Meghívás az esküvőre, fontos tudnivalók

A meghívó, azon túl, hogy az ifjú pár formálisan e gesztussal tudatja esküvőjük időpontját és helyét, ma már az önkifejezés eszköze is. A számtalan formáció és grafikai megoldás mellett a szövegezése mindenütt azonos lényegi tartalmú különböző köntösbe bújtatva...

A meghívó „egyénisége” az ifjú párt tükrözi, a papír fajtája, a betű típusa, a szín, a szövegezés illetve a választott idézet mind-mind erről vallanak, hozzá kell tennünk, az, hogy végül milyen meghívó mellett döntünk, vagy milyet tervezünk meg, nagyban függ attól is, hogy esküvőnkre kiket várunk.

Egyáltalán nem jelent gondot, ha végül két- vagy többféle meghívó készül, egyrészt, mivel vannak vendégek, akiket csak az esküvői szertartásra várunk, másrészt a meghívó különböző lehet annak tükrében is, hogy azt barátainknak, a rokonoknak vagy távolabbi ismerősöknek szánjuk.

Ha szűkös az esküvői költségvetésünk. ha rengeteg a barátunk, ismerősünk, ha meghitt és családiasan szűk körű esküvői vendégfogadás a vágyunk, akkor a vendégek egy részét csak az esküvői ceremóniára hívjuk meg!

A meghívó készítéséhez, készíttetéséhez tudnunk kell a szükséges darabszámot, valamint az esküvővel kapcsolatos alapvető információkat. Az sem árt, ha van már elképzelésünk a meghívó stílusáról, a szövegezésről és a meghívóba szánt idézetről. Akárcsak az esküvő egyéb részleteivel kapcsolatban, a meghívó esetében is érvényes szabály a tartalom és forma egysége, ügyeljünk rá, hogy az idézet és a szövegezés összhangban legyen, a kivitelezés pedig az egész esküvő stílusát tükrözze.

Azért hogy senki ne érezze magát mellőzöttnek, viszont mindenki egyformán érezze, hogy mennyire is örülünk a jelenlétének, az ilyen esetekben (is) érdemes körültekintően megtervezni mind a meghívás mind az esküvői forgatókönyvét.

Készülhet kétféle meghívó, amik közül csak az egyik tartalmazza a vendégfogadásra szóló meghívás sorait is. Könnyebb dolgunk lesz a meghívók kiosztásánál, ha a kétféle meghívó színben vagy árnyalatban is eltér egymástól. Egy másik lehetőség, hogy egyféle meghívó készül és mindazok számára, akiket nemcsak a ceremónián szeretnénk magunk körül látni, egy kiegészítő kis kártyát is teszünk a borítékba az erre utaló sorokkal.

Egyre viszont nagyon figyeljünk oda: Soha ne a meghívandó vendégek előtt latolgassuk, hogy neki melyik meghívóból is kellene adnunk, különösen, ha többeket is egyszerre hívunk meg, részben csak az esküvőre részben pedig a vacsorára is. A legjobb, ha előre előkészítünk mindent és névre szólóan megcímezzük a borítékokat, amiket indulás előtt a biztonság kedvéért még egyszer ellenőrizzünk!

Hogy a csak az esküvőre meghívott vendégeink is érezzék, mennyire fontosak nekünk, az ilyen esetekben szánjunk egy kicsivel több időt és figyelmet a szertartás utáni gratulációkra! Nem fogják a csak a szertartásra meghívott vendégek kirekesztettnek érezni magukat, ha ott helyben is gondoskodunk némi frissítőről, édes és sós aprósüteményről, néhány fotó erejéig őket is bevonjuk a fényképezkedésbe, esetleg egy kosárból kis köszönetajándékot is átnyújtunk nekik!

A meghívókat legalább 2 hónappal az esküvő előtt adjuk át személyesen vagy továbbítsuk postán, hogy a meghívottaknak legyen idejük felkészülni az esküvőre, pl. ha szükséges szabadságot kérni, ruhát venni stb. Abban, az esetben, ha vannak vendégeink, akik messziről vagy külföldről érkeznek s nem ismerősek a környéken, jó ötlet, ha kis térképet mellékelünk a meghívó mellé, hogy biztosan megtaláljanak minket. Nagyon fognak örülni ennek az apró, igazán kevés munkával járó figyelmességnek.


A meghívó elkészítésekor vagy megrendelésekor ne feledkezzünk meg az egyéb esküvői kártyákról sem. A menü-, ültető- és köszönőkártya lehetőleg ugyanolyan papírból készüljön, mint a meghívó, s kivitelezésében igazodjon ahhoz. Igyekezzünk, hogy a menükártyából minden vendégnek jusson s azon a választható ételek és italok egyaránt szerepeljenek.

Az ültető-kártyát egyesével, lehetőség szerint kézzel írjuk meg, hogy vendégeink érezhessék, rájuk is szakítunk időt, s hogy esküvőnknek nagyon fontos részei. Az ültető kártyákból ajánlatos néhányat üresen félretenni arra az esetre, ha néhány vendég az utolsó pillanatban mégis betoppanna.

Meghívók tartalma

A meghívó, azon túl, hogy az ifjú pár formálisan e gesztussal tudatja esküvőjük időpontját és helyét, ma már az önkifejezés eszköze is. A számtalan formáció és grafikai megoldás mellett a szövegezése mindenütt azonos lényegi tartalmú különböző köntösbe bújtatva

Ami szinte kötelező elem:
- a leendő házaspár neve, a leányéval az elején
- az esküvő pontos helye, időpontja
- a meghívottaknak az ebéd/vacsora helye és időpontja
- visszajelzés igénye
-
cím, telefonszám, e-mail cím illetve táviratcím,
- kézzel írt aláírás
- nászajándéklista elérési címe
- Jótékonysági esküvőnél a jótékonysági cél

Nézd meg a meghívószövegeket is >>>

Válassz verset az esküvői meghívóhoz >>>

A borítékot – habár kicsit hosszadalmasabb – kézzel illik megcímezni. Amennyiben a teljes családot elvárja a pár az eseményre, akkor a borítékon és a meghívón is jelezni kell vagy valamennyiük nevének feltüntetésével, vagy összevontan „Tóth András és családja” formában. S végül a kézbesítés. A meghívókat 2-4 hónappal az esküvő előtt illik eljuttatni, hogy mindenki előre fel tudjon készülni és egyeztetni tudja aktuális kötelezettségeivel.

Az esküvő után 1 hónapon belül illik elküldeni a vendégeknek a köszönőkártyát, melyben köszönetet mondunk a részvételért, az ajándékokért. A köszönőkártya lehet nyomtatott, de minden esetben kézzel írjuk alá! Köszönőkártyát illik azoknak a vendégeknek is küldeni, akik jókívánságaikat és gratulációikat továbbították, de sajnos nem tudtak velünk ünnepelni a nagy napon; ez számukra is egy nagyon kedves gesztus, biztosítja őket arról, örültünk volna, ha jelen vannak. A köszönőkártyához mellékeljünk egy esküvői fotót az ifjú párról, vagy ha készült, olyat is, melyen a vendég is szerepel, így esküvőnk, a mi első közös ünnepünk számára is örök emlék marad.