Amit feltétlenül tudod kell a szertartásvezetésről

Amit feltétlenül tudod kell a szertartásvezetésről

Az esküvői szertartásvezetésről szeretnénk röviden összefoglalva tájékoztatást adni, mivel többször azt tapasztaltuk, hogy nincs mindenki tisztában ennek a lényegével.

Maga a szolgáltatás még fiatal”, azonban egyre elterjedtebb, egyre többen választják az esküvői szertartás ezen módját.

Fontos leszögezni, hogy a magyar törvények értelmében jogi hatás kiváltására, vagyis államilag elismert házasságkötésre a szertartásvezetői szolgáltatás önmagában nem elegendő.

A törvényeink szerint a házasságkötés nyilvánosan, két tanú jelenlétében, anyakönyvvezető előtt történik, melyről házassági anyakönyvi kivonat került kiállításra. Szertartásvezetői szolgáltatás igénybevételére államilag elismert házasságkötés után kerülhet sor.

dr. Czégény Tünde szertartásvezető

Hogy miért válasszatok mégis szertartásvezetést a „NAGY NAPRA” az anyakönyvvezető helyett?

Mert a szertartásvezetés több, személyesebb, az adott párról szól, vagyis csak rólatok, elsősorban nektek, szinte bármely helyszínen. Mivel nagyon személyes, így a szertartásvezető kiválasztására különös gondot kell fordítani. Ahhoz, hogy az esketési beszéd valóban személyes legyen, a jegyespárnak meg kell osztania közös életük fontos történéseit, érzéseiket, gondolataikat, terveiket, vágyaikat a kiválasztott szertartásvezetővel. Hiszen egy személyes beszéd megírásához elengedhetetlenül fontos, hogy megnyíljanak, ami – lássuk be – nem egyszerű egy az interneten, vagy ajánlás után kiválasztott IDEGEN előtt. Kell a szimpátia, az összhang mindkét fél részéről. A szertartásvezető az a szolgáltató, aki bár rövid időt  -általában 25-30 perc  - szerepel a NAGY NAPON, de a pár egy életen át emlékezni fog rá. Az elhangzott beszéd egy része belevésődik az emlékeitekbe és minden házassági évfordulón bevillan majd a semmihez nem hasonlítható csodás pillanat, amikor a tanúk, szülők, barátok, rokonok jelenlétében a szertartásvezető előtt kimondtátok az „IGEN”-t és elcsattant a csók, majd megkaptátok az útmutatót, amit mint egy kis tarisznyát a szertartásvezető telepakolt az életetek fontos eseményeivel, csokorba szedve, mint egy útmutatóul az eljövendő közös életre.

További sajátossága a szertartásvezetésnek a helyszínhez és időhöz való alkalmazkodás. Gyakorlatilag bármikor és bárhol, ahol csak megálmodtátok! A lányok sokszor már kicsiny gyermekkoruktól álmodoznak arról, hogy milyen lesz majdan az esküvőjük, hol szeretnék, milyen ruhában, milyen környezetben, stílusban. Amikor pedig megtörténik a lánykérés, kezdetét veszi a régi és új álmok ötvözése, az elképzelés és vágyálom megvalósítása. Ebben igazi partner a szertartásvezető, hiszen számára nem probléma az éjszakai esketés, vagy akár egy hegy tetején, vagy hajón…csak a képzelet szab határt. Minden megvalósítható, amit akartok és úgy, ahogy szeretnétek.

Tehát azt tanácsoljuk, hogy gondosan válasszatok és ha megvan az összhang, ne habozzatok megállapodni. De tartsátok szem előtt, hogy mint minden esküvői szolgáltatásnál, itt is fontos a megbízási szerződés kötése, melyben minden kardinális kérdésben meg kell állapodni!

Sok boldogságot kívánunk!
 

Hozzászólások