Mi kerülhet a lagzis asztalra?

Ha a címben feltett kérdés ismerősen hangzik, és bizonytalan vagy a válaszban jó hírem van! A következőkben sok mindent megtudhatsz a klasszikus, elegánsabb, falusi, modern, batyus és más menyegzős vendéglátási típusokról, menükről. Természetesen néhány tálalási ötlettel is fűszerezve, hiszen az ízek mellett a külcsín is fontos az esküvőn.

Az esküvői ceremóniát hagyományosan, a legtöbb esetben egy ünnepi fogadás követi, ahol az újdonsült házaspár és családjaik megvendégelik a meghívottakat. Ahány ház, annyi féle szokás, annyi féle étel-ital variáció. Az egyik legelterjedtebb, mondhatni klasszikus vendéglátási forma mégis az úgynevezett tálszervizes megoldás. A pincérek vagy megbízott családtagok nagyobb tálakban hozzák ki a levest, amin egy 4-5 fős társaság osztozik, ugyanígy a köretek és a frissensültek esetében is. A süteményeket több helyen már svédasztalszerűen kipakolják, vagy kisebb tányérokon, több fajtából is tesznek a vendégek asztalaira. Ez egy kényelmes és praktikus megoldás, körasztaloknál és soros, oszlopos elrendezésnél egyaránt kivitelezhető.

 

 

Mi legyen a tányérok tartalma? Jó a kérdés, hiszen nagyobb násznép esetében számolnunk kell az eltérő ízlésekkel, evési szokásokkal, az esetleges allergiákkal, érzékenységekkel is. Ezért mindenképpen praktikus ezt figyelembe véve összeállítani az esküvői menüt. Nagyon népszerűek a húslevesek, abból is különösen az újházi és a falusi/tanyasi tyúkhúsleves. Ha valami extrát szeretnénk, a fácán is szóba jöhet, illetve a tejszínes, esetleg krémállagú zöldséglevesek (ezek a vegetáriánus vendégek számára is megfelelőek). A húst és a leves zöldségeit mindenképpen külön tálaljuk fel, így sokkal esztétikusabb és praktikusabb.

Frissensültek körében is legyen kellő választék, és gondoljunk a vegetáriánus vendégekre is. Köretekből is jó minimum három fajtát rendelni, általában ezek a franciasaláta/krumpli saláta, krumplipüré/rizs és szalma krumpli a hagyományos esküvői menüben. Gondoskodjunk savanyúságról is, ha van lehetőség vásároljunk házit. Ha valami különlegeset szeretnénk, rendeljünk vadat, vagy tengeri halat, esetleg különlegességként a fürjtojás és a jércesaláta is megjelenhet.

És persze nem árt nagyobb gondot fordítani az előételekre sem. Ezt hagyományosan a hideg előétellel kezdik, melyet a ceremónia előtt, a vendégvárás alkalmával szolgának fel. Ez lehet házi kolbász, hurka, de akár kisebb pirítósok, mini szendvicsek és hozzá különböző szendvicskrémek attól függően, hogy egy falusi, hagyományos, vagy modern fogadásra készülünk. Saláták tekintetében is lehetünk nyitottak, nagyon kedveltek a gyümölcs és zöldségsaláták is, gyönyörű dekoratív gyömölcstál, zöldségestál formájában szervírozva. Modernebb, elegánsabb esküvőre pedig ajánlom figyelmetekbe a különleges jégszobor dekorációkat, melyek igazán különlegessé teszik a dekorációt és ha úgy szeretnétek funkciós jégszoborként is működnek, mint pl. egy italcsuszda, ezt a megrendelés előtt döntsétek el, hogy csak dekoráció lesz vagy funkciót is ellásson.

Íme egy hagyományosabb, népszerű tálszervizes menüsor:

 

Ha szeretnél különleges, a megszokottól eltérő menüsort, ajánlom figyelmedbe a következőt:

  • Fácán erőleves
  • Pirított csirke ,,Marengó" módra paradicsomos, sonkás raguval
  • Borjúszelet párizsiasan, velős, töltött jércetekercs, kocka sült burgonya, párolt zöldség, rizi-bizi, vegyes idénysaláta
  • Éjféli vacsora: franciasaláta, jércesaláta, csabai sertéskaraj
  • Desszert: Tiramisu és egzotikus gyümölcssaláta
     

A galéria képére kattintva csodás jégszobrokat tekinthetsz meg, melyek feldobhatják a vacsora dekorációját:


A szertartás után a násznép megérkezik a lagzi helyszínére és asztalhoz ül. A leves után felszolgálják a meleg előételt. Ez általában a hagyományos menü alapján töltött káposzta, pörkölt tésztával vagy nokedlivel. Ha szeretnénk valami különlegességet kérjünk vörösboros szarvas ragut, vagy más vadból elkészített ínyencséget. A vaddisznóból készült natúr szelethez gyakran készítenek gyümölcs ragut friss, édes bogyósgyümölcsökből. Garantáltan sikere lesz! Éjféli menü rendelésekor, mely nagyon fontos a hosszúra nyúlt ünneplés közben, rendelhetünk kevesebbet a választott fogásokból. Ez általában pörkölt, esetleg ízletes mini fasírtgolyók, töltött káposzta, vagy a vacsoráról maradt sültek. A variációk tájegységtől és szokásoktól is függenek, így érdemes kipróbálni a borjúpaprikást juhtúrós sztrapacskával, esetleg halászlevet vagy palóc gulyást, narancsos csirkét.


Egyre jobban teret hódít a tálszervizes megoldás mellett a svédasztal. Igen praktikus, hiszen mindenki abból vesz, amit szeretne, többféle kínálattal kedveskedhettek vendégeiteknek. Néhány vendéglátó egységben ezt úgy oldják meg, hogy külön teremben van az étel és külön a fogadás. Így a teremben mindig elérhető az étel és az ital, sőt a süteményeket is ide pakolják ki. A svédasztalos megoldás remek választás lehet, ha a násznép vegyes ízlésű, és étkezési szokású. Bátran rendelhetünk többféle levest, frissensültet és meleg/hideg előételt is, így biztosan mindenki talál kedvére valót a felhozatalból. Levesek közé beilleszthető egy finom, hideg gyümölcsleves tejszínhabbal és idény gyümölcsökkel. Igazán meglepő, de egy forró, nyári menyegzőben tökéletes felfrissülés lehet!

 

 

A svédasztal sem működik személyzet nélkül, így semmiképpen ne gondoljuk azt, hogy nincs szükség segítségre. Mindenképpen legyenek felszolgálók, akik segíthetnek a választásban, pótolhatják a kifogyott ételeket, és tudják az ételek összetevőit! Ez nagyon fontos lehet az ételérzékenységgel küzdő vendégeinkre nézve. Természetesen ezt vegyük számításba az éjjel szervírozott ételeknél is, bár itt nem árt az egyszerűségre törekedni és figyelembe venni, hogy több vendég már nincs jelen ekkor.

Változatos,svédasztalos esküvői menüsor:

  • Hideg ételek: kaszinó tojás, szárnyas májjal töltött jércemell, aszalt gyümölcsös pulykamell, őszibarackos jércemell saláta, friss zöld saláták háromféle dresszinggel, vecsési vegyes savanyúság
  • Levesek: húsleves Fridatto módra (fűszeres palacsinta tésztával, Julienne zöldségekkel), medvehagyma krémleves
  • Meleg ételek: rántott csirkecomb falatok, sertésborda ,,Dorint módra" (erdei gombákkal, borsmártással), pulykamell ,,Wekerle módra" tormás tejföllel (füstölt tarjával töltve, tormás tejföllel locsolva), juhtúrós gombafejek sajttal sütve, rizibizi, fűszeres steak burgonya, burgonyakrokett
  • Édességek:tejfölös gyümölcsös álom, Dolce vita palacsinta (gesztenyével töltve, csokoládé szósz)

A galéria képére kattintva svédasztalos megoldásokat tekinthetsz meg:


Az öko
és vintage esküvőkön előfordul egy, a fentiektől merőben eltérő tálalási, vendéglátási forma.
Ez pedig a bálokból már jól ismert batyus fortély. Kétségkívül kisebb násznép esetében érdemes alkalmazni, szűk családi menyegzőn. Ha emellett döntünk, osszuk ki a feladatokat, hogy mindenki hozzá tudjon járulni a menühöz. A tortát is nyugodtan bízzuk rá a hobbi cukrász nővérre vagy leendő anyósra, esetleg készítsük el magunk! Ez a módszer elterjedtebb a falusi esküvőkön, illetve az eljegyzési ünnepségen, vagy az esküvői ceremóniát megelőző estén tartott vacsorán.

 


A sütemények és torták tekintetében is bővült a választék. Már nem csak a hagyományos, emeletes menyasszonyi tortát rendelhetjük meg, hanem annak előre felszeletelt változatait, sőt, rengeteg mini torta és cupcake (díszes, habos muffinok) készül már esküvői változatban. Mivel a vőlegény és menyasszony számára igazán fárasztó lehet egy nagyobb násznép számára felvágni és kiosztani a tortát, sok esetben már több tányéron, vagy állványon helyezik el a mini tortákat, amiket csak szét kell osztani és ez a választás sokkal prkatikusabb is a násznép számára. A pár pedig a legfelső, néhány szeletes tortát vágja fel, a hagyomány szerint. Egy elegánsabb esküvőre ajánlott szépen díszített, szolid üvegtányérokon vagy állványon elhelyezni a mini tortákat, míg egy öko vagy vintage esküvőre választhatunk fatányérokat, tálcákat, de akár egy szépen megmunkált farönkre is elhelyezhetjük a finomságokat.

Nézz meg néhány mini torta inspirációt:


Igazán üdítő gondolat egy kis gyümölcsről gondoskodni az esküvői menü zárásaként. Az idény gyümölcs jó választás lehet egy hagyományos lagzin, de egy elegáns, kifinomult menyegzőn jöhetnek az egzotikus és különleges gyümölcsök is, gyümölcssaláták is. Remekünk kiegészítik a sok krémes és habos süteményt, illetve asztaldísznek sem utolsó látvány. Az ételek minőségére mindig nagyon ügyelni kell, különösen a nagy melegben!
 


Bármelyik tálalási formát is válasszuk, mindenképpen érdemes előtte átgondolni, hogy a helyszín és a pénztárcánk függvényében meddig mehetünk el. Ajánlott több helyszínre is ellátogatni, ajánlatot kérni és tájékozódni, amennyiben van rá lehetőség próbavacsorát kérni. Informálódjunk olyan extrákról is, mint például a saláta vagy koktél bár, és ne feledkezzünk meg az italokról sem. Esküvőnket színesebbé és izgalmasabbá tehetjük ezekkel a szolgáltatásokkal a hagyományos, jól bevált dolgok mellett.

Képek forrása: Strictly Weddings, Pinterest.com