A megfelelő esküvői helyszín választás alapjai

A megfelelő esküvői helyszín választás alapjai

A helyszínválasztás a legelsők között szerepel, mikor elkezdjük szervezni a nagy napot. A tökéletes helyszín kiválasztása nem mindig egyszerű feladat. Rengeteg részletet szem előtt kell tartanunk, hogy a legkisebb hibát is elkerülhessük. Nehéz, de nem lehetetlen megtalálni A HELYSZÍNT.

Mégis mi alapján válasszunk helyszínt?

Fontos kérdés. Mindenekelőtt tisztázni kell, hogy hány embert szeretnénk meghívni, aztán kalkulálhatunk, hogy a meghívottak közül körülbelül hányan fognak ténylegesen eljönni. Lebonthatjuk a létszámot külön a szertartásra és külön a lakodalomra, hiszen biztos van olyan személy, akit szívesen látunk az eskütételnél, de a lagzira már nem terveztük meginvitálni ilyen-olyan okokból kifolyólag.
 

​​​​Kép forrása: www.mic.com


Amennyiben a vendégszámot meghatároztuk, érdemes a tematikát is átgondolni, ha tematikus esküvőről álmodozunk. Miután megvan a menyegző témája, a hozzá leginkább passzoló helyszíneket kell összegyűjteni, alaposan tájékozódni és kiválasztani a minden szempontból ideálist.  Gondolunk itt például arra, hogy egy vintage stílusú esküvőhöz egy pajtát is számításba vehetünk, hiszen stílusilag abszolút összeillenek.
 

Kép forrása: www.perspectives.co.nz


Miután kiválasztottuk, hogy milyen jellegű helyszínen képzeltük el a szertartást és lakodalmat, nekiláthatunk a szortírozásnak. Fontos, hogy legalább 3-4 helyszínlehetőséget gyűjtsünk össze, hogy a pro-kontra érvelés után legyen választék, melyből a megfelelő helyszínt lefoglalhatjuk. A kiválogatásnál a következőket kell figyelembe venni:

  • Elegendő hely az asztaloknak, a tánctérnek, zenekarnak: Itt főként a körasztalos megoldásnál kell nagyon figyelni, hogy ennél az asztaltípusnál is legyen elegendő tér mindenhez.
  • Technikai felszereltség: Rá kell kérdezni, hogy az általatok megálmodott programokhoz vannak-e számotokra szükséges eszközök (mikrofon, projektor, hangosítás, színpad stb.).
  • Szállás: Amennyiben lesznek „ottalvós” vendégeitek, érdemes rákérdezni arra is, hogy el tudják-e ott helyben szállásolni őket, vagy ha nem, van-e a közelben olyan hely, ahol igen.
  • Parkolás: Manapság szinte mindenki autóval jár-kel, így fontos pillére a helyszínnek, hogy van-e elegendő parkolóhely és az ingyenesen áll-e rendelkezésre.
  • Menüsor: Amennyiben van ételérzékeny a meghívottak között, jó, ha olyan helyszínt választunk, ahol tudják a különböző érzékenységeket kezelni. Az sem utolsó szempont, ha a gyermekeknek és a szolgáltatóknak kedvezményesen biztosítják az étel-ital fogyasztást.


Ezek a standard kérdések, melyeknek szinte minden esetben utána kell járni. Ugyanakkor lehetnek egyedi esetek is, mint például egy állatbarát esküvő, amelyre állatokat is szívesen látó helyszínt kell keresni.

Különleges programok esetén viszont mindennek utána kell kérdezni, nehogy hidegzuhanyként érjen minket a nagy napon, amikor nem engedélyezik a kitervelt műsorszámot. Gondolunk itt például a füstgépet használó DJ-re vagy tűzijátékra a kertben.
 

Inspirációs helyszínötletek

Azért, hogy némi ihletet adjunk Nektek, felsorolunk néhány adott tematikához kapcsolódó helyszínt.

Tematika: Hamupipőke-sztori
Helyszín: kastély, kúria

Ennél a tematikánál és helyszínnél egyértelmű az elegáns vonal, ami maga után vonja a körasztalos elrendezést, élőzenét kiegészülve egy DJ-blokkal, svédasztalos vacsorát, éjféli vacsorát, élővirágos dekorációt, és különlegességként jól illik ehhez az esküvőtípushoz egy fényűző tűzijáték vagy lézer show.
 


Tematika: hagyományőrző magyar lakodalom
Helyszín: csárda vagy sátras esküvő

Gyakorlatilag ez – a szó legkevésbé sem sértő mivoltában – a magyaros paraszti esküvőt jelenti. Jellemző a halszálkás vagy táblás asztalelrendezés, a mulatós zenekar, sültes tálas vacsora, éjféli vacsora, lufis dekoráció és menyasszonytánc. Elengedhetetlen „kellékként” pedig a vőfélyt lehet megemlíteni.
 

Tematika: Gatsby típusú nász
Helyszín: szálloda

Valószínűleg mindenki látta Leonardo DiCaprio zseniális alakítását a Nagy Gatsby című mozifilmben, melynek hatására sok ifjú pár bezsongott az 1920-as évek hangulatától, életérzésétől, és ezt az élményt kívánják belecsempészni a napba, amikor szerelmüket örökre megpecsételik.

Ennek a tematikának tökéletes otthont adhat egy nívósabb szálloda, ahol a teremelrendezést körasztalos megoldással kivitelezik, vagy vegyítik a kör- és táblaasztalokat. Szintén az élőzene passzol ehhez a stílushoz, valamint a svédasztal és éjféli vacsora. Sajátos programként felléphetnek például a korszakra jellemző revütáncosok.


Inspirálódj a galériában!


Képek forrása: www.mic.com, www.perspectives.co.nz, www.eventshigh.com, www.massvn.com, www.theweddingfairs.com, www.flickr.com,, www.energyphotographic.com, www.warwick-castle.com, www.eskucoclassic.hu, www.sklinda.blog.com, www.retkes_tamas.lakodalomba.hu, www.andreaeppolitoevents.com

Hozzászólások