Fogfehérítés esküvő előtt

Elérkezett esküvőd napja... öröm, boldogság, felhőtlen nevetés, jókedv, ünneplés. Gondolj időben arra, mit fogsz viszontlátni a fotókon és a kisfilmeteken egy -egy feledhetetlen mosoly után... Fogaid állapota és fehérsége nagyban hozzájárul önbizalmadhoz, szépséged kiteljesedéséhez.

Vakítóan fehér fogak, ragyogó mosoly. Egy tökéletes menyasszonyt el sem lehetne képzelni e nélkül. A fogfehérítésnek köszönhetően akár 1 óra alatt hollywoodi fogsorral tündökölhet! Az egyre népszerűbb eljárás mára nem csupán egy szűk réteg kiváltsága, hanem bárki számára könnyen elérhető módja az ápoltabb megjelenésnek.

A fehér fogakra való igény egyre nagyobb, és egyre inkább épül be a köztudatba, hogy a sötétebb, sárgás fogak mögött a szájhigiénia hiányosságai állnak. Ráadásul az esküvőn még szembetűnőbb, ha a menyasszonynak nem szép világos a foga, mivel a fehér menyasszonyi ruha mellett még sárgábbnak hatnak fogaink. Fogaink alapszíne genetikailag meghatározott, az életkor előrehaladtával és bizonyos ételek, italok (például kávé, tea, vörösbor) fogyasztásával, és a dohányzás miatt viszont romlik fogaink szépsége.

Károsítja-e a fogakat a fogfehérítés? A válasz határozott nem, amennyiben fogfehérítés során betartunk bizonyos szabályokat. Az első ilyen szabály, hogy fogfehérítés előtt mindig jelentkezzünk be egy állapotfelmérésre, hiszen fontos, hogy fehéríteni csak egészséges fogakat szabad. Nem tanácsos fogorvosi felügyelet nélkül, interneten rendelhető olcsó készítményekkel próbálkozni, mivel ezek nem feltétlenül ellenőrizhetőek, a helytelen használatukkal pedig komoly károkat is okozhatnak. Az olcsó fogfehérítések gyakran nagyon érzékennyé teszik a fogakat, és akár több napig tartó fájdalmat eredményeznek.


A modern fogfehérítési eljárások során használt gélek a fog felszínén elbomlanak, miközben aktív oxigén termelődik. Ez az aktív oxigén a zománc mikro résein keresztül behatol, és az ott felhalmozódott színező anyagokat oxidálja. Az oxidáció csak a színező anyagokra van hatással, a fogzománc keménységéért felelős ásványi anyagokban nem történik változás. A megfelelő koncentrációban, hőmérsékleten használt hidrogén-peroxid készítmények sem roncsolják a fog szerkezetét, fogorvosi felügyelet mellett teljesen biztonságosan használhatók. Helyes használat esetén ezek a készítmények is kizárólag a színezőanyagokat bontják, a fog szerkezetében nem okoznak kárt.

A rendelői fogfehérítés alkalmával a fehérítő zselé felhelyezése előtt az ínyre ínyvédőt helyezünk, hogy biztosan ne érintkezhessen a gél a fogínnyel. Ellenkező esetben sérülhet az ínyszél, ami napokig fájdalmas maradna. A fehérítő zselét egy fehérítő lámpa aktiválja. Az eljárás előkészületekkel együtt nagyjából 1,5 órát vesz igénybe. És lássuk be, esküvői előkészületek sűrűjében ez a másfél óra pihenés szinte ajándék, melynek a végén akár 8 árnyalattal lehetnek világosabbak fogai. Fogfehérítés előtt a fogkövet el kell távolítani, majd egy polír kezeléssel célszerű simává tenni a fogak felszínét, hogy tökéletes eredményt érhessünk el.
 


Otthoni fogfehérítés során a páciens egy a saját fogsora alapján készült, vékony, átlátszó műanyagból gyártott egyéni sínt kap, amivel az otthoni fogfehérítő gélt használni tudja. Az otthoni használatra alkalmas fehérítő zselék alacsonyabb koncentrációban tartalmazzák a fehérítő anyagot, és körülbelül 2 hétig kell viselni éjszakánként a kívánt eredmény eléréséhez.

A fogfehérítés ideje alatt nem szabad színes ételeket, italokat fogyasztani. Ez a rendelői fogfehérítést követően 2-3 nap, otthoni fogfehérítés esetén viszont a fehérítés teljes ideje alatt, plusz2-3 napig tilos mindez.
 


A fogfehérítés teljes mértékben fájdalommentes eljárás, néhány páciensnél enyhe érzékenység kialakulhat, mivel az apró repedések szabaddá válnak a színezőanyagok lebomlását követően. Ez az érzékenység 1-2 napon belül magától is elmúlik, de különböző speciális ásványi anyag összetételű, remineralizáló zselékkel, fogkrémekkel rövidebb időn belül is helyreáll.

A fogfehérítés tartóssága egyéni szokásoktól függ, általában 1-3 évig tart, de mivel az eljárás a fogak szerkezetében nem okoz elváltozást, ezért bátran megismételhető évente hogy az elért eredmény állandó maradjon.

Képek forrása: Pinterest.com