Fogápolási tanácsok - A gyönyörű fogakért

A fogápolás, szájhigiéne nagyon fontos része egészségünknek és társadalmi kultúránknak is. Emberi érintkezéseink, munkahelyen, a magánéletben megkövetelik, hogy leheletünk tiszta, fogaink épek, és fehérek legyenek. Mellesleg az sem mindegy az esküvői fotókon mit látunk majd viszont, amikor mosolygunk...

„Két ember között legrövidebb út, egy mosoly.” Hogy ez a mondás igaz és teljes legyen, tőlünk is függ, mennyi időt és energiát fordítunk fogaink ápolására. Ki ne szeretne önfeledten mosolyogni az esküvőjén? Ki ne szeretne gyönyörű mosolyt és ragyogóan fehér fogakat? A menyegző után is szívesen visszanézni a képeket, a "Nagy napról" készült kisfilmet, vagy majd évek múlva azt büszkén megmutatni a csemetéknek... Ehhez szeretnénk néhány fogorvosi tanáccsal hozzájárulni.

A fogmosás:

A helyes száj és fogápolás fontos része a napi legalább kétszeri, megfelelő technikával, anyagokkal és eszközökkel történő alapos fogmosás. A fogmosás sepregető mozdulattal, a fognyaktól a fog éle felé történjen! A rágófelszínt erőteljesebben súroljuk, az ínyt enyhébben masszírozzuk! Az alapos fogmosás, legalább 3 percig tartson!

Fogkefe:

Tökéletes eszköz a hagyományos fogkefe, közepes, médium erősségben, de fontos, hogy márkás pl. Oral-b, Colgate, Aquafress vagy hasonló, jó minőségű legyen. Ezeknek a fogkeféknek a sörtéi úgy vannak kiképezve, hogy a tökéletes tisztítás mellett, ne sértsék meg a fogínyt. Használható az elektromos fogkefe is, ami megfelelően alkalmazva, tökéletesen eltávolítja a fog felszínéről a plakkot. és az ínyt is masszírozza. Vannak speciális fogkefék, de ezek pontos használatát beszélje meg fogorvosával.

Fogkrém:

A fogkrémek palettája is színes és változatos. Tanácsaimmal szeretnék eligazítást nyújtani a fogkrémek változatos sokaságában.
Le kell szögezni, hogy az ismert márkájú fogkrémek mindegyike megfelelő a fogmosásra, csak alkalmazási területükben lehet eltérés. A mai fogrémek alkalmasak, fluorid tartalmuk miatt, a fogszuvasodás megelőzésére, győgynövénytartalmuk miatt az íny gyulladáscsökkentésére, egészségesen tartására. A friss lehelet elésére is tartalmaznak, gyógynövényeket, különböző illóolajokat. Súroló és fehérítő anyagok is vannak bennük, különböző mértékben. Vannak speciális fogkrémek, mint pl. az Elmex fogkrém, ami szerves és szervetlen fluor tartalma miatt tökéletes a fogzománc visszaépítésére, ami normál használatnál is kopik. Fogorvosa, fog és ínyproblémáira a megfelelő fogkrémet fogja ajánlani.

Szájzuhany:

Fontos eszköz még a szájzuhany. Tartályába langyos vizet öntünk és bele valamilyen szájöblítőt teszünk. Elindításkor pulzáló vízsugarat lövell ki, mely eltávolítja a fogközök réseiből a szennyeződéseket, masszírozza a fogínyt.

Szájvízek, öblögetők:

Lényeges megemlítenünk a különböző szájvizeket, öblögetőket. Itt is megkülönbeztethetünk fogszuvasodástgátló, leheletfrissítő szájvizeket pl. Oral-b, Colgate, Aquafress színes öblítők, melyek naponta többször is használhatók. A másik csoportjuk az ínygyulladáscsökkentő, vérzéscsillapító, antibakteriális szájöblítők, melyek hígítva használhatók minden nap, este lefekvés előtt, vagy töményen kúraszerűen, erősebb gyulladásnál. Ilyenek például a Corsodyl, Curasept, Tantum Verde, Gengigel, Lacalut. A gyógynövényes szájöblítők is tökéletesen megfelelőek, de sűrűbb használatot Igényelnek.

Rendszeres időszaki fogorvosi ellenőrzés:

Nem utolsó sorban keresse fel fogorvosát félévenként! Hiába a jó szájhigiéne, ha lukas, szuvas fogai, nem jól záró tömései vannak, és a rágást foghiányok nehezítik. Félévenként ajánlott fogkőeltávollítás, és az esztétika javítására, a gyönyörű fehér fogak elérésére, a leghatásosabb, legbiztonságosabb, plazmaívfényes fogfehérítést ajánljuk.

 
 
 

Képek forrása: Pinterest.com