűk, sokszor teljesen váll nélküli vagy a most nagyon trendi aszimmetrikus felsőrész, és a nagyon karcsúra befűzött derékból közvetlenül induló hatalmas szoknyarész. Anyag használatban a nagy volumenek, a tartást biztosító vastagabb matériák vagy a többszörösen egymást fedő tüll szoknyák, a rakások és hajtások jellemzik.

Tipp: Csodásan néz ki körte alkaton és a vékony hölgyeken, vagy ha rövid a derekad. Arra azonban érdemes vigyázni, hogy a ruha felső részén legyen valami csillogó, esetleg szerepeljenek rajta hajtások, redőzések, fodrok vagy virágdíszítések, hogy egy kicsit optikailag növelni tudják a mellméretet. Kevésbé ajánlom azonban alacsony menyasszonyoknak, mert a túl széles szoknyarész összenyomja az alakot.
 


Sellő és trombita fazon

A következő nagy csoportot a trombita és a sellő szabású ruhák alkotják. A kettő közötti eltérés abban áll, hogy honnan bővül a szoknyarész.

A trombita fazonnál a szabásvonal a comb középső részétől válik kiszélesedővé, és így tulajdonképpen a módosított A vonalú és a sellőszabású ruhák közé esik, míg a hableány formát imitáló daraboknál csak a térdtől bővül a ruha alja és afölött teljesen a testvonalát követi.
 


Mindkét fazon nagyon szexi és nőies, hiszen kiadja az alakot, hangsúlyozza a has és a csípő területét, így nem ajánlottak a körte és alma alkatúaknak, továbbá ha súly problémákkal küzdünk.

Tipp: A trombita fazon remek választás, ha alacsony vagy, valamint igen szépen mutat ahomokóra alakkal vagy banán alkattal büszkélkedő menyasszonyokon. A sellő forma legszebben a karcsú, nyúlánk homokóra alkaton mutat, főképpen, ha hangsúlyozni akarod a szép kerek vonalaidat.
 


Egyenes szabású ruhák

A modern és a trendi esküvőkhöz leginkább a test vonalát lágyan követő, de nem teljesen szűk, egyenes szabású ruhák illenek.

Tipp: A természetesen vékony, alacsony vagy banán alkatú lányok számára ideális viselet, de nem ajánlott alma vagy körte alkat esetében. Ha pedig homokóra alakod van, csak akkor válaszd ezt a fazont, ha kifejezetten szeretnéd a formáid nőies jellegére felhívni a figyelmet.

Általában lágyan eső selyem anyagokból, csodás hát- vagy nyakkivágásokkal, csipke betoldásokkal készülnek, hátul kisebb uszályban is folytatódhatnak. Nagyon divatos ehhez a fazonhoz ejtett nyakat vagy aszimmetrikus vállmegoldást társítani.
 


Empire fazon

Végül következzenek a mell alatt szabott, azaz empire stílusú csodás modellek, amelyek még Napóleon korából köszönnek vissza időtlen és elegáns vonalvezetésükkel.

Ezen ruhák fő jellemzője, hogy a derék vonal nem hangsúlyos és a mell alatti rakásokból bővül kicsit a ruha, de nem A vonalban, inkább lazán, egyenesen omlik le az anyag és soha nem feszül a testre. Gyakran váll nélküliek vagy buggyos ujjúak. Ez utóbbi ujjmegoldás a csontos és keskeny vállú, vékony hölgyeknek nagyon jól áll.

Tipp: Mivel ez a fazon nyújtja az alakot, bátran választhatják az alacsony testmagasságúvagy rövid derekú hölgyek. Továbbá akkor is ideális, ha el szeretnéd rejteni a hasadat, azerősebb csípődet vagy combjaidat, így a körte alkatúaknak is a figyelmébe ajánlom ezt a stílust.Ha pedig éppen kismama vagy az esküvő idején szintén remek választás, mivel jól elférhet benne a növekvő pocakod is.
 


Legközelebb az ideális menyecskeruha kiválasztásának fortélyairól lesz szó, a színek, a hagyományok, stílusok és trendek tekintetében.