Milyen esküvői csokor illik Hozzád?

A menyasszony megjelenésének a csokor is hangsúlyos összetevője: harmonizálnia kell a ruha stílusával, a hajszínnel, a sminkkel és nem utolsó sorban a menyasszony egyéniségével is. Nem könnyíti meg a választást az utóbbi évek egyre növekvő kínálata: mind formában, mind virághasználatban rengeteg a lehetőség.

A csokor megtervezése cseppet sem egyszerűbb, mint a ruha-választás. Segítünk, hogy kihez és mikor mi illik, melyik virág mit jelent.

A menyasszony megjelenésének a csokor is hangsúlyos összetevője: harmonizálnia kell a ruha stílusával, a hajszínnel, a sminkkel és nem utolsó sorban a menyasszony egyéniségével is. Nem könnyíti meg a választást az utóbbi évek egyre növekvő kínálata: mind formában, mind virághasználatban rengeteg a lehetőség.

Magas lányoknak körcsokor

A körcsokor dúsan kötött, egymáshoz simuló virágfejekből áll. Örökzöld, de egyben trendi csokor, amelynek eredete a 14. századig nyúlik vissza. Akkor még a kellemetlen szagok elnyomására készítették.

A tömött csokrot könnyedebbé teszi és harmonikusan ellensúlyozza, ha borostyánnal vagy más leomló virág zölddel egészül ki. A körcsokor nem ajánlott abroncsos menyasszonyi ruhát viselő ducibb aráknak, annál inkább a magas, vékony hölgyeknek.

Cseppforma

A kaszkád (vízesés) formájú csokor sajátossága, hogy a virágok vízesés-szerűen, egyre keskenyedve fekszenek egymáson: gyakran az esküvői ruházat legfeltűnőbb eleme.

Tradicionális forma, jól passzol a lágy esésű, hosszú ruhákhoz. Alacsonyabb menyasszonyokat optikailag magasíthatja, ducikat karcsúsíthatja a csepp formájú csokor.

 

 

Törékeny hölgyek kezébe

Az utóbbi években a kézi csokrok váltak egyre népszerűbbé. A csokor olyan hatást kelt, mintha épp az imént szedtük volna.

Ritkábban egy virágból - főleg rózsából - kötik, de gyakoribb, hogy 4-5 fajtából állítják össze a csokrot. Ennél sokkal több virág használata nem ajánlott, tucatnyi fajta használata már zavaró lehet.

Pici, törékeny hölgyek kezében tökéletesen mutatnak ezek a maroknyi csokrocskák.

 

Vagány csajoknak

A modern formacsokrok - mint ahogy azt nevük is mutatja - egyediek: félhold, csónak vagy szív alakúak, de nem ritka az sem, amikor nem követnek semmilyen hagyományos formát.

Általában egyedi formájú, hangsúlyos virágokból (mint pl. a kála, orchidea, flamingóvirág) készülnek. A forma lehet a végletekig leegyszerűsített, mégis egyediséget tükröző. Extravagáns ruhakölteményt viselőknek ajánlott.

 

Évszakhoz a szín

A hagyományos csokor tisztán fehér virágokból áll, belesimul a környezetbe, nem vonja el a figyelmet a menyasszonyi ruháról és annak viselőjéről. Manapság a trend a színes csokrok felé mutat. Évszaktól függően a pasztell árnyalatoktól az élénk gránátvörös színig terjedhet a paletta. A színválasztás közben persze ne feledkezzünk meg a menyasszonyi ruha színvilágáról se.

Kora tavaszi esküvőkhöz a pasztellszínek illenek (rózsaszín, fehér és lila), majd a tavasz közepétől teret kaphatnak a rózsaszín, a sárga, a lila erőteljesebb árnyalatai.

Nyáron a színek erőteljesek, a formák változatosak (pink, kék, lila, fehér).

Ősszel a meleg vörösek, barnák, sárgák, okkerek kavalkádja hódít mindenütt. A virágokra a teltebb, sötétebb árnyalatok jellemzők. Az évszak csokrai szépen kombinálhatók érdekes termésekkel és színes bogyókkal.

Télen a csokrok színvilágát egyrészt az évszakból adódó hűvösség határozza meg, másrészt a hideget ellensúlyozni kívánó vörös és arany tónusok.

 

Virágok és jelentésük:

Alma virág - szerencse
Fátyolvirág - nyíltszívűség
Scilla - állhatatosság
Viola - hűség
Nárcisz, gardénia - öröm
Kardvirág - nagylelkűség
Nőszirom - bölcsesség
Gyöngyvirág - boldogság
Magnólia - nemesség
Orchidea, Kála - szépség
Rózsa - szerelem
Fehér margaréta - ártatlanság

Aki nem éri be a virágok szépségével, díszítheti a csokrot gyémánttal, igazgyönggyel is.

A csokrok tervezését sem szabad az utolsó pillanatra hagyni. Legkésőbb egy hónappal az esküvő előtt keressük fel a virágkötőt. Vigyünk magunkkal egy képet a menyasszonyi ruháról, az megkönnyítheti a választást. Ha a csokron kívül egyéb díszítést is rendelünk, annak megtervezése és kivitelezése akár egy teljes hetet is igénybe vehet, ezért ajánlatos még korábban egyeztetni a virágkötővel; nem beszélve arról, ha egyedi elképzeléseinket szeretnénk kiviteleztetni.

 


Forras: www.edenkert.hu, Pinterest.com