A szertartás és a fogadás egy helyszínen, vagy mégsem?

Napjainkra szinte már szokássá is vált az, hogy az esküvői ceremóniát is az esküvő helyszínén tartsátok, úgymond a polgári szertartást "kiviszitek" a házasságkötő teremből és teljesen egyedire alakítjátok... Most azt próbáljuk megfejteni, hogy érdemes-e, jobb-e vagy maradjunk a régi, jól bevált forgatókönyvnél. Tartsatok velünk!

Mint ahogyan az élet más területein, úgy az esküvőköre is hatással van a nyugati vonal, így Magyarországon is engedélyezett a külső helyszínen, történő házasságkötés, mely divatosan az "outdoor" kifejezést viseli. Manapság egyre népszerűbb a külső helyszínen megtartott esküvő, mely romantikájában messze felülmúlja a házasságkötő terem hangulatát, ráadásul a természetes fényben még szebb felvételeket lehet készíteni, mint a hivatal mesterségesen megvilágított házasságkötő termében. Külső helyszín lehet egy tópart, erdei tisztás, hajó, kastély vagy akár a lakodalom helyszínének kertje is.

Esküvők külső helyszínen

A házasságkötés helyszíne meghatározó abból a szempontból, hogy minden anyakönyvvezető a saját megbízási területén(kerület, város, község) köthet érvényes házasságot. Azt azonban tudnunk kell, hogy nem minden esetben köteles eleget tenni ennek a kérésnek az anyakönyvvezető, különösen vasárnap és ünnepnapokon. Amennyiben az anyakönyvvezető nem "hajlandó" külső helyszínen esketni (hivatalosan ezeken a napokon nem köthető házasság), akkor célszerű a legközelebbi önkormányzatnál aláírni a szükséges papírokat, akár az esküvőt megelőző napon, és egy hivatásos szertartásvezetőt megbízni a polgári szertartás megtartására az általatok kiszemelt helyszínen.

  Válassz szertartásvezetőt >>   

Hiszen, a házasság gyakorlatilag 3 perc alatt megköthető: az anyakönyvvezető és a két tanú előtt a pár kimondja az igent, és mind az öten aláírják a házassági anyakönyvet. Minden más csak ráadás és az anyakönyvvezető hozzáállásán múlik, hogy a polgári szertartás egy csodálatos, felejthetetlen élmény lesz, vagy egy elcsépelt, unalmas, esemény, egy 10 perces "feladat végrehajtás".

Házasságkötő terem

A külső helyszínre tervezett szertartás hátránya közé tartozik, hogy sajnos az időjárást nem lehet befolyásolni, nincs garancia a ragyogó napsütésre, mindenképpen gondoskodni kell egy "B" tervről, ami vihar vagy eső esetére szól. Nem ajánlatos erre a vacsora helyszíne, mert a meghitt hangulatba bezavarhat a vendégek játszadozása az evőeszközökkel, valamint menükártyák elmélyült tanulmányozása. Ráadásul innen nehéz és kellemetlen lehet a csak a szertartásra meghívott vendégek hazaküldése. Ezek miatt mindenképpen külön teremre is szükségünk lesz.

  Válassz esküvői helyszínt >>   

A külső szertartás hatalmas előnye, hogy a szertartásra meghívott vendégeket egy pezsgő vagy állófogadás erejéig vendégül lehet látni, még azokat is, akik a fogadásra nem hivatalosak.

Ha közterületre például tópartra tervezzük az esküvőt, be kell szerezni az önkormányzattól a megfelelő területfoglalási engedélyt. A külső ceremónia és a fogadás közötti távolságot a vendégeknek meg kell tenniük. Ha nincs saját járművük, akkor nekünk kell gondoskodnunk erről. Ez lehet kisebb-nagyobb busz vagy elosztják egymás között a szállítást, de mindenképpen ez is plusz költség lesz.

Outdoor helyszínek

A dekorációt tekintve a házasságkötő teremnek megvan a maga minimál dekorációja és különleges varázsa. A manapság épült házasságkötő termek nagyon modernek, ebben igazán jól érezhetjük magunkat, de a régi típusúaknak viszont megvan a maga meghittsége, hiszen ha szerencsések vagyunk, akkor szüleink és nagyszüleink is ezen falak között esküdtek egymásnak örök hűséget.

Modern és klasszikus házasságkötő termek

  Válassz házaságkötő termet >>   


A külső helyszínt csaknem teljes egészében nekünk kell előkészíteni. Ha van a helyszínen erre kialakított filagória, azt csak díszíteni kell, de ha nincs, akkor az egészet nekünk kell "felépítenünk”.Egy ilyen esküvőnek szinte elmaradhatatlan kelléke a virágokkal díszített kovácsoltvas virágkapu, amely alatt az ifjú pár áthalad, a székszoknya, valamint a vörös szőnyeg, amelyen végigvonul a pár. Ez utóbbinak praktikus okai is vannak, hiszen a menyasszonynak a magas sarkú világos színű cipőjével nem a füvön kell végigbotladoznia. Virágkaput szőnyeget és székszoknyát a dekoratőröktől lehet bérelni, bár néhány "esküvőre szakosodott” vendéglátóhely rendelkezik ilyenekkel. Az anyakönyvvezető asztalát is nekünk kell díszíteni. Ha állófogadást is szervezünk és az nem egy étteremben van, hanem köztéren, akkor nekünk kell kialakítani a helyet, árnyékolást, tányért, poharat, stb.

Esküvő kastélykertben

A költségeket tekintve a házasságkötő termet csak hátköznapokon kell ingyenesen biztosítania a hivatalnak, hétvégén, szombaton ennek külön díja van és az extra dolgoknak is külön költsége van, mint például a pezsgő, zene, gyertya, stb. A külső helyszínen ugyanígy megvannak ezek, de ide még társulhat az is ha anyakönyvvezető t rendelünk ebben az esetben a hivatal felé a külső helyszínen kötött házasságot borsos plusz díját is meg kell fizetnünk, plusz taxiköltség, a hangosítás, stb.


Végeredményben mérlegelnünk kell a döntés előtt. Szeretnénk-e különleges, egyedi, személyre szabott, külső helyszínen tartott ceremóniát, melynek költségei elég borsosak, - ha nem szertatásvezető szolgáltatását vesszük igénybe - vagy maradunk a hagyományos erre a célra fenntartott házasságkötő teremnél, amely rendelkezésünkre áll. A külső ceremónia nyilván különlegesebb, de a hagyományos helyen kötött szertartást is személyesebbé tehetjük egy általunk kiválasztott zenével, verssel, de ezekről bővebben olvashatunk egy következő cikkben. A fentiek ismeretében mindenki a saját elképzelése és pénztárcája szerint válogathat, hogy olyan legyen a nagy nap, amilyet ő megálmodott.

  Válassz a különleges esküvői helyszínek közül >>