Beltéri esküvői dekoráció

Ebben a részben kifejezetten a beltéri dekorációkkal foglalkozunk, ezek formáival, sokféleségeivel, újdonságaival. Előzőleg megnéztük, hogy a kültéri esküvő esetében mire figyeljünk oda dekoráció fronton, mire gondoljunk mindenképpen, ha kültérre tervezzük az esküvőt. A továbbiakban pedig meg fogjuk nézni a következő év trendjeit, színeit, formáit, mind extrém, mind visszafogottabb vehemenciával.

Amikor kitűzzük az esküvő napját, szinte azonnal el kell kezdenünk kutakodni a megfelelő helyszín után. Ez lehet akár egy elegáns étterem, akár egy erre a célra felállított sátor, kisebb településeke még ma is jellemző, hogy művelődési házban vagy iskola tornatermében tartják a fogadást. Nagyobb városi esküvőkön, elegánsabb esküvőkön ma már inkább választanak a párok egy különleges helyszínt a nagy napra, úgy mint pl. kastély, kúria, palota, ranch, tanya, szőlőbirtok és még sorolhatnánk.... a romantikusabbnál-romantikusabb lehetőségeket. Minden helyszínen meg lehet valósítani az álmainkat, lehetetlen nem létezik. Akár egy kevésbé elegáns termet is gyönyörűen fel lehet díszíteni oly módon, hogy a násznép kellemesen érezze magát.
 

Esküvői helyszínek változatai
Esküvői helyszínek változatai


Ha egyházi szertartást is tervezünk, az esetek nagy részében engedélyezik a külön díszítést. Természetesen mindezt visszafogottan, mint ami a felszentelt helyhez illendő. A padok végére erősített virág, masni vagy a kettő együtt, egy szép oltárdísz, a bevezető "útra" szórt rózsaszirom, a templom ajtajára kitűzött dísz a monogramunkkal, mind, mind személyesebbé tehetik az ünnepet. Megjelentek a lila színek itt is, illetve a rusztikus faágak is becsempészhetőek, de csak nagyon finoman. Az egyházi személyek maguk is friss virágot tesznek az arra kijelölt helyekre a templomon belül az esküvő előtt, ebben egyeztessünk, hogy kellően összhangban legyenek a mi dekorációs tervünkkel.
 

Dekoráció az egyházi szertartáson
Dekoráció az egyházi szertartáson


El kell döntenünk, hogy a polgári szertartást az arra kijelölt helyen vagy inkább a fogadás helyszínén kívánjuk lebonyolítani. Ha a hivatalt választjuk, akkor sok dolgunk nem lesz, mert nem igazán támogatják, hogy a házasságkötő termet feldíszítsük. Egy-két virágcsokor, a külön gyűrűpárna illetve a szülői köszöntő csokrok megengedettek, de több nem. Gondoljunk csak bele, hogy a nagyobb városokban 30 percenként tartják a szertartásokat, nem igazán lenne idő a dekorációt is lecserélni. Kisebb falvakban, ahol mindenki ismer mindenkit jobban elképzelhető, hogy beengednek bennünket akár előző nap, hogy szebbé tegyük a helyszínt néhány virágcsokorral, visszafogott anyagokkal.
 

Átlagos magyar házasságkötő terem
Átlagos magyar házasságkötő terem


Abban az esetben ha a ceremóniát a fogadással egy helyen tartjuk, vagy egy külső független helyszínen, ami egyre gyakoribbá kezd válni, akkor kedvünk szerint díszíthetünk. Célszerű egy külön részt elszeparálni erre a célra, ahová helyezünk egy asztalt, és székeket a párnak, tanuknak és a vendégeknek. Az asztalra terítő kerül, melyhez számtalan gyönyörű anyagot találhatunk, de ha egy fehér anyagot teszünk rá, azt is nagyon fel lehet dobni egy asztali futóval, melyre ízléses virágcsokor illik. Erre a helyre nagy drámai dolgot ne tervezzünk, mert nem való a szertartás komolyságához. A székekre kerülhet székszoknya, természetesen az asztal dekorációjával azonos anyagokkal és díszekkel. Az anyakönyvvezető / szertartásvezető mögötti részt is felékesíthetjük ezekkel az anyagokkal.
 

Polgári szertartás dekorációja
Polgári szertartás dekorációja


A fogadásra választott terem, ha nem eléggé elegáns, akkor lehetőségünk van az egész fal körbeburkolására, de ne ijedjünk meg, hogy ez anyagilag tönkre tesz bennünket, elég egy egyszerű fehér anyag hozzá, aztán ezt majd feldobhatjuk minőségibb, kiegészítő dolgokkal. Ilyenek a selyem, organza, tüll, csipke és minden ami jól mutat rajta. Nem csak úgynevezett takarás célból, hanem díszítésként is alkalmazhatunk különféle drapériákat, amelyekre tűzhetünk díszeket, lógathatunk szalagot, kristályt, tehetünk mögé fényforrásokat, ez a megoldás trendi hatást nyújt. Ha az anyagot széles szalag vastagságúra vágatjuk, majd a mennyezetre erősítve, különböző alakzatokat alkothatunk, amelyek nem egybefüggően, csak megmutatva igazán kellemes hatásúak.
 

Textil használata a díszítésben
Textil használata a díszítésben


Bár leáldozóban van és az esküvői trendek már nem nagyon hozzák, azonban, ha az elképzelés csakis a lufi, akkor valósítsuk meg. Modern városi esküvőkön inkább héliummal töltött, fényes színű vgy átlátszó és valamivel megtöltött fajták, kisebb falvakban az egyszerűbbek a jellemzők. Alkothatunk belőlük oszlopokat, csokrokat, kapukat, vagy egyszerűen felengedhetjük őket a mennyezetre. Nagyon szép alakzatokat alkothatunk belőlük de nem kapunk olyan elegáns hatást, mint egy szép anyagot vagy virágot, kristályt használnánk.

Léggömb díszek
Léggömb díszek


Attól függően, hogy körasztalos vagy a hagyományos téglap alakú a vendégek asztalainak elrendezése, változik a dekorációjuk. Ha folyamatosan, hosszan vannak az asztalok összekapcsolva, akkor célszerű futó terítőben gondolkodnunk és olyan díszeket választani középre, amelyek elég magasak vagy pont, hogy alacsonyak ahhoz, hogy ne zavarják a vendégeket az egymással való kommunikálásban és a kilátásban. Gyönyörű magas vázákat találhatunk, melyekbe akár virágot, akár valamilyen világítást, gyümölcsöt, színes homokot, gyöngyöket, tollakat, stb. képzelhetünk el.
 

Hosszú asztalsorok díszítése
Hosszú asztalsorok díszítése


Amennyiben körasztalos az elrendezés, szinte bármilyen asztali dekoráció szóba jöhet. Ide is tehetünk vázát különleges betétekkel, de ebben az esetben már használhatunk kifejezetten az asztalra szórt kristályokat, virágszirmokat, gyertyákatl, mécseseket. Ide kerülnek az ültetőkártyák, szalvétagyűrűk, és ha van, akkor menüsor, természetesen a dekorációval összhangú színben és formában, valamint akár a köszönetajándékot is elhelyezhetjük mindenkinek a saját helyén.
 

Körasztalok díszítése
Körasztalok díszítése


Virágokat nem csak az ülőhelyen használhatunk, hanem akár a mennyezetről lelógatva vagy a székek háttámlájára erősítve.
 

Virágdekoráció
Virágdekoráció


A főasztal díszítése nagyban hasonlít a vendégeknek helyéhez, de mégis valamilyen plusz dolgot szokás hozzáadni. Ilyen lehet egy szép virágsor, masni az asztal elejére, amely főasztaldíszként funkcionál, illetve az ifjú pár mögé is tehetjük, külön dekorációval, monogramokkal, rövid szövegekkel, üzenetekkel, esetleg idézettel vagy a nagy nap dátumával együtt.
 

Variációk a főasztalra
Variációk a főasztalra


A székek tekintetében elterjedtek a székszoknyák, mindenféle árnyalatban és színben, egyszerűbb és különlegesebb formában. A következő év egyik nagy divatja a fodor, amely a székeket sem hagyja ki. Ha lehetőségünk van kifejezetten esküvőkre szakosodott helyszínt választanunk, akkor itt általában a székek vagy olyanok, amelyekhez nem szükséges külön díszítés, vagy van egy alap, amelyet úgy dekorálunk, ahogy szeretnénk. Lehet finom, visszafogott színek használatával, egy anyagot ráhúzva és egy másikkal masnit készítve, vagy csak átkötve díszíteni, de lehet különlegesebben is. Például egy szép virágot tenni rá, esetleg csokrot, szalagot, élénkebb színekkel, gyöngyökkel kombinálva. Néhány éve hazánkban is az elegáns esküvőkön kedvelt megoldásként chiavari székeket használnak, a vacsora helyszínén, mely csodás hangulatot és látványt nyújt a résztvevők számára és ezekre a székekre nem kell székszoknya, önmagában gyönyörűek. 
 

Székek ünnepi díszben
Székek ünnepi díszben


Megvilágítás szempontjából, ha a helyszín szép lámpákkal, csillárokkal van felszerelve, akkor elég ha az asztalokra helyezünk néhány mécsest, gyertyát vagy más hangulati világítást. Amennyiben hétköznapi fényforrásokkal kell számolnunk, akkor nekünk kell hangulatosabbá tenni a helyet. Ezt megtehetjük drámai fényfüggönyökkel, vagy a mennyezetre erősített valamilyen anyaggal, amelyre szintén kis sorégőket lógatva vagy erre helyezve nagyon egyszerű és mégis kellemes hatást kelthetünk. Nagyon divatosak a falfények, a falfestés, illetve a különböző világító elemek, például fa, gyertyatartó, szökőkút. Egyre jobban kiszélesedik a fényfajták tárháza, találkozhatunk a tánctérre vagy a falra vetített monogramokkal, szimbólumokkal, üzenetekkel.
 

A nagy nap fényei
A nagy nap fényei


Divatos marad és a dekorációhoz kötődik a bejáratnál elhelyezett jókívánság doboz vagy vendégkönyv, melybe az érkező vendégek írhatják gondolataikat.
 

Jókívánságok helye
Jókívánságok helye


Attól függően, hogy milyen stílust választunk, változik a díszítés. Egyik vezető vonal a vintage, amelyben hétköznapi tárgyaink, például egy könyv, vagy egy antik képkeret, is helyet kapnak. Színekben a menta, lila, kávé, pasztellrózsaszín, babakék, zöld, pink a meghatározóak. A romantikusabb stílust kedvelők visszafogottabb színeket, fényeket, több kristályt, üveget használhatnak. A drámaibb hatást kedvelők az élénkebb, erősebb, szokatlanabb kiegészítőkkel számolhatnak.
 

Dekorációk különböző stílusokban
Dekorációk különböző stílusokban


Bármilyen stílust vagy színt választunk az a cél a beltéri dekorációt illetően, hogy a mi ízlésünk szerint alakítsuk és olyanná tegyük, amelyre hosszú évek után is emlékezni fogunk, de nem csak mi, hanem a vendégsereg is.

Képek forrása: www.pinterest.com