Egy különleges esküvői szertartás a természet lágy ölén

Átélhetünk egy gyönyörű személyre szabott esküvői szertartást szertartásvezetőnk szemével nézve.....

Minden esküvőnek megvan a maga különleges, semmihez sem fogható sajátos hangulata.

Az eddigi esketéseim során leginkább olyan fiatal párokkal találkoztam, akik először, és reményeik szerint egy életre indultak el együtt a nagy útra. Most hétvégén azonban egy olyan esküvő szertartásvezetője lehettem, ahol a jegyespár a tarisznyában hozott múlt emlékei mellett gyermekeket is hozott a házasságba és immáron velük együtt indulnak az életen át tartó utazásra.

Különösen megható tud lenni egy olyan esküvő, ahol gyerekek sürgölődnek a szülőik újpárja mellett, elfogadva őt és szeretve, szakítva a magyar nyelvben oly negatív kicsengésű„mostoha”szó jelentésével.

Szóval a hétvégi esküvőre ez maradéktalanul igaz volt.

A helyszín egy igazán idilli környezet a főváros központjától alig negyedórányira, Adyligeten található. Nos, erre a helyre valóban igaz jelző az „esküvő a természet lágy ölén” kifejezés. Itt a házasulandó párok, árnyas fák között, gyönyörűen gondozott kertben mondhatják ki az „IGEN”-t.

Az étterem mind megjelenésében, mind szolgáltatásaiban kiemelkedő színvonat képvisel. Évtizedes tapasztalattal rendelkeznek, hiszen kifejezetten rendezvények tartására szakosodtak.

Már többször volt alkalmam részt venni itt esküvőn és bizton állítom - mivel a saját esküvőm is itt volt - mindannyiszor kiemelkedő, remek kiszolgálással, fantasztikus ízekkel találkoztam. Mindenkinek jó szívvel ajánlom!

De térjünk vissza az esküvőre!

A vendégsereg érkezését a felszolgálók mindenre kiterjedő figyelme kíséri. Már a bejárat is sokat sejtető. Az óriási kapun felszalagozott virágdísz hirdeti, itt ma különleges esemény veszi kezdetét, a nyitott kapu hívogatóan invitálva befelé a vendégeket.

Az ünnepi díszbe öltözött vendégek könnyed léptekkel, megilletődve lépkednek az esketés helyszíne felé, a pompásan feldíszített kertben. A környező fák kedves, intim kertet ölelnek körbe, rajtuk színes lampionok, felaggatott üvegben mécses, melyek majd az est fényét hivatottak emelni. Kis szél lengedez, hűsítve a kora nyári meleget. Talán egy jó tündér rendelte…

És a vendégek elindulnak a csodaszép kertben, ahol a szépen gondozott gyepen fonott, fehér székek sorakoznak, középen széles sávban helyet biztosítva a bevonuláshoz, a székeken virágdísz és szemben a színes virágokkal teli, felszalagozott boldogságkapu. A jegyespár székei és a szertartási asztal „V” alakban elhelyezve, a boldogságkapu két oldalán.

A vendégek elfoglalják helyüket, csendben várakozunk, csak a szellő által lengetett hosszú fehér pántlikák suttogják izgatottan „figyeljetek, már közelednek!”

A szépen feldíszített szertartásvezetői asztalon már előkészítve pihen a nagy könyv, a szép toll és a szertartás a szertartásban”-hoz szükséges két szívet ábrázoló kép, rajta a közös életüket szimbolizáló szalagokkal, melyek az asztalról lelógva finoman lengedeznek.

Lágy zene szólal meg, a menyasszony kisfia az időjáráshoz igazodva világoskék térdnadrágos öltönyben, fehér ingben, komoly arccal, lassan lépkedve hozza a szerelmet, összetartozást szimbolizáló arany karikagyűrűket.

A vőlegény édesanyja karján, arcán boldog mosollyal lassan érkezik. Lélegzet visszafojtva várjuk, hogy meglássuk a csodaszép menyasszonyt. Egyszer csak egy seregnyi virágmintás ruhácskát viselő kislány - a gyűrűvivő kisfiú öltönyével azonos színű világoskék cipőcskékben jelenik meg és teli kosárkáikból rózsaszirmokat hintenek a gyepre. A vörös szirmok a zöld füvön különösen szép kontrasztja mutatja az utat a menyasszonynak,aki fátyolban, hosszú uszályos hófehér ruhában, Édesapja karján érkezik. Az izzasztó nyári meleg nem hagyott nyomot rajta, megjelenése friss, üde, mint aki nem érzi a nap sugarának perzselő erejét. Gyanítom, ő rendelte a kis szellőt!

A szertartás kedves, meghitt és egyedi volt. A jegyespár gyakran összenézett és mosolyogtak, mintegy szavak nélkül üzenve egymásnak „milyen jó nekünk”.

Láttam, ahogyan a vőlegény többször is szájához emeli csodaszép arája kezét, könnyed csókot lehelve rá, jelezve „szeretlek és tisztellek egy életen át!”

Egy okos, gyönyörű nő, egy felelősségteljes biztonságot nyújtó férfi és egymás gyermekei teszik meg első lépéseiket a családdá válás útján.

A szertartás végén kitörő örömzene szólt, miközben számtalan hófehér léggömböt engedtünk az égbe, jelezvén, a jegyespárból házaspár lett!

Ahogy a lufik keringtek a szélben, szálltak egyre magasabbra, úgy hágott tetőfokára a hangulat.

Mert emlékeket, érzéseket adunk és kapunk!

Köszönöm nektek Andrea és Márton!


Dr. Czégény Tünde
okleveles szertartásvezető
www.szertartas-czegeny.hu