Dekoráció saját kezűleg vagy profi szolgáltató segítségével?

Dekoráció saját kezűleg vagy profi szolgáltató segítségével?

A nagy nap tervezgetése előtt fontos eldönteni, mihez kérünk segítséget szakembertől és mit csinálunk meg önállóan. Az esküvő szerves részét alkotja a dekoráció is, melynek megálmodása olykor nagy erőfeszítésekbe kerül. Az a legjobb, ha a díszítés az ifjú pár stílusát, egyéniségét, személyiségét tükrözi, mely nem mindig könnyű feladat.

A dekoráció az egyik fő alappillér az esküvő napján, melynek kivitelezéséhez előnyös, ha van egy jó dekoratőrünk, ugyanakkor elkészíthetjük saját magunk is.  A következőkben elmondjuk, mikor szükséges dekoratőr és mikor lehet az esküvői dekor „Do It Yourself” alapú.

DIY

Töretlen sikert tudhat magáénak a „Do It Yourself”-mozgalom, mely néhány éve hazánkba is begyűrűzött. Az irányzat lényege, hogy mindent saját kezűleg készítsünk el. Ha időnk engedi,másodállásnak, vagy csak szimplán hobbinak tökéletes választás, hiszen nincs is annál szívből jövőbb ajándék, mint amit a két kezünkkel gyártunk.Ugyanakkor az esküvői dekoráció egy nagyobb falat, ahol a „homemade” elemek elkészítésébe nem mindig érdemes belekezdeni – a teljes díszítés házilag való megalkotásába meg pláne nem!

Mégsem ellenezzük teljesen a DIY-dekorációt, hiszen lehet olyan barátnőnk, akinek brutál ügyes keze van, esetleg olyan nagynénink, aki szeret bíbelődni egy-egy dísszel és ideje is engedi mindezt. Ha van ihletük és vállalják azt az áldozatot – mert valahol ez az, hiszen időt, energiát és lehet, sőt nagy valószínűséggel egy magasabb pénzösszeget is igénybe vesz ez a dolog  –, hogy az esküvőt megelőző hónapokban egy nagyobb volumenű díszösszeállítást el kell készíteniük, akkor hajrá!
 

Kép forrása: www.questionpro.com


Ám jó, ha tisztázzuk, hogy mit lehet és mit abszolút nem szabad saját kezűleg készíteni az esküvőre. Azt már említettük, hogy az egész dekorációt nem szabad „handmade” technikával kivitelezni, mert egyrészt rengeteg időt elvesz, másrészt lehet, sőt... hogy költségvetés szempontjából sem éri meg. Azonban, ha nem költségcsökkentés céljából vágjuk a fejszénket házilag készített díszek gyártásába, akkor valami csodásat is létrehozhatunk.

Mindenképpen olyan díszeket készítsünk házilag, melyek egyszerűen létrehozhatók és aránylag kevés alapanyagot igényelnek. Így bátran elkészíthetjük például az asztaldekorációkat, asztalszámokat, ültetőkártyákat, különleges – ám annál egyszerűbb – fénydekorációkat vagy éppen a köszönetajándékokat. Ezekhez akár újra is hasznosíthatunk néhány régi ház körüli eszközt, gondolunk itt például befőttes üvegre, régi csipkékre,  de persze újonnan vásárolt alapanyagot is használhatunk hozzájuk, melyeket könnyedén alakíthatunk akár egy filctollal, némi élővirággal vagy színes anyaggal.
 


A különleges ötleteket azonban szinte mindig érdemes saját magunk elkészíteni, hiszen annak terve a mi fejünkben létezik, így csak abban az esetben lesz olyan, amilyennek elképzeltük, ha  azt a saját kezűleg csináljuk meg. Gondolunk itt például tükörre írt menüsorra vagy vendéglistára, különböző táblákra, melyek segítenek tájékozódni az esküvővel kapcsolatban, esetleg nem mindennapi fotósarokra. A lehetőségek tárháza végtelen, szinte csak a képzeletük szab határt a megalkotásban.
 


Minden mást hagyjuk rá a dekoratőrre!  Ennél a pontnál fontos megemlíteni, hogy amennyiben a saját készítésű dekorációt is fel szeretnénk használni az esküvő napján, olyan dekorációs céget kell keresnünk, aki dolgozik úgynevezett hozott elemekkel is.


Dekoráció egy profi szolgáltatón keresztül

Mindazonáltal összességében azt mondhatjuk el, hogy szinte minden esetben megéri szakemberhez fordulni, ha nem akarjuk, hogy stresszforrás legyen és csodásan mutasson az esküvői dekoráció. Olyan profi dekorációs cégek vannak már hazánkban (is), akik egyrészt napra készek a külföldi trendekkel, másrészt nincs olyan, amit ne tudnának megcsinálni. Folyamatosan fejlesztik magukat, keresik az újdonságokat, hiszen ez is egy olyan szakma, ahol muszáj megújulni. Ugyanakkor azt is jó, ha tudjuk, hogy manapság – főként hazánkban – hiány van a virágkötők, dekoratőrök körében (is), emiatt olykor elrugaszkodott árakkal dolgoznak, de ez érthető, ha hiányszakmaként tekintünk rájuk. A profizmust pedig minden esetben meg kell fizetni.

Konklúzió: a tökéletes dekorációnk érdekében ne sajnáljuk a pénzt egy profi szolgáltatóra!
Szerző: Osgyáni Blanka

Nézz szét a galériában és inspirálódj!


Képek forrása: www.questionpro.com, www.tulleandchantilly.com, www.weddingbells.ca,  www.hu.pinterest.com, www.everafterguide.com,  www.junebugwedding.com,  www.whimsicalwonderlandweddings.com

Hozzászólások