A vintage, shabby chic és rusztikus vonal megjelenése az esküvői dekorációban

A vintage, shabby chic és rusztikus vonal megjelenése az esküvői dekorációban

Továbbra is hódít hazánkban és külföldön egyaránt a vintage stílus, mely nemcsak a mindennapokat, hanem a menyegzőket is bekebelezte. A vintage stílus testvéreként felbukkant még további két irányzat a shabby chic és a rusztikus, melyeknek bár vannak közös tulajdonságaik a vintage vonallal, mégis különböznek. Mutatjuk, miként tudjátok belecsempészni a nagy nap dekorációjába együtt vagy akár külön-külön a stílusokat!

Tegyük tisztába a stílusokat!

A vintage mint szó alapvetően a borászatból ered, a régebbi évjáratú borok jelzőjeként ismeretes. Ugyanezen tartalommal gyűrűzött be ugyancsak jelzőként a divat világába is, ahol a ’20-as évektől a ’70-es évekig viselt öltözékek, kiegészítők, lakberendezési tárgyak stílusának összefoglaló nevévé avanzsált. A stílus legjellemzőbb vonásai: a részletgazdag kidolgozás, klasszikus, patinás, nosztalgikus hangulat, visszafogott árnyalatok. Ugyanakkor manapság inkább a modern vintage korszakát éljük, ahol tulajdonképpen a régi tárgyakat feldolgozzuk, friss, modern külsőt adva számukra.
 

Kép forrása: www.dercor.com


A shabby chic egy kimondottan új stílusnak tekinthető, hiszen csak az 1900-as évek vége felé jelent meg a köztudatban. Magát a kifejezést leginkább a kopott eleganciára lehetne lefordítani, melynek köszönhetően rokonlelke a vintage irányzatnak. Eredetileg a brit, vidéki házak hangulatát kívánta megidézni világos, kopottasra festett bútoraival, virágmintás, csipkés, pasztellszínű textiljeivel, mely máig fennmaradó jellege a stílusnak. Ami leginkább megkülönbözteti a vintage-tól az talán a lágy és nőies vonala.
 

Kép forrása: www.homedit.com


A rusztikus stílus a durván megmunkált felületet képviseli, a nagy, tömörfa bútorok, a nyers hatás, a kevés mesterséges összetevő, a natúr és a föld színek jellemzik főként ezt az irányt. A természetközeli, melegséget árasztó, otthonos és egyszerű vonásaival különbözik a leginkább a fent említett két divatirányzattól.
 

Kép forrása: www.etsy.com


Hogyan is néz ki mindez esküvői dekorációként?

Vintage

A vintage stílus közkedvelt hazánkban a felsoroltak közül, nem is csoda, hisz kivitelezés szempontjából talán a legegyszerűbbnek számít, ugyanis bármely régiség felhasználható az összhatás elérése érdekében.Egy régi bőrönd például a köszönetajándékoknak adhat otthont. Ám, ha nincs kéznél felhasználható régiség, akkor új dolgokat is átalakíthatunk vintage stílusúvá: megtehetjük mindezt némi csipkével, szalaggal, rezgővel vagy rózsával.

Mint minden stílusnál, úgy itt is minden részletnek harmonizálnia kell egymással, de mindenekelőtt a ruha, a virág, a torta, a meghívó, a dekoráció, a frizura és a smink jellegének kell megegyeznie.

Az esküvői meghívő fontos szerepet lát el, hiszen ez az első, amivel a vendégek találkoznak és általa bepillantást nyerhetnek az esküvő stílusába. A finom részletek, régies írás, a csipke, a szalag, a gyöngy megadja a vintage hangulatát a meghívónak.
 


A vintage esküvőhöz főleg a klasszikus és romantikus virágok illenek fehér, halvány és pasztell színekben: így tökéletes választás lehet a hortenzia, a rózsa, a szellőrózsa, a bazsarózsa, lisyantus vagy a tulipán. Mindemellett a textilből készített virágok is szóba jöhetnek, akár még a menyasszonyi csokor is állhat anyagvirágokból, amely így évekig emlékezteti tulajdonosát a felejthetetlen napra.
 


A vintage stílus sok virágot, csipkét, díszes kiegészítőket használ a terem dekorálásánál is. A hangulat alapkellékeit képezik az antik vagy kopottas bútorok, régi bőröndök, madárkalitka, táblák, régi írógép, zászló füzérek, régies brossok, befőttes üvegek, régi könyvek, fekete-fehér és szépia képek, vázaként megjelenő poharak és kupák. Már a vendég fogadásnál is előnyös, ha ez a stílus köszönti a meghívottakat, melyet köszöntőtáblákon írt köszöntőkkel, útbaigazítókkal, illetve a vendégváró falatkák és italok tálalásával kivitelezhetitek. A bejárathoz közel egy szép esküvői könyvet is elhelyezhettek, amelybe vendégeitek a jó kívánságokat leírhatják. A szertartáshoz pedig készíthettek akár saját kezűleg is egy gyűrűpárnát.
 


Az asztaldekorációt naturálisabb tárgyak, kiegészítők jellemzik, melyek harmonizálnak a helyszín további díszeivel. A teríték egyszerű és elegáns, melyet textil vagy textil hatású szalvétákkal tehetünk még előkelőbbé.
 

Kép forrása: www.elegantweddinginvites.com


ShabbyChic

Az újszerű shabby chic stílust is preferálja sok menyasszony, hisz mint ahogy már említettünk, itt a nőiesség és a lágyság a leginkább meghatározó, gyakorlatilag egy hercegnősebb változata a vintage-nak.

Ebben a stílusban megálmodott meghívókat elárasztják a virágminták, csipkebetétek, halványabb tónusok. Ugyanakkor ennél a stílusnál jellemző az is, hogy az adott év színtrendjének megfelelő árnyalatban pompáznak a kiegészítők, miközben megtartják a shabbychic-re jellemző tulajdonságokat is.
 


Virágok szempontjából bármi szóba jöhet, hisz itt főként a színeken van a hangsúly, nem a virágfajtákon. Ám példának okáért felsorolunk néhány típust, amely jól passzol a shabby chic vonalhoz: hortenzia, angol rózsa, bazsarózsa, zöldek közül pedig eucalyptus, hamvaska, nyuszifül.
 


A helyszín dekorálásának alappillérei ennél a stílusnál a régi, stílusos bútorok, ajtók, képkeretek, csipke, zsákvászon, szalagok, befőttesüvegek, pasztell színű rózsa, selyem virágok, cukorkaszínek, tortacsipke, izzósor, barokk stílusú gyertyatartók és fém kancsók.
 


Az asztaldekoráció itt lehet enyhén elegáns, törekedjetek az úgynevezett nyers eleganciára. A stílus egyik fő jellegzetessége a romantikus vonás, melyet gyöngyökkel és barokk stílusú gyertyatartókkal csempészhettek bele az asztal küllemébe.
 

Kép forrása: www.simple-wedding-dresss.com


Rusztikus

A természetkedvelők figyelmébe erősen ajánlott ez a stílus, hiszen a teljesség igénye nélkül összefoglalja a természet szépséget, hangulatát.

A meghívót illetően a következő színek képviselhetik leginkább a stílust: barna, bézs, púder, zöld, sárga és ezek árnyalatai. Jellegzetes kiegészítői a fa hatású hátterek, illetve a természethez közeli motívumok, mint például a fa, mezei virágok vagy a levélminták.
 


A virágok terén könnyű dolgunk van, hiszen alapvetően egy egyszerű stílusról beszélünk, mely a felhasználható virágfajtákra is kiterjed, így főleg a mezei virágok jelennek meg dekorációs elemként.
 

Kép forrása: www.rusticweddingchic.com


Az esküvői dekoráció jellegzetes elemei a mécsesek, fa kiegészítők, fatörzs, fatábla, befőttes üvegek, cérna, rafia, zsákvászon, bőr, gyapjú, fémedények, fémvödrök, kosarak, ablakkeret, kalitka, régi bőrönd, krétával írható tábla. A bejáratot díszíthetitek nagyméretű fa boroshordókkal, amelyek szolgálhatnak vendégváró asztalként. A vendégeket ültethetitek egyszerű fapadra, bátrabbakat lenvászonnal letakart szalmabálákra.
 


Az asztalokon lehet nyers színű terítő vagy fehér, nyers színű asztalközéppel kiegészítve. Törekedjetek az egyszerűségre és a naturális elemekre, jól mutathat például az asztalon farönkökön elhelyezett mécsesek, gyertyák, asztalszámok.
Szerző: Osgyáni Blanka
 

Kép forrása: www.weddingpinn.com


Galériánk további inspirációs képeket tartalmaz, érdemes szemügyre venni azokat is!


Képek forrása: www.dercor.com, www.homedit.com, www.etsy.com, www.bridecreate.com, www.buzzfeed.com, www.weddingsonline.ie, www.hu.pinterest.com,  www.stylemepretty.com,  www.weddingpinn.com,  www.weddingchicks.com, www.static.weddingchicks.com, www.shabbychic.guru, www.elegantweddinginvites.com, www.whimsicalwonderlandweddings.com, www.simple-wedding-dresss.com, www.weddingpapergenius.com, www.rusticweddingchic.com, 

Hozzászólások