Egy különleges esketés, a szertartásvezető szemével

Vágyunk az egyedi, szívhez szóló ceremóniára, amikor egy gyönyörű, csodálatos hangulatot árasztó helyen, ősfák alatt vagy éppen a tengerparton vagy egy csodaszép és különleges cseppkőbarlangban mondjuk ki az IGEN-t választottunknak... Most Te is átélheted, milyen az IGEN kimondása, a ceremónia az Aggteleki cseppkőbarlang falai között...

A helyszín az Aggteleki Cseppkőbarlang, ahol a kivételes akusztika eredményeként sem mikrofonra, sem nagy hangerőre nem volt szükség, hiszen a barlang csendjében a legkisebb neszt is hallani. Ahogy sétáltunk a barlang mélyébe az esketés helyszíne felé, az évmilliók emlékét őrző cseppkövek között jó volt hallani a pár boldog kacarászását. Érződött, hogy ez a nap eddigi életük legboldogabb napja. Én a vőlegénnyel és a tanúkkal a szertartási asztalhoz mentem, a menyasszony viszont eltűnt a szemünk elől. Aztán megérkeztek a vendégek is, és a fények kialudtak.

Feledhetetlen pillanat volt, amikor a teljesen elsötétített barlangban megszólalt a bevonuló zene és egyszer csak egy kicsiny fénysugár megvilágította a távolban, a lépcső tetején álló csodaszép menyasszonyt. Lassú léptekkel közeledett a lépcsőn lefelé a vőlegénye irányába, s ahol elhaladt, egyre több fény gyulladt ki, megvilágítva a hihetetlen szépségű barlang falát, ahogy az óriás cseppkövek mintegy őrizve, ölelve a menyasszony lépéseit körbevették, vezették egyenesen a vőlegénye karjaiba.

A násznép és én is lélegzetvisszafojtva néztük, ahogy közeledik, s láttam a vőlegény megilletődését: „ez a csodaszép lány lesz a feleségem”.

Az esketés kivételes élmény volt! Nem kellett mikrofon, vagy hangosítás, sosem hallottam még így csengeni a hangomat. A cseppkövek nem nyelték el a hangot, hanem felerősítették. Amikor a menyasszony és a vőlegény kimondta az igent és megszólalt az örömzene, szinte körülvett, beborított mindent a különleges helyszín hangulata, az örökkévalóság, megállt az idő és azt éreztük, hogy a pár egymásnak tett ígérete örökre szól, ahogyan a barlang cseppkői is időtlen idők óta – örökké - léteznek.

dr. Czégény Tünde
szertartásvezető
www.szertartas-czegeny.hu