Állapítsd meg az arcformádat!

Lehetetlen mindenkit ugyanúgy sminkelni, hiszen mindenkinek más az arcformája. Ahogyan egy leheletnyi sminkkel kiemelheted a szemed, úgy néhány ecsetvonással lágyíthatod a vonásaidat is. Vajon milyen arcformákat különböztetünk meg?

A tökéletes esküvői sminkhez - és persze a hétköznapi sminkelés során is - nem árt tudni, milyen arcformával rendelkezünk, arcunknak milyen jellegzetességei vannak, melyek azok a határozottabb vonások melyeket lágyítani kell, vagy mit lehet hangsúlyozni, kiemelni.

Már megmutattuk, melyik évszaktípusnak milyen színek állnak a legjobban, mivel hangsúlyozhatod ki a szemed vagy hogyan varázsolj magadnak csókolnivaló ajkakat... Most pedig segítünk, hogy pontosan meghatározhasd az arcformádat, amivel a sminkelést egyszerűbbé és könnyebbé teheted.
 


Az arcvonások általában egyediek, ám a körvonalak alapján 5 alapvető arcformát különböztetünk meg, melyek mindegyikét máshogyan kell sminkelni. Megmutatjuk, hogyan csalhatsz a fény-árnyék hatásokkal, mikor kell kerekíteni, csontosítani vagy éppen hová kerül a pirosító, melyek a tökéletes szemöldök formák.
 

Hogyan határozhatod meg pontosan, hogy milyen formájú az arcod?

Az arcforma meghatározása nem túl nehéz, lényegében minden ember besorolható valamelyik sablonba. Ez sokat segít a jó frizura kiválasztásában is, ám a sminkelés során sem elhanyagolható tényező.

A legegyszerűbb módja, hogy megállapítsd milyen az arcformád, ha lesimított hajjal a tükör elé állsz. A következőkben leírtak alapján hidd el, gyerekjáték lesz!
 

Ovális arc

Ez az a bizonyos szabályos, szimmetrikus arc, nem igényel korrekciót. A homlok vonala enyhén szélesebb az áll vonalánál, illetve az arcot három egyenlő részre lehet osztani.

Sminktanácsok

Az orcák finom hangsúlyozásával, illetve csontosítással még izgalmasabbá teheted a vonásaidat. Bátran kísérletezgethetsz és játszhatsz a különböző sminkekkel, az ovális arc remek alap szinte minden sminktrendhez.

Arcpír: a "mosolyalmától" a fül felső vonala felé kell satírozni.
 

Kerek arc

A homlok és az áll egyforma széles, de a vonalaik nem határozottak, telt orcák és gömbölyű áll jellemzi. A kerekded arc teltebb és általában tovább megőrzi fiatalosságát, mint a többi arcforma.

Sminktanácsok

Az arc körvonalánál sötétebb árnyalatú alapozót célszerű használni, a homlokodat, az állad közepét és a szemed alatti területet - csupán az arccsont tetején - viszont érdemes világosítani, hogy a tekintetet az arc közepére irányítsd. Az orcákat és az áll vonalát kiemelheted bronzosítóval, így egy kicsit az ovális fejforma illúzióját keltheted.

Arcpír: a járomcsontra kerüljön, és kissé lefele irányuljon - vagyis alulról felfelé, az "almácska" alól kell indítani a fül teteje felé.
 

Hosszúkás arc

Az áll lefelé nyújtott, az arc vékony, kissé szögletes. Magas homlok, kiugró arccsont, keskeny áll és általában keskeny, hosszú orr jellemzi. Egy kis kerekítéssel üdébb, egészségesebb eredményt érhetünk el.

Sminktanácsok

A keskeny, vékonyka arcot úgy szélesítheted, ha felül a haj vonalánál és lent az áll csúcsnál egyetlen árnyalattal sötétebb alapozót használsz. Nyáron ezt helyettesítheted bronzosítóval is, amit keresztben az állra kell felvinned és nagyon jól eldolgozni, hogy ne legyen feltűnő. Ezzel optikailag csökkentheted arcod hosszúságát.
 


Kerüld a nehéz sminkeket, ha a szemeidet sötétebb árnyalattal emeled ki az arc többi részére már csak halvány, természetes színek kerüljenek!

Arcpír: az almácskától a fül közepe felé kell felhelyezni. Bátran bánj vele, a lényeg, hogy természetesnek hasson!
 

Szív (fordított háromszög) alakú arc

A homlok és a pofacsont széles és határozott, az állkapocs viszont keskenyedik, általában hegyes, vagy keskeny állban végződik - olyan, mint egy fordított háromszög.

Sminktanácsok

A széles homlok két oldalán a halántéknál, illetve az orcákon is, érdemes sötétebb árnyalatú alapozót használni. Ezzel szemben az álladat, a homlokod közepét, a szemek alatti területet (de csak az arccsont tetején) világosíthatod, ami segít a tekinteted az arcod közepére vonzani.

Arcpír: csínján bánj a pirosítóval, nehogy túl csontosnak tűnjön az arcod. Ha nagyon nyúzottnak érzed magad, akkor kenj egy leheletnyi halvány rózsaszínes árnyalatú rúzst az "almácskákra".
 

Szögletes (négyzet alakú) arc

Amikor a homlok és az állkapocs külső része egy vonalban van, az áll vonala elég határozott. A szögletes arcformát kiugró, kemény, férfias áll jellemzi, amely széthúzza az arc körvonalát.

Sminktanácsok

Elsősorban lágyítani, enyhíteni kell az arc markáns éleit. Árnyékold a haj vonalát a halánték két oldalán, illetve sötétebb púdert oszlass el az arccsont alatt, az állkapocs és a koponya találkozásánál. Vigyázz, nehogy foltos maradjon! Azután lefelé haladva enyhén világosítsd a homlokod közepét, az állcsúcsod, illetve a szemed alatti részt, az arccsont felett.

Arcpír: tegyél pirosítót az orcád "almácskáira", ezzel elvonhatod a figyelmet a szögletes sarkakról. Válassz világos pirosas, barackos, rózsaszínes tónusokat, melyek még inkább finomítják vonásaidat!
 

Szemöldöktípusok arcformához szabva

Bizony-bizony... Nem csak a frizurát és a sminket befolyásolja arcunk formája, a különböző arcformákhoz más-más szemöldökívet javasolnak a kozmetikusok. Persze, ha a természetes formája is illik arcunkhoz, nem kell változtatni rajta. Akinek nagyon ritka, a hajszínnel egyező vagy attól egy-két árnyalattal eltérő szemöldökceruzával vagy -púderrel igazíthat rajta. A legfontosabb, hogy a lehető legtermészetesebb, arcformádhoz illő szemöldökformát és színt válassz!
 

Szemöldöktípusok

Ovális arc: minden szemöldök forma jól áll ehhez az arcformához.

Kerek arc: az erősen ívelt, szögletes szemöldök javasolt, hogy ellensúlyozzuk a kerekded vonásokat és kissé hosszabbnak tűnjön az arc.

Hosszúkás arc: lapos, egyenletesen vastag szemöldök ajánlott ehhez a formához.

Szív alakú arc: kerek, lágyan ívelő szemöldök a megfelelő.

Szögletes arc: a magasan ívelő, lágyan hajlított "S" alakú, közepesen vastag szemöldök a legideálisabb.
 


Soron következő anyagunkban a legújabb esküvői sminktrendeket mutatjuk be Nektek, stílusok szerint csoportosítva! A legtrendibb stílusirányzatok, színek, technikák, tippek és praktikák!

Képek forrása: Strictly Weddings, Pinterest.com