Stílusok és formák, a különböző arcformákhoz és hajhosszhoz igazítva

A tökéletes esküvői frizura kiválasztásában is fontos szerepet játszik az arcformánk, ugyanúgy, mint ahogyan azt a smink terén is láttuk. A következőkben segítünk, hogy a Hozzád leginkább illő stílust és formát tudd kiválasztani és magabiztosan, boldogan lépj az oltár elé.

A jó frizura kiemeli arcunk előnyös részeit, kihangsúlyozza a szemeket, és szinte ragyog tőle az egész lényünk, hiszen egy Nő akkor igazán szép, ha boldog és magabiztos... A legfontosabb, hogy saját egyéniségedet és adottságaidat vedd figyelembe az esküvői frizura kiválasztásakor, hiszen csak akkor fogod magad jól érezni. Ehhez pedig a tökéletes hajszín, a hosszúság és a forma kiválasztása elengedhetetlen. A következőkben megtudhatjátok, milyen arcformához és hajhosszhoz milyen frizurák illenek. Tippeket, tanácsokat adunk, hogy az esküvőn és a hétköznapokon is élvezhessétek a jól kiválasztott frizura "áldásait".

Az arcforma meghatározása

Álljunk a tükör elé, és kössük vagy fésüljük hátra a hajunkat úgy, hogy az ne takarja arcunk egyik részét sem. Egy szemceruzával vagy filccel (szigorúan lemoshatót válasszunk) rajzoljuk körbe az arcunk körvonalát a tükrön. Az így kapott alakzat már könnyen elemezhető. Ha az inkább egy körhöz hasonlít, kerek az arcunk formája. Ám ha egy négyszöget látunk a tükrön, akkor arcunk szögletes.

A leggyakoribb arcformák és az ideális frizurák

Ovális arcforma

Ha az állad keskenyebb, mint a homlokod és az arccsontod a legszélesebb, akkor a fejformád ovális. Ehhez a legkönyebb frizurát alkotni, hiszen szinte minden fazon jól áll neki. A fodrászok imádják, itt csak a fantázia szabhat határt, csupán a súlyos, hosszú frufrut érdemes elkerülni, hiszen vétek lenne eltakarni az arcot a világ elől...

Legelőnyösebb frizurák: a rövidtől a hosszúig szinte minden fazon, kontyok, tépett, fokozatos, hátrafésült, átmeneteles haj, aszimmetrikus frufru; mindegy, hogy göndör, hullámos vagy teljesen sima, a lényeg, hogy a fejtetőn ne tupírozd fel túlságosan, mert az feleslegesen nyújtaná az arcodat.

Tipp: Ha tartás nélküli, vékony szálú a hajad, lazán felturbózhatod, ha lehajtott fejjel szárítod meg a hajad, illetve a homlokot szabadon hagyó, bubifazon is kifejezetten jó választás lehet számodra.

ovális arcforma

Hosszúkás arcforma

Ezt az arcformát a magas homlok, keskeny arc, hosszú orr és hegyes áll jellemzi. Itt arra kell törekedni, hogy a frizura semmiképpen ne nyújtsa még jobban az arcodat, hanem inkább szélesítse azt.

Legelőnyösebb frizurák: Jól állnak az egyenletesen lépcsőzetes és az állig érő frizurák, ha pedig optikailag szélesíteni szeretnéd az arcod, akkor a hajad volumenét mindenképpen oldalt növeld. Ha magas a homlokod, előnyös a szemöldökig érő frufru, illetve a rövid hajviselet is ideális lehet számodra, ha legalább a fülcimpádig ér, és laza, huncut tincsekkel vagy frufruval teszed még izgalmasabbá.

hosszúkás arcforma

A hullámos és göndör haj is előnyös lehet számodra, a lényeg, hogy oldalirányban kerekítse egy picit az arcod.

Tipp: Kerüld a túl hosszú, egyenes hajat, hiszen az még jobban megnyújtja az arcod arányait.

Kerek arcforma

A kerek arc hossza és szélessége nagyjából megegyezik. Célunk, hogy nyújtsuk ezt az arcformát. Arra kell figyelnünk, hogy minél kisebb legyen a hangsúly az arc körül.

Legelőnyösebb frizurák: Számodra a hosszúkás, előre hosszabbodó, állig érő, vagy hosszú haj a legideálisabb, aminek a teteje rövid, az oldala pedig el van vékonyítva, illetve a ferde, oldalra fésült, aszimmetrikus vagy tépett frufru. Rövid fazon esetében arra kell ügyelni, hogy csakis oldalt legyen tépett a frizuránk.

Tipp: A középen elválasztott, illetve az állig érő frizura kerülendő, hiszen még jobban kerekíti ezt az arcformát.

kerek arcforma

Szögletes arcforma

Ha a homlodok és az arccsontod szélessége nagyjából megegyezik, akkor szögletes arcformával rendelkezel. Ebben az esetben az a célunk, hogy lágyítsuk a vonásokat.

szögletes arcforma

Legelőnyösebb frizurák: Ideális lehet a fokozatos vágás, az aszimmetrikus, a lépcsőzetes félhosszú, finom átmeneteles, és a vállra omló frizura is. Laza esésű hullámokkal és kissé az arcodba hulló, tépett tincsekkel lágyíthatsz erős vonásaidon. Próbáld kerülni az éles, egyenes vágásokat és a hosszú, egyenes hajat!

Tipp: Széles homlokodat tompíthatod egy ritka, laza esésű frufruval, ami semmiképpen se legyen túl tömör és rövid.

Szív alakú arcforma

Ha széles a homlokod és hegyes az állad, akkor szív alakú arcod van. Ennél a fejformánál az a célunk, hogy az áll körüli részt optikailag növeljük, szélesítsük.
 

szív alakú arcforma

Legelőnyösebb frizurák: Tökéletes választás a félhosszú, laza, hullámos, állig érő fazon. Ha hosszú a hajad, viseld simán egyenesen vagy lépcsőzetesre vágva, aminek egy része az állig vagy áll alá ér. Érdemes úgy szárítani, hogy a felső részt befelé, az alsót pedig kifelé szárítjuk, ezzel elvonjuk a figyelmet a keskeny állról.

Ha rövidebb hajat szeretnél, akkor a fejtetőn mindenképpen hosszabra kell hagyni, illetve a hosszabb és oldalra fésült frufru is jól áll, sőt még az oldalválaszték is előnyös.

Tipp: Amit mindenképpen kerülnünk kell, az a hátrafésült és a középen elválasztott frizura, és a túl rövid frufru. A rövid frizuránál és a kontynál figyeljünk, hogy a hangsúlyt mindig a tarkóra fektessük.

Különböző hajhosszak és a hozzájuk illő frizurák, stílusok

Rövid haj

Már többször is bebizonyosodott, hogy a rövid haj igenis lehet izgalmas és nőies. Ha menyasszonyi frizuráról van szó, akkor bizony nem olyan sokszínű a lehetőségek palettája, mint hosszú haj esetében, mégis érdekes és gyönyörű lehetőségeket rejtenek magukban a rövid fazonok.


Ha Te is rövid frizurát viselsz, egy igazán elegáns hajba valóra lesz szükséged, amiből évről-évre szélesebb és színesebb a választék. Lehet ez egy díszesebb hajpánt, ékkövekkel, szalaggal vagy élővirággal dekorálva, a húszas éveket időző, sikkes fejdísz, egy franciacsatra erősített hajdísz, vagy akár egy nagyobb, minőségi anyagból készült művirág is.

Tipp: Csillogó kövekkel vagy kristályokkal kirakott csatokkal fényűző hatást érhetsz el, ám itt is érvényes a mondás, miszerint a "kevesebb néha több".
 

-
Stílusok rövid hajhoz: A bob és pixie fazonok jól passzolnak a vintage stílushoz, a bubifrizurák pedig a modern, elegáns esküvőkhöz illenek a leginkább.
 

Félhosszú haj

A közepes hosszúságú haj sem jelent problémát az ideális hajviselet elkészítésében. Akár bájos fürtökről álmodsz, akár sima, egyenes vagy feltupírozott, dús hajkoronáról, hidd el, nem lehetetlen! Egy ügyes kezű fodrász és a megfelelő díszítés, illetve forma kiválasztásával könnyen megvalósítható.

Tipp: A félhosszú hajú aráknak sem kell feltétlenül lemondaniuk a kontyról, akár póthajjal is felturbózhatják a frizurájukat.
 


Stílusok félhosszú hajhoz: A közepes hosszúságú, göndör fürtök a húszas, illetve a hatvanas éveket idéző hajdíszekkel tökéletesen illenek a vintage, a retró és a bohém stílusokhoz, míg az elegánsabb változatok a modern és a fényűző esküvőkhöz passzolnak leginkább.
 

Hosszú haj

Minél hosszabb a haj, annál érdekesebbek és izgalmasabbak a lehetőségek. Az esküvő az az esemény, amelyen minden menyasszony a nőiességét szeretné kihangsúlyozni, és mi sem testesíti meg jobban, mint a vállakat borító, kiengedett haj. Éppen ezért, ez az egyik leggyakoribb menyasszonyi hajviselet.
 


A lehetőségek szinte végtelenek: fonatok, kontyok, göndör fürtök, egyenes tincsek, félig feltűzött vagy tupírozott frizurák, élő virágok, sőt akár még romantikus, laza copfot is választhatsz a Nagy Napra.
 


Stílusok hosszú hajhoz: Legyen szó vintage, bohém, elegáns, letisztult, luxus vagy bármilyen tematikus esküvőről, nincs olyan stílus, amelyhez ne lehetne kitalálni valami kreatív, gyönyörű frizuracsodát. Már csak az a kérdés, mennyire vagy merész?

Még több frizura inspirációért kattints a galériakép linkjére!

Képek forrása: Strictly Weddings, Pinterest.com