Találd meg a színtípusod!

Nap mint nap ezernyi szín vesz minket körül. A színek élővé tesznek mindent, ám fontos hogy megtaláljuk a hozzánk illő színeket, a sminkelésben pedig ez hatványozottan igaz! Merj színes esküvői sminkről álmodni, segítünk!

"Egy nő szépsége nem a ruhákban, amiket hord, nem az alakjában vagy a frizurájában rejlik. A nő szépségét a szemében találod, mert a szem bejárat a szívhez, ahol a szeretet lakozik." Audrey Hepburn

Hajlamosak vagyunk a színekre úgy gondolni, mint tőlünk független jelenségekre, ám az az igazság, hogy amit színnek érzékelünk az nem több, mint az agyunkban létrejövő tudattartalom. Hogy mit jelent ez? Azt, hogy önmagában való szín nem létezik, hiszen a fények, árnyékok, a szomszédos színek, illetve az, hogy milyen és mekkora felületen látjuk, mind-mind befolyásolják az adott színt.

 

 

Jelen anyagunkban megismertetjük Veletek a színelméletet, tanácsokat, tippeket adunk, melyek segítségével megtudhatjátok, melyek a hozzátok illő színek, hogyan emelhetitek ki a szemetek színét, milyen pirosító a legideálisabb, hogy napcsókolta hatást érjetek el, hogyan lehet dúsabb ajkad, stb...
 

A színkör

A tizenkét osztatú színkör megalkotása szintén Johannes Itten nevéhez fűződik. A színkör folytonos átmenetet képez a színek között, ezzel a tökéletesség látszatát keltve bennünk.

Az elsődleges (alap) színek a színkör közepén helyezkednek el: a vörös, a kék és a sárga.

A másodlagos színeket az alapszínekből keverhetjük ki:

  • narancs (sárga+vörös)
  • zöld (sárga+kék)
  • ibolya (kék+vörös)

A harmadlagos színek az elsődleges és másodlagos színek keverékei:

  • sárgásnarancs (sárga+narancs)
  • vörösesnarancs (vörös+narancs)
  • vörösesibolya (vörös+ibolya)
  • kékesibolya (kék+ibolya)
  • kékeszöld (kék+zöld)
  • sárgászöld (sárga+zöld)

A fekete és a fehér a színek világosítására, illetve sötétítésére szolgálnak, nem részei a színkörnek.
 

A színek fő tulajdonságai

A színtelítettség

Egyszerű: minél telítettebb egy szín, annál vibrálóbb, erőteljesebb.

Vannak élénk, telített, tiszta színek, melyeket akár harsogónak, rikítónak is nevezhetünk. Ezek nem tartalmaznak sem fehéret, sem feketét.

A tompa, telítetlen színek fakónak hatnak, úgy jönnek létre, hogy az élénk színeket szürkével keverjük, így azok elvesztik ragyogásukat, tisztaságukat.

Tónus

A színeket tónusérték, más néven világosság szerint is csoportosíthatjuk. A világosítás és a sötétítés két végpontja a fekete és a fehér, közöttük található a szürke különböző árnyalata. Ez a három szín önmagában semleges, hiszen nincs hozzákeverve semmilyen szín.

Világos színek: Minél több fehéret keverünk egy adott színhez, az annál világosabb lesz. A nagyon világos, kis telítettségű árnyalatokat pasztellszíneknek hívjuk.

Sötét színek: Egy szín annál sötétebb, minél több feketét keverünk hozzá.
 

Hideg-Meleg

A tűzhöz, a naphoz, a vérhez kapcsolódó meleg színek a narancs, a sárga, a vörös és a bíbor, míg ezek ellentétei a jéghez, a vízhez köthető hideg árnyalatok, mint a kék és a zöld. A citromsárga és a lila határesetek, melyek nem sorolhatóak igazán egyik csoportba se.

Komplementer színek/Kiegészítő színpárok

Komplementer színeknek nevezzük azokat, melyek a színkörben egymással szemben helyezkednek el: ezek, ha mint festékeket összekeverjük, kioltják egymást, ám egymás mellett különösen erősítik egymást - ezt a tulajdonságukat használják ki a sminkesek is.
 

Színek alkalmazása a sminkelésben

A bőr-, a szem- és a hajszín minden esetben harmonizál egymással, és ezt a hármast kell figyelembe venni a sminkelés során használatos színek kiválasztásakor is. A smink célja, hogy kiemeljük szépségünket, és ha a hozzánk illő árnyalatokat választjuk, akkor arcunk sokkal elevenebbnek, üdébbnek hat.

Általánosságban véve a csillogó, világos színek mindig nagyítanak, kiemelnek, míg a sötétebb, matt színek tompítanak, elrejtenek. Ezért az apróbb hibák elkendőzésére sötétebb árnyalatú alapozó, pirosító kerül, a kiemelni való részeket, íveket pedig világosabbal hangsúlyozzuk. Ugyanez érvényes a szem hangsúlyozására, az erőteljes orr vagy áll elfedésére, vékonyítására. A szemet minél sötétebb árnyalattal festjük ki, annál világosabbnak látszik, a mély, sötét szemeket kivéve.
 

Mire figyeljünk oda a szem sminkelésénél?

A szemsmink lényege, hogy kiemelje a szemed természetes színét, ezért semmiképpen ne válasszunk olyan színeket, melyek semlegesítik, elnyomják azt. A szemtusnál érdemes minden esetben valamilyen semleges színt választani, - barnát, szürkét, feketét - hiszen ez a szemformát hangsúlyozza. A tökéletes árnyalatok kiválasztásában a komplement színek lesznek segítségünkre.

Kék szem

A narancs, mint a kék komplementere, a legideálisabb választás, ám kerülendő a kékeszöld, mert az elveszi a kék szem intenzitását. Ha kedveled a natúr árnyalatokat, földszínekkel is árnyékolhatsz, mely szintén kiemeli a tekintetedet, de igazán az aranybarna, az arany, a rózsaszín és a barack színek passzolnak hozzá. A füstös sminket mintha csak neked találták volna ki: próbáld ki sötétszürkével és tengerészkékkel.

Szín tippek: korall, rézvörös, narancssárga, arany, bronz, bézs, barna, sötétszürke, világosszürke, türkiz, világos rózsaszín, levendula, mályva, acélszürke, lila, padlizsán, zafírkék
 

Zöld szem

A mályva minden árnyalata kiemeli, szemed különleges, zöldes csillogását. Jó választás lehet még a sötét tengerzöld és a vöröses tónusok, illetve esti sminkeknél kipróbálhatod a mélyebb árnyalatokat is a szemhéjad sarkában - így növelheted tekinteted ragyogását. Kerüld a kékes tónusokat, mert azok jellegtelenné teszik a zöld szemeket!

Szín tippek: szilva, mályva, lila, rózsaszín, pirosas barna, karmazsinvörös, fekete, szürke, sötétzöld, tengerzöld
 

Mogyoróbarna

Az aranybarnától a szürkészöldig bármelyikkel árnyékolhatsz, a lényeg, hogy olyan árnyalatokat válassz, amelyek ellensúlyozzák a szemed színét. Feketével még inkább erősítheted a hatást, ha arannyal kombinálod. Kerüld a féltónusokat, mert a nem túl hangsúlyos színek semmitmondóvá teszik a tekintetedet.

Szín tippek: barna, narancs, szürkészöld, kékesszürke, khakiszín, arany, karamell
 

Sötétbarna, fekete

Alkalmazz mély árnyékokat, a leginkább passzoló színek: tengerészkék, sötétszürke, barna, fekete, mély szilvalila. A matt festéket érdemes kerülni, inkább fémesen csillogó árnyalatokat érdemes választani, mert azok szépen kiemelik, visszatükrözik a szemed színét. A pasztellszínek egyértelműen tiltólistások, mivel kifejezetten fáradt, fakó arcbőrt eredményez és nem csak a szemed csillogását veszik el, hanem az egész arcodét.

Szín tippek: tengerészkék, sötétszürke, sötét rózsaszín, barna, szilvalila, bronz, arany, réz, fekete
 

Hogyan lesz tökéletes, hibátlan arcbőrünk?

Az alapozó megválasztásakor ügyelnünk kell arra, hogy az arcunk soha nem egyenletes színű, illetve nem szabad túl sötét árnyalatot használni, hiszen az maszkhatást eredményezhet.

Világos arcbőr

Az igazán jó alapozó olyan, mint egy második bőr: természetes tónust adj, miközben elrejti a hibákat. Ha többé-kevésbé hibátlan a bőröd, akkor elég, ha színezett hidratáló krémet használsz, ami természetesebb hatású és sokkal kevésbé tömíti el a pórusokat. A rózsaszín arcpír üdévé teszi a világos bőrt, viszont kerüld az arany, ezüst, rezes és fémesen csillogó festékeket. Ha napcsókolta hatást szeretnél elérni, használj egy aranyos-bézses púdert a pofacsontodra, valamint egy leheletnyit az álladra.
 

Sápadt bőr vörös hajjal

A természetesen vörös hajúak általában sápadtak és szeplősek, bőrük az átlagosnál érzékenyebb. Passzol hozzá a bézs és az aranyszín, hiszen remekül ellenpontozza a bőr sápadt tónusát, miközben harmonizál, és kiemeli a vörös hajzuhatag csillogását. A színeket illetően a természetes árnyalatok a legideálisabbak: téglavörös, narancs, gesztenye, korall és barack. A hideg pinkes árnyalatok még inkább sápasztják a bőrt, ezért kerüld őket. Pirosítóként bátran válogass a kajszibarack és lazacrózsaszínek közül.
 

Sötét, kreolos bőr

A bronz és a barack színek különösen gyönyörűek a sötétebb bőrön, főleg, ha gyöngyházfényben csillognak. A kreolos bőrt szépen kiemeli a rózsaszín, illetve a fémes színek, ezért érdemes kombinálnod réz, bronz és aranyszínnel. A matt narancsos színek sápasztják a sötétebb bőrt, ezért érdemes ezeket elkerülni, ám bátran válogathatsz a piros, a burgundi és a sötétbarna festékek között.
 

Csodás ajkak az esküvőn? Naná!

A rúzs választásakor mindig a bőr a színe a mérvadó. A világos bőrszínhez leginkább a fényes, áttetsző rózsaszín, bézs árnyalatok illenek. A középárnyalatú, enyhén barna bőrtípushoz a karamell, a világos kávészín, a közepes sárgabarack, az élénk őszibarack és a visszafogott vöröses árnyalatú rúzs a legideálisabb. Az olívaszínű bőrhöz tejkaramellt, áfonyát, barnásvöröset, sötétrózsaszínt vagy élénk pirosat válasszunk.
 


Ám a rúzs, illetve szájfény színét nem csak a bőrünk színe, hanem ajkaink vastagsága, formája is befolyásolja. A nagy, dús ajkakon kifejezetten előnyösek a matt, sötét színek; barna, a csokoládé, a piros árnyalatai, ám a túlzottan fényes színek még teltebbnek mutathatják.
 


A keskeny szájnál ez éppen fordítva igaz; minél fényesebb, csillogó rúzst válasszunk, ha optikailag nagyítani szeretnénk az ajkakat. Lehet vizes, gyöngyházas, gyémántos - a lényeg, hogy visszaverje a fényt. Ma már kaphatóak direkt dúsító hatású rúzsok és szájfények is.

Ha keskeny az ajkad a festési technika is sokat segíthet. Próbáld ki: a rúzzsal azonos színű ceruzával 1-2 mm-rel távolabb húzd meg a kontúrvonalat, majd az ajkad közepét világosabb színű szájkontúr ceruzával emeld ki (lehet fehér is). Ezután fesd ki a kiválasztott színnel az egész ajkad, majd tegyél egy kis szájfényt az ajkaid közepére, mely visszaveri a fényt, optikailag dúsítva azokat. A lényeg, hogy szépen dolgozd el (ne látszódjon a "csalás")!
 

Milyen a tökéletes szemöldök?

A szemöldök színének harmonizálnia kell a hajunk színével, ideális esetben 1-2 árnyalattal térnek el egymástól - persze itt is vannak kivételek. A szemöldök kiemelésével még inkább hangsúlyozhatjuk a szemeket, de nem szabad túlzásba vinni, az erőteljes szemöldök könnyen elronthatja az összképet. Használhatunk szemöldökceruzát, zselét vagy púdert, a lényeg, hogy ne térjen el a szemöldökünk színétől, ha pedig világosítani vagy sötétíteni szeretnénk, akkor mindenképpen kérjük profi szakember segítségét.
 


Arcunk, fejünk formája a sminkünk mellett még a jó frizura választást is befolyásolja. Sorozatunk következő részéből megtudhatod, milyen arcformához milyen technikákat vethetünk be, hogy kiemeljük a vonásokat vagy finomítsunk az éleken, hová kerül az arcpír, és vajon milyen szemöldökforma ideális a különböző arcformákhoz.

Képek forrása: Strictly Weddings, Pinterest.com