Mitől lesz tökéletes az esküvői frizura

Minden menyasszony vágyik arra, hogy a "Nagy napon" magabiztos és gyönyörű legyen. A ruha, a smink, a kiegészítők mind-mind ezt a célt szolgálják, ám nem szabad megfeledkeznünk a hajkoronáról sem...

Ahány ara, annyi haj és bőrtípus, arcforma, smink, frizura és még sorolhatnánk... Minden stílusnak és viseletnek megvannak a maga előnyei, azonban minden esetben figyelembe kell vennünk a saját egyéniséget és a természetes adottságokat. Még mindig sok tévhit kering az esküvői frizura tekintetében is... Csak a derékig érő haj lehet romantikus? Leginkább csak a kontyba fogott haj, az amit viselhetek az esküvőmön? Göndör hajam van és egyenes hajjal akarok oltár elé állni és ez lehetetlen? Ma már szinte nem létezik lehetetlen, hozzáértő szakember professzionális termékekkel megvalósít bármilyen megálmodott esküvői frizurát.

Mitől speciális az esküvői frizura

Az esküvői frizura minden esetben speciálisabb, hiszen kifejezetten erre az alkalomra készül, melynek a tervezése és az elkészítése számos tényező figyelembe vételével nehezebb és összetettebb munkafolyamatot is igényel. Oly sokféle esküvői frizura típus és variáció létezik, nem beszélve a díszítő elemekről, hogy mindenképpen a fodrász szakértelmére és kreativitására van szükség a tökéletes esküvői frizura elkészítéséhez. Ezért olyan szakemberre érdekem bízni ezt a feladatot, akinek nagy tapasztalata van az alkalmi, esküvői frizurák terén.


Mit vegyünk figyelembe az esküvői frizura kiválasztásakor

A frizura kiválasztásánál számos tényezőt kell figyelembe venni, ezek közül pedig a legfontosabb tényezők:

  • menyasszony egyénisége, stílusa
  • fejforma
  • arcforma
  • nyak íve, hossza
  • a haj minősége és adottsága (hossz például)
  • a haj színe
  • az esküvő és a ruha stílusa
  • a ruha színe és díszítettségének mértéke


Ezek figyelembe vételével elkészülhet az a frizura, amely valóban emeli a menyasszony megjelenését, kiemeli szépségét, harmóniában van karakterével, hogy magabiztosan, tündöklően lépjen az oltár elé. A haj színét a díszítés esetében is fontos figyelembe venni, mert például egy izzó vörös hajból készült frizurát nem ajánlatos túl feltűnően díszíteni.

Az esküvő előtt milyen előkészítést igényel a haj

Bármilyen frizurát is álmodott meg magának a menyasszony, garantáltan szebben fog mutatni a végeredmény, ha a haj egészséges és szépen fénylő. Érdemes ezért, már az esküvő előtt hónapokkal elkezdeni ápolni a hajat, akár fodrász segítségével, akár otthoni praktikák alkalmazásával. Amennyiben hajproblémákkal is küzd az ara - haj töredezés, zsírosodás, hajhullás, haj szárazság, stb. - azt időben orvosolni, kezelni kell, hiszen az egészséges hajból lesz igazán szép az esküvői frizura.

Mikor érdemes felkeresni fodrászt

Akkor, amikor már megterveztük és beszereztük az esküvő alappilléreit, kiválasztottuk a stílust, a ruhát és a fátylat. A menyasszonyi frizurát szintén befolyásoló "tényezők" már meg kell, hogy legyenek, így tudunk majd konkrétan egyeztetni a fodrászunkkal. Mindenképpen ezt megelőzően érdemes képekből inspirálódni, ötletet meríteni.

Az esküvő előtt legalább 3 hónappal ajánlott a smink és a frizura egyeztetése a kiválasztott szakemberrel, de maga a próbafrizura nagyjából két-három héttel a ceremónia előtt kell, hogy elkészítésre kerüljön. A próbafrizura jó alkalom arra, hogy kicsit megismerhessük az arát, és valóban hozzá passzoló frizurát legyen lehetőség elkészíteni, hiszen lehet, hogy az arának van már egy elképzelése, de az nem biztos, hogy az számára a legelőnyösebb lesz és teljesen megállja a helyét a ruha, a stílus és egyéb frizurát befolyásoló tényezőket is figyelembe véve.

Ötletekből sosem elég! Nézz szét galériánkban, ahol rengeteg inspiráló képet találsz, számtalan, az esküvődhöz nélkülözhetetlen kategóriában. Kiválaszthatod álmaid menyasszonyi ruháját, stílusát, színét, fazonját, megtervezheted, esküvőd dekorációját, helyszínét vagy legyen szó konkrétan az esküvői sminkről, a hajdíszekről, melyek hajkoronádat fogják díszíteni, a fátylakról vagy akár a hajba való virágdíszekről, a galériából rengeteg ötletet meríthetsz. Jó válogatást!

Befolyásolja-e az esküvői frizurát, ha a menyasszony rendszeresen festeti vagy daueroltatja a haját

Ha a menyasszony rendszeresen festeti vagy daueroltatja a haját, lényeges, hogy úgy időzítse ezek frissítését, hogy a nagy nap előtt is 3-5 nappal csináltassa meg ezeket. A festés vagy egy tartós hullám lenövése a kész frizurát esztétikailag lerontja, és mivel minden menyasszony tökéletesen szeretne megjelenni a nagy napon, ezeket a megfelelő időben el kell végeztetni a szakemberrel. A folyamatos igénybevételtől viszont a haj károsodhat, ezért a haj ápolására is kiemelt figyelmet kell fordítani a nagy nap előtti hónapokban.

A ruha és a fátyol mennyiben befolyásolja a frizurát

Az esküvő, illetve a ruha stílusa meghatározó elem a frizura elkészítésénél, hiszen egy elegáns stílusú esküvőhöz más frizurát készít a szakember, mint egy bohém vagy egy hippi stílushoz. Ha a ruha nagyon díszített, akkor nem ajánlott a frizurát is tele tűzdelni díszítő elemekkel, ha azonban ha a ruha visszafogottabb, akkor lehet kreatívkodni az esküvői frizura díszítésekor.

A fátylat mindig a kiválasztott ruhához válasszuk, a ruhát nem szabad, hogy elnyomja és ehhez kell majd a frizurát megtervezni, tehát ha fátylat szeretnénk viselni a Nagy napon, akkor ez ugyan olyan mértékben befolyásolja a frizuraválasztást, mint a ruha.

Mivel fátyolból is rengetegféle jöhet szóba, néhányat nézzünk meg, hogyan befolyásolja a frizura választást adott esetben. A nagy fátyolhoz egy konzervatív konty a fejtetőn, vagy egy tarkó konty is jól mutathat. A vintage stílusú rövid, csipkés, arcba omló fátyolhoz egy hullámos oldaltűzés tökéletes választás, ám ha a menyasszony mindenképp kontyot szeretne, akkor egy laza oldalra formázott tarkó konty kis hullámos kint hagyott fürtökkel harmonizálni fog a díszítéssel. Minden további díszítést is hozzá kell igazítani a kiválasztott fátyolhoz, így az előbbi két példánál maradva a klasszikus darabhoz szóba jöhet akár egy tiara is, míg a vintage, bohém stílusnál inkább a virágdíszítés lehet jó választás. A frizurát minden esetben érdemes úgy megválasztani, hogy ha bármikor a Nagy nap folyamán úgy döntenénk, hogy a fátyolt eltávolítjuk, akkor a frizura és a ruha is képes legyen megalkotni együtt a teljességet, az összhangot.

Még több esküvői frizura inspirációért kattints a galériakép linkjére!

Még több fátyol inspirációért kattints a galériakép linkjére!

Képek forrása: Strictly Weddings, Pinterest.com