A fogtömésekről

A fogszuvasodás rendkívül fájdalmassá tudja tenni mindennapjaidat és önbizalmad is jelentősen visszaveti... Ne engedd ezt meg. Hogyan is alakul ki a szuvasság és ennek következménye a lyukas fog és hogyan tudod ezt megelőzni?

Hogyan is alakul ki a szuvasság és ennek következménye a lyukas fog? Az étkezés során szájba kerülő ételek szénhidráttartalma, különféle savak és a fogszuvasodást előidéző baktériumok egyidejű és együttes jelenléte bontja meg, a különben a gyémánthoz hasonló keménységű fogzománcot.

A zománcréteg, a szervezet legkeményebb szövete, borítja a fog szájban levő részét, így védve azt a különböző fizikai és kémiai behatásoktól. Amikor ez a réteg a fent említett okok miatt megbomlik, azaz a zománc kilyukad, és a baktériumok behatolnak az alatta lévő puhább szövetbe, akkor beszélünk fogszuvasodárról. Ez a folyamat minél hoszabb idejű, annál jobban megközelíti a fog közepén levő fogideget, evvel először édesség, majd hideg, meleg érzékenységet okozva, fogideggyulladást, ezáltal erős fogfájást eredményez.


 

Ennek a folyamatnak a megelőzésére, a Fogápolási tanácsok részben térek ki részletesen. Ha bekövetkezik a fogzománc bomlása, vagyis kilyukad a fog, a cél, hogy a folyamatot leállítsuk és hogy a fogideget, minél hatásosabban védjük, elszigeteljük.

Erre a modern fogászatban megfelelő, gondos tudományos és technikai kutatások által kifejlesztett, anyagok állnak a rendelkezésünkre.

A régebbi, „ jól bevált” amalgám ideje lejárt. A magas higanytartalmú fémelegy, mai ismereteink szerint sok betegség okozója lehet, mivel a száj savai folyamatosan oldják és ezek az anyagok a nyálkahártyán történő felszívódásuk során a csontvelőben rakódnak le, véglegesen. A fogakból eltávolított régi amalgámtöméseket pedig veszélyes hulladékként kell kezelni.

A mai korszerű tömések, már nem terhelik a szervezetet, tökéletesek a fog keményszöveteinek pótlására, és esztétikailag sem hagynak kívánnivalót maguk után.
 


 

Az úgynevezett fehér tömések, színük a fog színéhez kiválasztva, általában fotopolimerizációs, azaz speciális UV fényre kötő anyagból készülnek és keménységüket a mikro üveg-, illetve kerámiaszemcséknek köszönhetik , ezért rendkívül erősek, fényes, sima felszinüek és az üreget ragasztó alkalmazásával, tökéletesen, résmentesen zárják. Az régi amalgámmal ellentétben, zsugurodásuk elhanyagolható, ezért a fog alászuvasodása szinte kizárt.

A legújabb fehértöméseknek pedig még fluorleadási képességük is van / fogszövetképző hatás/, sőt a jó zárás és stabilitás érdekében kémiailag és biológiailag is kötődnek a foghoz.

 

 

Az inlay és az onlay,a fogorvos előkészítése és lenyomata alapján, fogtechnikus által készítet arany, vagy kerámia tömés, melyet ragasztással rögzítünk a helyére.

A tömések közé sorolhatjuk még a barázdazárást, mellyel a rágófogak rágófelszínének réseit zárjuk le folyékony, de fény hatására megkeményedő, tömőanyaggal, ezzel megakadályozva a szuvasság mélybre hatolását. Ezt az eljárást elsősorban gyermekeknél és fiataloknál alkalmazzuk.

Képek forrása: Pinterest.com