Kültéri esküvői dekoráció

A dekoráció bemutatását a kültéri esküvőkön való alkalmazással folytatjuk. Megismerjük melyek azok az előnyök és esetleg kiküszöbölendő hátrányok, amelyeket könnyedén megoldhatunk, az asztalok terítőitől kezdve egészen a világításig, ahhoz, hogy minden gyönyörű legyen és csodásan érezzük magunkat a nagy napon.

Napjainkban egyre elterjedtebb a külső helyszínen kötött házasság és az azt követő fogadás. Természetesen ez a nyári hónapokban jellemző, de lehetőségünk van tavasszal vagy ősszel is kint tartani a ceremóniát, ám a fogadást ekkor már nem célszerű. Legyen az akár egy gyönyörű kert, park vagy csupán egy terasz, minden helyszínt fel lehet ruházni a pár választotta színekkel, formákkal, anyagokkal.
 

Esküvő külső helyszíneken
Esküvő külső helyszíneken


Legfontosabb dolog, hogy bár mindenki bízik enek az ellenkezőjében, de sajnos az időjárás nem mindig kegyes az ifjú párhoz. Mindenképpen lenni kell egy „B” tervnek, arra az esetre ha elered az eső vagy orkán erejű szél tör ránk. Célszerű a helyszínen egy zárt helyet is választani, ahol ilyen esetekben megtarthatjuk a ceremóniát, illetve egy hangulatos sátorszerű építménnyel is készüljünk a fogadásra.
 

B terv, avagy változatok rossz idő esetén
B terv, avagy változatok rossz idő esetén


Jellemzően a kültéri esküvők esetében díszíthetjük a ceremónia helyszínét, a vendégek érkezésének és a szertartás alatt tartózkodásának a helyét, a bevonulás útját és amennyiben a vacsora is kint folyik, annak helyszínét is. Ki kell használnunk a hely és a természet fantasztikus adottságait és arra mindenképpen ügyeljünk, hogy ne essünk túlzásokba, mert az negatívan hathat.

A legfontosabb helyszín maga a házasságkötés helyszíne. Léteznek már erre külön legyártott pavilonok, filagóriák, de ha nem engedhetjük meg ezt magunknak, egy egyszerű kerti pavilont is felállíthatunk, amit szépen dekorálva nagyon ízlésessé tehetjük. Díszíthetjük textíliával, léggömbökkel, szalagokkal, gyöngyökkel, virággal, de ne feledjük, a kevesebb több! Kedvelt színek a menta, kávé, lila, arany, halványkék, pasztellrózsaszín, tengerészkék, zöld és ezek árnyalatai. Mivel a természet maga is egy csodás hatást nyújt, ezt ne rontsuk el, hanem emeljük ki, Nem biztos, hogy egy vad, élénk szín jó választás, inkább törekedjünk a visszafogottságra, majd a fogadás helyszínén „kitombolhatjuk” magunkat.
 

A "boldogító igen" kimondása külső helyszíneken
A "boldogító igen" kimondása külső helyszíneken


Divatos az úgynevezett boldogságkapu, mely nevéből eredően egy boltív alak, ezt felállíthatjuk a szertartás helyének „bejáratához” vagy az anyakönyvvezető /szertartásvezető mögé is. Az ő asztala legyen ízléses, egy-két virágcsokorral, gyertyákkal, esetleg gyöngyökkel, de ne legyen zavaró a számára. Az ifjú pár és a tanúk ülőhelyét illik kiemelni, tehát ha például a székekre szoknyák, majd masnik kerülnek, akkor az övékére tegyünk még egy kis virágot, jelezve a különbséget.
 

Boldogság kapu változatai
Boldogság kapu változatai


Az oltár elé vezető utat jellemzően szép szőnyeggel, gyertyákkal szokták elegánssá tenni, melynek színe illik a dekorációhoz. Erre lehet szórni a koszorúslányoknak a virágszirmokat. Divatos a vastag, széles virágszőnyeg, mely igazán impozáns hatást nyújt. Teríthetjük egészen az út szélességében vagy csak a két szélén, ahogy az nekünk jobban tetszik.
 

Bevonulás útjának díszítése
Bevonulás útjának díszítése


A vendégek székeit díszíthetjük a megszokott székszoknyákkal, masnikkal, virágokkal. A következő évben nagyon divatos és kedvelt a fodros székszoknya, mely még romantikusabb élményt ad. Ha nem áll módunkban minden széket külön feldíszíteni, akkor elegendő lehet csak a szélső sor elemeit kicsinosítani, mint ahogyan azt a templomban a padsorok szélénél szokás. Elhelyezhetünk díszes kandelábereket a sorok elején, kisebb vagy nagyobb méretben, majd erre helyezhetjük a kívánt díszeket. Néhány éve hazánkban is az elegáns esküvőkön kedvelt megoldásként chiavari székeket használnak, a vacsora helyszínén, mely csodás hangulatot és látványt nyújt a résztvevők számára és ezekre a székekre nem kell székszoknya, önmagában gyönyörűek. 
 

A vendégek székei ünnepi öltözetben
A vendégek székei ünnepi öltözetben


A fogadás helyszínére, mint már említettük előzőleg, érdemes egy eső elől védő megoldást,  tetőt készíttetni. Ez lehet egyfajta vázként is kezelni, segítve ezzel a dekoráció elhelyezését. Ha mindenképpen nyitott térre vágyunk és meggyőződésünk van arról, hogy az időjárás kegyes lesz, akkor néhány oszlopot fel kell állítanunk, amely majd a díszek alapját szolgálják. Ezek lehetnek kovácsoltvasból, melyekre minimális dísz illik, hiszen önmagában is elég impozáns, de, ha sima vas oszlopok állnak rendelkezésünkre, azokat valamilyen textillel gyönyörűen kicsinosíthatjuk. Lógathatunk a fogadás helye fölül szalagokat, gyöngyöket, engedhetünk lufikat. A világítást kandeláberek segítségével vagy keresztbe kihúzott fényfüzérek, gyertyák, mécsesek, lampionok használatával biztosíthatjuk, attól függően, hogy mit bír el a hely stílusa vagy a mi ízlésünk.
 

Kültéri esküvüvői dekoráció


Az asztalokra terítő kerül, inkább a világos színeket részesítsük előnyben, egyre  inkább az elegáns körasztalos terítés hódít az esküvőkön, erre középre szoktak ugynevezett futót helyezni, mely harmonizál az esküvő, a menyasszonyi csokorban található fő színnel. Asztaldíszként is a környezethez illőt válasszunk, törekedjünk arra, hogy ne legyen zsúfolt. Ha a világítás gyertyákkal, mécsesekkel, vagy asztali fényekkel történik, akkor már egy kis virágcsokron vagy egy vázán, amelybe tetszőleges tárgy helyezhető, kívül ne sok mindent tegyünk. Divatosak a személyes jellegű mécsesek, gyertyák, melyeket úgy készítenek el, hogy a dekorációval egyforma minta vagy szín van rajtuk, illetve lehetőség van saját monogrammal, dátummal ellátott fényforrásokat is készíttetni. Ha a pénztárcánk engedi, gyönyörű világító szökőkutakat is hozathatunk, melyek biztosan ámulatba ejtik a vendégeket. Figyeljünk arra, hogy a dekoráció ne vegye el a vacsora élményét, mert nem férnek el a sok dekorációtól a vendégek és nem tudnak nyugodtan, kényelmesen vacsorázni.
 


Asztaldekoráció


Az asztalok körül lévő székeket nem minden esetben kell nagyon díszíteni. Használhatunk székszoknyát, de elegendő egy kis masni vagy virágcsokor, mert ez illik a környezethez. Az előző részekben már említve volt a trendre jellemző kis puffok és alacsony asztalok, melyek kültéren is alkalmazhatóak.
 

trend az ülőhelyekre vetítve
trend az ülőhelyekre vetítve


A tánctér sok esetben valamilyen keményebb anyag leterítve, dobogószerű megoldás, ez nem igazán igényli a dekorációt, ellenben a zenekar vagy dj helyével, melyet kellően ki kell világítanunk. Ez történhet szintén kandeláberekkel vagy nagy hatású lámpákkal.
 

Táncparkett kialakítása
Táncparkett kialakítása


Amikor kültéri esküvőt szervezünk gondoskodnunk kell néhány meleg plédről a gyerekek és a fázósabb vendégek számára, természetesen a dekorációhoz illő színben, bízzunk benne, hogy nem lesz rá szükség, mert annyira jó lesz a hangulat, hogy mindenki kimelegszik, de azért legyünk felkészülve. Nem is gondolnánk rá, de hívatlan vendégek is érkezhetnek, például szúnyogok, őket illik "kitessékelni" az esküvőről, helyezzünk ki néhány riasztó lámpát, mécsest, füstölőt vagy levendulát, ezek majd elriasztják őket és az utóbbi szépen is mutat, de az előbbiek is olyan sokféle színben és módozatban kaphatóak, hogy akár a dekorációhoz is illeszthetőek.
 

Szúnyogirtás elegáns formája az esküvőn
Szúnyogirtás elegáns formája az esküvőn


Ha az esküvő helyszínén előtérbe kerül, akkor a kültéri díszítéshez tartozik az esküvői jármű díszítése is. Ez lehet hintó, autó, limuzin, de nagyon divatos lett a kerékpár is. Mindenképpen törekedjünk arra, hogy ízléses legye a dísz és akármilyen járművet választunk, a vezetőt ne zavarja a kilátásban.
 

Járművek díszei az esküvőn
Járművek díszei az esküvőn


Természetesen a fenti elemeket átvetíthetjük bármilyen stílusba, ami nekünk tetszik. Kedvelt a vintage, romantikus, természetközeli, ombre stílusok, de ezek csak irányadóak, mindenki saját maga érzi a hozzá legközelebb állót. Ha megtehetjük érdemes egy dekoratőr segítségét igénybe venni a dekoráció kialakításához, hiszen ő olyan dolgokat is belelát akár a helyszínbe, akár az anyagokba, amiket mi nem is gondolnánk. Természetesen ha erre nincs lehetőségünk, akkor reméljük elég ötletet tudtunk adni a megtervezéshez és inspirációt a megvalósításhoz.
 

Komplett kültéri dekorációk
Komplett kültéri dekorációk

Képek forrása: www.pinterest.com