Gyümölcsök az esküvői dekorációban

Mi a teendő akkor, ha új ötletekre éhezünk esküvőnk megszervezésekor? Ha szokatlan megoldásokra, különlegességekre vágyunk? Ha merítenénk egy nagykanállal az üde természetből, így lopva be azt menyegzőnk stílusába? A válasz: vigyázz, kész... gyümölcs!

Számos módja létezik annak, miként szerepelhetnek a különböző színű, formájú, nagyságú, illatú gyümölcsök az esküvői dekorációban. Pont a sokoldalúsága miatt mutat fantasztikusan egy gyümölcstál a terem bármely pontján - mintha az édenkert egy kis darabját csentük volna el. A kreatív elrendezésekben, pedig maga a művészet nyilvánul meg: egyszerre gyönyörködteti a szemet, a szívet és a lelket… no meg persze, a hasat!
 


Az esküvőkön a legközkedveltebb elem ilyen téren a gyümölcs és zöldségbár. Egy asztalon, ízlésesen elrendezve találhatjuk meg a nem csak finom, de hihetetlen színkavalkádban úszó terméseket, kiegészítve számos ínyenc mártással, akár csokiszökőkúttal. Lélegzetelállító látvány!

 

A gyümölcsök feltűnhetnek ültetőkártyaként is egy menyegzőn. Általában kerekebb formájúakat választanak erre a célra, mint például a többféle típusú almák és barackok. Az ilyen puha héjú gyümölcsök szárára ráerősítik a nevekkel ellátott vékony papírcsíkokat, majd csinos S formába göngyölítik a végét, így mindenki könnyedén megtalálhatja a helyét a fogadáson. A keményebb héjú termésekre filctollal is rá lehet írni a vendégek nevét. Milyen kedves látvány, amikor már egy ideje ott körözünk az asztalok között keresve a helyünket, mire végre valamelyik tányérról az egyik citrom, narancs vagy grapefruit mosolyog ránk, rajta a nevünkkel! A gyümölcs kiválasztásánál azonban figyelembe kell vennünk az esküvőnk színpalettáját is, hogy ahhoz illően válasszuk ki az „ültetőgyümölcsünket”.
 


Egy érdekes vagy esztétikus asztalközépdísz is állhat gyümölcsökből. Nem mindennapi elegyet alkot, különösen, ha virágokkal párosítjuk őket. A virágszirmok közül elő-előkandikáló almák, körték, barackok, szilvák, citromok változatosságot, szépséget és egzotikumot csempésznek a csokrokba, amik ráadásul asztalközépdíszként még jobban a figyelem központjába is kerülnek. A különböző bogyótermések – mint a szőlő, ribizli – nagyobb méretű gyöngyökként bukkannak elő a buja növényzet alól.
 


Ha vázát választunk tartóeszközül, akkor a fent említetteken kívül még többféle elrendezés is lehetséges, így a legjobban kihasználhatjuk gyümölcseink előnyös tulajdonságait. Ha asztalközépdíszként egyszerű csokrot szeretnénk, akkor sem kell mellőznünk őket. Csodaszép megoldás, ha a virágcsokrot átlátszó, vízzel telt vázába tesszük, majd azt karikára szeletelt gyümölcsökkel díszítjük. Azok a menyasszonyok viszont, akik egy az egyben gyümölcsöket szeretnének asztalközépdíszül, ők választhatják a gyümölcscsokrot, ami csak és kizárólag különböző, elképesztően színes termésekből áll. Modernebb megoldás a hosszúkás, átlátszó, cső alakú váza, amibe egymásra tehetünk olyan kerek formájú gyümölcsöket, mint például az alma, narancs, szilva, de akár csinosíthatjuk cseresznyékkel és szőlőszemekkel is.
 


Gyümölcskosárkákat is választhatunk ugyanerre a célra. Ezekben azonban csak gyümölcsöket érdemes tárolni. Meleg tónusú, különböző méretű gyümölcsöknek a kreatív elrendezése, hozzá a kosárka finom egyszerűsége játékosságot és természetességet ad az asztalok dekorációinak. Állhat például több típusú, színű, formájú almából vagy akár barackból, bogyótermések keveredéséből.
Kompótos tálat is használhatunk, abba beletehetünk déli gyümölcsöket, citromokat, narancsokat, amiknek világító, sárga színe bizonyára jó kedvre fogja deríteni a vendégeket. Ráadásul nem csak csinos dísz, de hasznos is, hiszen a tál oldalára szép szalaggal rögzítve, egy ízléses papíron feltüntethetjük az esküvői menüt is.


Egyre elterjedtebb szokás mostanában az esküvőkön, hogy a jegyespár egy kis aprósággal lepi meg vendégeit a fogadáson – mindenki kap egy-egy csomagot, amiben valami kicsi, egyszerű dolog van. Ezzel köszöni meg a pár azt, hogy velük ünnepelték meg a nagy napot. Nos, ez a kis ajándék lehet egy szépen összeállított kis gyümölcstasak is, tele apró gyümölcsökkel – cseresznye, eper, szőlőszemek, esetleg ribizli, meggy. Kis kosárkába is tehetjük őket, sőt adhatunk mellé egy-egy pogácsát is. Ha még jobban szeretnénk meghívottaink kedvére tenni, akkor a kis terméseket beletehetjük egy csokis piskótából készült süteménytasakba is.
 


Gyümölcsös különlegességek is csak emelhetik menyegzőnk fényét. Ilyen, ha a menyasszonyi csokorba teszünk egy-egy gyümölcsöt, vagy akár zöldséget, de az is lehetséges, hogy kizárólag belőlük álljon, mindennemű virág nélkül. Díszítőelemként szerepelhet a jégbe fagyott gyümölcs is, de akár italokba - legyen az alkoholos vagy üdítő – is tehetünk egy-egy karikát, ami így nem csak szép, de ráadásul igencsak ízletes.
 


Faragott gyümölcsfigurák egyediséget kölcsönöznek az esküvői fogadásnak, és igencsak vonzza a tekintetet egy dinnyéből kifaragott pár képe, vagy többféle termésből felépített apró gyümölcsszobrok. Igazi gyümölcsgyertyákkal is dekorálhatjuk a termet – pillanatok alatt romantikus hangulatot teremthetünk a félbevágott citrusokból, almákból kiálló, égő gyertyákkal.
 


Bár e cikk elsősorban most a gyümölcsökről szólt, ennek ellenére nem szabad elfelejtkeznünk a zöldségekről sem. Dekorálhatjuk a magasabb szárú gyertyákat spárgával és zöldbabbal, őszies hangulatú esküvőnél a paradicsom és a paprika szépen illeszkedik a színekbe, gyertyatartónak használhatunk egy articsókát. A tökből szép faragásokat lehet készíteni, a retek, hagyma és sárgarépa fantasztikusan mutatnak egy-egy átlátszó vázában, paprikából és káposztából pedig a mártogatós tálakat kreálhatjuk.
 


A gyümölcsök és zöldségek minden kívánságunknak eleget tehetnek: roppant dekoratívak, vidám színeik, érdekes formáik feldobják az esküvői hangulatot, ráadásul akár önmagában esszük, akár mártással, mindkét esetben finom és üdítő.

Képek forrása: Pinterest.com