Ismerd meg mivel színesítheted a ceremóniát

Amikor sikerült eldöntenünk, hogy a polgári szertartást külső helyszínen vagy az erre kijelölt helyen, a házasságkötő teremben tartjuk, akkor végig kell gondolnunk mivel is színesíthetjük, tehetjük személyessé a ceremóniát... Itt azonban azt is el kell mondjuk, hogy a házasságkötő teremben bizonyos szabályok mellett zajlik az esketés és nem minden megengedett a szoros időkorlát miatt.

Először is az anyakönyvvezetővel meg kell beszélnünk és egyeztetnünk kell, hogy mi az amit szeretnénk és mi az, ami megengedett. A külső helyszínen megrendezett szabadtéri ceremóniákon szárnyalhat a kreativitásunk, abban az esetben, ha szertartásvezető  vezeti le az esküvői ceremóniát, hiszen a legtöbb szertartásvezető rugalmas és elfogadja az egyedi igényeidet, elkéepzelésedet és meg is valósítja azt. 

Irányító tábla az esküvőn 

A szertartás színesítése előtt, íme a ceremónia menete:

  • Bevonulás
  • Művészeti rész
  • Anyakönyvvezető / szertartásvezető hivatalos beszéde
  • Aláírás, gyűrűhúzás, gyertyagyújtás
  • Szülőköszöntő
  • Művészeti rész
  • Pezsgőzés, gratuláció


Itt feladatotok is lesz, hiszen a teljes szertartás alatt felhangzó aláfestő zenéket előre össze kell válogatnotok és azt a meghatározott napon a szertartás eélőtt leadni adathordozón.  A zene teljes mértékben saját, egyéni elképzelés szerinti választás lehet. Ez igaz a teljes szertartás vonatkozásában. Nem muszáj a hagyományos nászindulóra vonulni, bár sokan még mindig ezt választják, hiszen ez együtt jár az esküvővel, mint akár a menyasszonyi ruha. Manapság a divatos, modern esküvőkön már nem csak bevonulnak, hanem betáncolnak, sőt akár be is ugrálnak a párok, ez azonban már mindenkinek a saját ízlésén, elképzelésén múlik.

Egyedi bevonulás

 


Betáncolás

A következő, művészeti részben hangozhatnak el versek. Akár egy felkért versmondó, akár egy családtag által, mindenképpen nagyon szép dolog egy közös kedvenc vers vagy egy szerelmi költemény meghallgatása. A művészeti részben lehet egy hárfaszóló, egy hegedűszóló vagy egy kedvenc, emlékezetes szám előadása zongorán. A képzelet szab csak határt a számtalan lehetőségnek. 

A szertartás művészeti részében 

Az anyakönyvvezető hivatalos beszédének megvannak a törvényi előírásai, kötelmei. A külső helyszínen tartott szertartásvezetővel cerebrált esküvőknél teljesen egyedi, személyreszabott igényekkel állhatunk elő, mint például saját fogadalmi szöveggel, melyet előtte egyeztetünk a szertartásvezetővel.

Esküvői ceremónián egyéni fogadalom minták:

"Köszönöm az életnek, hogy téged megadott,
Köszönöm a sorsnak, hogy hozzám elhozott.
Köszönöm, hogy szeretsz és hiszel bennem,
hogy megosztod az életed velem."

„Én XY itt családjaink és barátaink színe előtt ünnepélyesen fogadom,
hogy örök barátod, hűséges társad, szerelmed leszek
betegségben-egészségben, jóban-rosszban,
osztozom örömödben és veled sírok bánatodban.
Ígérem Neked, hogy feltétel nélkül szeretlek és szeretni foglak,
támogatlak céljaid elérésében, becsüllek és tisztellek, mindörökre.”

„A mai nappal fogadva, mint a legerősebb kötelékben, a feleségemet és leendő gyermekeink Édesanyját foglak szeretni. Mindezt hűségben, szeretetben, segítve és támogatva Téged, egyre nagyobb türelemmel. Az eddig átélt sok-sok nap és rengeteg közös élmény megerősített abban, amit már talán a legelső pillanatban is tudtam, hogy nálad tökéletesebbet társamnak elképzelni nem tudok. Szeretlek!”
 

Egyéni esküvői fogadalom a szertartáson

Következik a gyertyagyújtás, ahol egyedi, személyes elemeket vihetünk a ceremónia menetébe. Ebben az esetben a gyertyákat is személyessé tehetjük, a monogramjainkkal, az esküvő dátumával, akár egy idézettel is. Ezt a szokást helyettesíthetjük vagy felválthatjuk homokceremóniával, mely szerint két külön vázában két különböző típusú vagy színű homok van, amit a pár egybeönt. Ebben az esetben is bele lehet graviroztatni a neveket és a dátumot az üvegbe. Homok helyett elképzelhető gyöngy, bor, fűszer és a manapság egyre divatosabbá váó folyadékceremónia, közös festővásznon egyedi alkotás is. A gyertyáknál és a homoknál is mind a három részt megőrzik a párok, mert a két külön tárgy jelképezi az addig eltöltött magányos életet, ami végül összeért és együtt folytatódik.

Lehetőségünk van a külső szertartások tekintetében közös faültetésre vagy egy tetszőleges tárgyra, például fa botra, melyre fel lehet kötni két szalagot, majd ezeket áttekerni és megkötni rajta olyan erősen és kitartóan, mint amilyen a házasság lesz. Megjelentek az időkapszulák, melyekbe személyes gondolatainkat, fontosnak tartott dolgainkat tehetjük és ezt lezárva, majd csak a 25.házassági évfordulón nyithatjuk ki újra. Napjainkban kezd divatossá válni egy közös festővászonra különböző színű festékekből közös kép létrehozása vagy tüzes monogrammmos lenyomatot készíteni egy közös táblába, ha a tüzes megoldást választjátok vigyázzatok a ruhára...  Gyűrűhúzás a saját gyűrűpárna és gyűrű vivő segítségével, aláírás saját monogramos tollal, ezek mind-mind egyedivé teszik az eseményt.

Közösen készített  monogrammos kép

A szülőköszöntő is régi hagyomány hazánkban. Jellemzően virággal, borral mondhatunk köszönetet, de ide is illő egy rövidke vers, dal. Manapság kezd divattá válni, hogy a nagyszülőket és a testvéreket is köszöntik.

A következő művészeti részben szintén felhangozhatnak versek, de gyakori az élő zene, mely elegáns formát ad a ceremóniának, ez lehet fuvolaszó vagy hárfa. Felkérhetünk egy hivatásos énekest egy szép szerelmes dal eléneklésére, de bátrabbak saját maguk is énekelhetnek. Néptánc kedvelők rövid táncbemutatót tervezhetnek És itt engedjenek meg egy személyes példát, mely ötlet is lehet egyben, Pár évvel ezelőtt az egyik közeli, kedves ismerősömnek az esküvőjét ünnepeltük, aki történetesen óvónő. A tudta nélkül, az ő csoportjába járó gyerekekkel betanultunk egy kis rövid műsort, dallal, verssel, majd észrevétlenül helyet foglaltak a polgári szertartáson. Az igenek kimondása után az anyakönyvvezető felkonferálta a kis meglepetést és amikor a gyerekek felsorakoztak és énekelni kezdtek, szem nem maradt szárazon, túlzás nélkül mondhatom, hogy korra, nemre való tekintet nélkül mindenki meghatódott. Egy életre szóló meglepetés volt.

Gyermekek meglepetés előadása

Ezt követően az anyakönyvvezető köszöntöt mond, majd pezsgővel koccintás következik, természetesen monogramos poharakból. A gratulációk fogadása után jöhet a kivonulás, majd rizsszórás helyett konfetti vagy buborékfújás, ezt követően pedig galambröptetés, lufi engedés vagy pillangó eregetés.

Galambröptetés

A felhangzó dallamok szempontjából több zenés rész is lehetséges, íme néhány ötlet e teljesség igénye nélkül:

Várakozás alatt:

Bevonulási zene:

Aláírás, anyakönyvvezető beszéde, gyűrűhúzás, koccintás alatt szóló:

Szülők köszöntésének alapzenéi:

Kivonulási zene:

Még nagyobb zenei választékot találsz a zenék listájánál >>>

A külső szertartásokon megvannak ezek a lehetőségek és még abból a szempontból is szerencsésebbek vagytok, hogy nincs időbeni korlát. Itt megengedettek a hosszabb versek, dalok, egyedi szertartás szövegek, egyedi fogadalmak. Ebben az esetben lehetőség van élő zenekar felállítására is. Ha éjszakai szertartást tervezünk, bele vehetünk egy lézershow-t, fényshow-t, a ceremónia végén kisebb tűzijátékot is.

Éjszakai szertartás

Úgy gondolom ezek sem nagyon költséges, sem nem bonyolult szervezést igénylő momentumok, így kár lenne kihagyni, hiszen még személyesebbé és egyedivé tehetik az egyébként is nagyon fontos ünnepet.