Mivel színesítheted a ceremóniát

Amikor sikerült eldöntenünk, hogy a polgári szertartást külső helyszínen vagy az erre kijelölt helyen, a házasságkötő teremben tartjuk, akkor végig kell gondolnunk mivel is színesíthetjük, tehetjük személyessé a ceremóniát...

Esküvői irányjelző

Először is az anyakönyvvezetővel meg kell beszélnünk és egyeztetnünk kell, hogy mi az amit szeretnénk és mi az, ami megengedett. A dekoráció és egyéb tekintben is be vagyunk határolva, hiszen 20-30 percenként következnek egymás után a párok, így nagy díszítésre és különleges egyedi szertatásra, ceremóniára nincs lehetőség. A külső helyszínen megrendezett szabadtéri ceremóniákon szárnyalhat a kreativitásunk.

A szertartás színesítése előtt, íme a ceremónia menete:

  1. rész: Bevonulás
  2. rész: Művészeti rész
  3. rész: Anyakönyvvezető hivatalos beszéde
  4. rész: Gyertyagyújtás, gyűrűhúzás, aláírás
  5. rész: Szülőköszöntő
  6. rész: Művészeti rész
  7. rész: Anyakönyvvezető köszöntő beszéde
  8. rész: Pezsgőzés, gratuláció
     

A bevonulás alatt felhangzó zene teljes mértékben a mi választásunk lehet. Nem muszáj a hagyományos nászindulóra vonulni, de sokan még mindig ezt választják, hiszen ez együtt jár az esküvővel, mint akár a menyasszonyi ruha. Manapság a divatos, modern esküvőkön már nem csak bevonulnak, hanem betáncolnak, sőt akár be is ugrálnak a párok, de ez már mindenkinek a saját ízlésén múlik.

Bevonulás


Egyedi bevonulás, betáncolás


A következő művészeti részben hangozhatnak el versek. Akár egy felkért versmondó, akár egy családtag által, mindenképpen nagyon szép dolog egy közös kedvenc vers vagy egy szerelmi költemény meghallgatása.

Az anyakönyvvezető hivatalos beszédének megvannak a törvényi előírásai, kötelmei. A külső helyszínen tartott szertartásvezetővel cerebrált esküvőknél teljesen egyedi, személyreszabott igényekkel állhatunk elő, mint például saját fogadalmi szöveggel, melyet előtte egyeztetünk a szertartásvezetővel.

Fogadalom minták:

"Köszönöm az életnek, hogy téged megadott,
Köszönöm a sorsnak, hogy hozzám elhozott.
Köszönöm, hogy szeretsz és hiszel bennem,
hogy megosztod az életed velem."
 

„Én XY itt családjaink és barátaink színe előtt ünnepélyesen fogadom,
hogy örök barátod, hűséges társad, szerelmed leszek
betegségben-egészségben, jóban-rosszban,
osztozom örömödben és veled sírok bánatodban.
Ígérem Neked, hogy feltétel nélkül szeretlek és szeretni foglak,
támogatlak céljaid elérésében, becsüllek és tisztellek, mindörökre.”
 

„A mai nappal fogadva, mint a legerősebb kötelékben, a feleségemet és leendő gyermekeink Édesanyját foglak szeretni. Mindezt hűségben, szeretetben, segítve és támogatva Téged, egyre nagyobb türelemmel. Az eddig átélt sok-sok nap és rengeteg közös élmény megerősített abban, amit már talán a legelső pillanatban is tudtam, hogy nálad tökéletesebbet társamnak elképzelni nem tudok. Szeretlek!”
 

Esküvői fogadalom


Következik a gyertyagyújtás. Ebben az esetben a gyertyákat is személyessé tehetjük, a monogramjainkkal, az esküvő dátumával, akár egy idézettel is. Ezt a szokást helyettesíthetjük vagy felválthatjuk homokceremóniával, mely szerint két külön vázában két különböző típusú vagy színű homok van, amit a pár egybeönt. Ebben az esetben is bele lehet karcoltatni a neveket és a dátumot az üvegbe. Homok helyett elképzelhető gyöngy, bor, fűszer is. A gyertyáknál és a homoknál is mind a három részt megőrzik a párok, mert a két külön tárgy jelképezi az addig eltöltött magányos életet, ami végül összeért és együtt folytatódik.

 

Homoköntés kellékei
Esküvői homoköntés

Egyedi gyertyák
​​​​​


Lehetőségünk van a külső szertartások tekintetében közös faültetésre vagy egy tetszőleges tárgyra, például fa botra, melyre fel lehet kötni két szalagot, majd ezeket áttekerni és megkötni rajta olyan erősen és kitartóan, mint amilyen a házasság lesz. Megjelentek az időkapszulák, melyekbe személyes gondolatainkat, fontosnak tartott dolgainkat tehetjük és ezt lezárva, majd csak a 25.házassági évfordulón nyithatjuk ki újra. Gyűrűhúzás a saját gyűrűpárna és gyűrű vivő segítségével, aláírás saját monogramos tollal, ezek mind-mind egyedivé teszik az eseményt.

Gyűrű az esküvőn


A szülőköszöntő is régi hagyomány hazánkban. Jellemzően virággal, borral mondhatunk köszönetet, de ide is illő egy rövidke vers, dal. Manapság kezd divattá válni, hogy a testvéreket is köszöntik.

A következő művészeti részben szintén felhangozhatnak versek, de gyakori az élő zene, mely elegáns formát ad a ceremóniának, ez lehet fuvolaszó vagy hárfa. Felkérhetünk egy hivatásos énekest egy szép szerelmes dal eléneklésére, de bátrabbak saját maguk is énekelhetnek. Néptánc kedvelők rövid táncbemutatót tervezhetnek És itt engedjenek meg egy személyes példát, mely ötlet is lehet egyben, Pár évvel ezelőtt az egyik közeli, kedves ismerősömnek az esküvőjét ünnepeltük, aki történetesen óvónő. A tudta nélkül, az ő csoportjába járó gyerekekkel betanultunk egy kis rövid műsort, dallal, verssel, majd észrevétlenül helyet foglaltak a polgári szertartáson. Az igenek kimondása után az anyakönyvvezető felkonferálta a kis meglepetést és amikor a gyerekek felsorakoztak és énekelni kezdtek, szem nem maradt szárazon, túlzás nélkül mondhatom, hogy korra, nemre való tekintet nélkül mindenki meghatódott. Egy életre szóló meglepetés volt.
 

Élőzene a polgári szertartáson


Ezt követően az anyakönyvvezető köszöntöt mond, majd pezsgővel koccintás következik, természetesen monogramos poharakból. A gratulációk fogadása után jöhet a kivonulás, majd rizsszórás helyett konfetti vagy buborékfújás, ezt követően pedig galambröptetés, lufi engedés vagy pillangó eregetés.
 

Éljen az ifjú pár


A felhangzó dallamok szempontjából több zenés rész is lehetséges, íme néhány ötlet e teljesség igénye nélkül, melyet a szám címére kattintva meg tudsz hallgatni:
 

Várakozás alatt:

Bevonulási zene:


Aláírás, anyakönyvvezető beszéde, gyűrűhúzás, koccintás alatt szóló:

Szülők köszöntésének alapzenéi:


Kivonulási zene:

Neked is lenne javaslatod, további zenékre, amit felvegyünk a listára? Írd meg a Kapcsolat űrlapunkon keresztül IDE kattintva! Köszönjük!
 

Még nagyobb zenei választékot találsz a zenék listájánál
 

A külső szertartásokon megvannak ezek a lehetőségek és még abból a szempontból is szerencsésebbek lehetünk, hogy nincs időbeni korlát. Itt megengedettek a hosszabb versek, dalok. Ebben az esetben lehetőség van élő zenekar felállítására is. Ha éjszakai szertartást tervezünk, bele vehetünk egy lézershow-t, fényshow-t, a ceremónia végén kisebb tűzijátékot is.

Úgy gondolom ezek sem nagyon költséges, sem bonyolult szervezést igénylő momentumok, melyeket kár lenne kihagyni, hiszen még személyesebbé és egyedivé tehetik az egyébként is nagyon fontos ünnepet a számunkra.