Hasznos tanácsok a fátyol kiválasztásához

Idén örülhetnek a romantikus menyasszonyok, a a fátyol újra fénykorát éli. Sok menyasszony nem tudja eldönteni, milyen fátylat viseljen az esküvőn... Nagyon sokféle fátyol közül válogathatunk, ezért most összeállítottunk egy útmutatót, amely alapján minden ara megtalálhatja a hozzá tökéletesen illő darabot!

Hasznos tanácsok a fátyol kiválasztásához

 • Ha templomi esküvőt is tervezetek, akkor mondhatni "kötelező" a fátyol, azonban nem muszáj több méter hosszú, földet söprő típust választanod.
 • Ha Te kifejezetten földre omló fátylat szeretnél, akkor először is mindenképpen vedd figyelembe a helyszín méretét, jellegét, hiszen szabadtéren gyorsan elkoszolódik a hosszú fátyol, illetve egy kisebb templomban sem mutat jól, lehet, hogy el sem fér rendesen... továbbá az esküvőd stílusával is legyen összhangban a kiválasztott darab.
 • A fátyol színe passzoljon a ruhádhoz! Az sem baj, ha nem fehér, hanem például krémszínű, ekrü, rózsaszín vagy éppen halványkék esküvői ruhát választasz, biztosan találsz hozzá színben illő fátylat is.

Tipp: Tudtad, hogy 2018-ban a színes és a 3D virágokkal díszített fátyol trendi? Merj egyedi lenni és válassz egy igazán különleges darabot!
 

 

 • A tüllszoknyás menyasszonyi ruhakölteményekhez válassz hosszú, sűrűn húzott fátylat, amelyet akár egy fejtetőre tűzött, csillogó hajdísszel is kiegészíthetsz.
 • A vonalú ruhákhoz jól illenek a derékig, illetve a ruhán túl érő fátylak is.
 • Ha igazán hosszú fátylat szeretnél, ne feledd azt sem, hogy egy ilyen ünnepélyes darabhoz megfelelő stílusú (hercegnős, hosszabb uszályos, gazdagon díszített) ruha is dukál!
 • A fátylak mérete és hossza a legkisebbtől  - mely jelenleg a birdcage - a katedrális, azaz uszályos fátylakig terjednek. Akadnak többrétegű, hosszú fátylak is, melyek földön húzható részét akár a ceremónia után le is csatolhatod, így a rövidebb fátylat akár a buli végéig viselheted, ha szeretnéd!

 

 

 • Ha a ruhád sok berakással, gazdag díszítéssel bír, akkor a legjobb, ha egy egyszerűbb, varrás nélküli fátylat választasz hozzá.
 • Ha visszahajtott, arc elé borított fátyolra vágysz, akkor az lehetőleg tüllből készüljön, hiszen a vastagabb szövetek alól, mint például a muszlin vagy az organza nehezen fogsz kilátni és a nyári nagy melegben sem kellemes viselet.
 • Ha a fátyol szélét valamilyen minta vagy csipke díszíti, akkor figyeljünk arra is, hogy ne ugyanott végződjön ahol a ruha, hanem egy picit lejjebb. A szélén szalaggal beszegett fátylakat például főként a magasabb hölgyeknek ajánljuk, hiszen egy vízszintes vonalban megtöri a látványt, így ha alacsonyabb termetű vagy, még kisebbnek tűnhetsz!
 • Sellő fazonú menyasszonyi ruhához olyan fátyol illik, amely derékig, vagy a ruha aljáig ér.

 

 

 • Ha a fátyol hímzéssel díszített, akkor ügyelj, hogy a mintázata tükrözze a ruháét, összhangban legyen vele!
 • Amennyiben a frizurád miatt nem fér el a hajadban a kis fésű, amellyel általában a fátylat rögzítik, akkor kontytűkkel is rögzítheted azt - rövid haj esetében érdemes hajlakkal is fixálni!
 • Kérd a fodrász segítségét, ha bizonytalan vagy! Biztosan tud segíteni a megfelelő modell megtalálásában!
   

Fátyol típusok

Birdcage: Szemet, orrot éppen takaró vagy az álcsontig érő fátyol a birdcage. Nagyobb szemű hálós változatban igazán mutatós. Lézetik tollas, virágos, strasszos, gyöngyös vagy pici kalapos változatban is.
 


Vállhosszig érő fátyol: A legrövidebb típusú fátyol, mely körülbelül a menyasszony válláig ér, lehet többrétegű is, melyet előre hajtva takarja az ara arcát.

Könyékig érő fátyol: A fátyol a menyasszony könyökéig ér, Egyszerű típus, illik a legtöbb esküvőhöz.


Ujjhegyig érő fátyol: Hossza miatt több fazonú ruhához viselhető. Lehet egy vagy több rétegű is. Szegélye lehet díszes, csipkeszegéllyel vagy szegett ám most nagyon divatos a sima változat is.  Ha alacsony vagy, akkor nem a legjobb választás, mivel kissé összenyomja az alakot. 

Valcer fátyol: Hosszúsága körülbelül a térdig ér. Ez a típusú fátyol szabadon viselhető bármilyen típusú esküvőre. Igen kedvelt fazon.

Vízesés fátyol: A fejtetőről indul a hossza nincs meghatározva. Legtöbbször tüllből készül. Bátran választható, minden esküvői formánál megállja a helyét.
 


Mantilla fátyol: Körülbelül könyékig érő, általában finom légies csipkéből készül vagy csak a szélén csipkével díszített fátyol. A spanyol hölgyek hordták, innen vettük át és előszeretettel választják a menyasszonyok ezt a fajta fátylat az esküvőjükre.  Főleg a hosszú és díszesebb ruhákhoz illik.

Kápolna vagy seprő fátyol: A menyasszonyi ruha hosszán túlnyúló, tipikusan formális esküvőre való viselet. 
 


Katedrális fátyol: Az összes fátyol típus közül a legdrámaibb hatást kölcsönző fátyol. A menyasszonyi ruha mögé nyúlik több méter hosszan, általában 3 méter hosszú. Ehhez a fátyolhoz mindenképpen ajánlott kis koszorúslányok segítségét igénybe venni, akik viszik a fátylat. 
 


Körfátyol: Lehet egyrétegű vagy többrégetű is., díszített vagy sima díszítés nélküli változat.  
 


Júlia fátyol: Lehet finom könnyed csipkéből, tüllből. Romantikus menyasszonyoknak jó választás és vintage stílusú esküvőkön is közkedlet fátyol típus. Létezik félhosszú, hosszú és egyészen rövid Júlia sapka szerű válozata is.
 

Még több fátyol inspiráció a galériában >>


Képek forrása: www.eskuvoimagazin.hu, www.bridebox.com, www.blossombridesny.com, www.pinterest.com,  Strictly Weddings