Menyegzolap.hu - Címkék

menyegzolap.hu

Art Deco és Szecesszió

Art Deco és Szecesszió

A laza hangulatú naturális pajtaesküvők bemutatása után következzen valami egészen más, stílus, ami egyszerre számít modernek és régiesnek. A XX. század forradalmi újításai máig kísérnek, és voltaképpen rögtön az első évtizedeiben tudott újat adni. Különböző iparágak születtek meg és váltak tömegcikké, pl.: parfüm, ékszerkészítés, felbőgött a gazdaság máig is hajtó gépezete, igazi aranykornak számított a divattörténelemben.

Reneszánsz

Reneszánsz

Tematikus esküvőket szervezni mindig nagy kihívás és persze öröm is. Ha egy pár kötődik valamilyen okból kifolyólag egy adott történelmi korhoz, egyáltalán nem lesz idegen számukra, ha az esküvő tematikáját már az elejétől kezdve abban tervezzük meg. Meghívótól kezdve, a viseleteken át a dekorációig nagyon harmonikus stílusú rendezvényt tudunk létrehozni együtt, és a násznépnek is külön meglepetést tartogathatunk, különlegesebb reneszánsz jellegű programokkal.

Buddhista esküvő

Buddhista esküvő

Következzék valami egészen különleges vallási attitűd, mely Tibetben gyökeredzik. Mi előtt rátérnék az egész buddhista szertartás szemléltetésére. Érdemes megismerünk ennek a vallási filozófiai eszmény eredetét is. A buddhizmus, mint gyakorlat alapú világnézet magával vonzott egy új vallási irányzatot, ami az i. e. 6. században jött létre Indiában, s elsősorban azoknak a körében terjedt, akik a hinduizmus által szentesített kasztrendszer ellen tiltakoztak. Több ázsiai országban is megjelent és hivatalos vallási irányzattá vált.

Gótika

Gótika

Múlt alkalommal a szédületesen sokszínű reneszánsz esküvőkről osztottam meg pár újszerű és egyszersmind ötletadó gondolatot. Most egy lépéssel vissza ugrunk a reneszánsz előtti időkre. Amikor a szigorú vallásos attitűd uralkodott, viszont a trubadúr költészet is virágkorát élte. A nemesség és lovagiasság, hősiesség olyan alaptulajdonságnak minősült, amit minden ifjútól elvárhattunk. Mára ez a kor csupán a középkor részeként említhető, viszont mint művészettörténeti korszak kiemelkedő jelentőséggel bír, én úgy gondolom.

Rokokó

Rokokó

A mértékletes gótika után következzék valami egészen más, egy olyan korszakról lesz most szó, ami másról sem szólt, mint a tobzódásról, és a túlzásokról az 1700 as évek királyi udvarában. Marie Antoniette és Madame Pompadur kora ez és a maga nemében tökéletesnek hatott egykor.

Különleges fényjáték látványelemek

Különleges fényjáték látványelemek

Az esküvők pompáját sok módon lehet emelni, az ara ruhájától kezdve a járműveken és a - csak jobb szó híján - hétköznapi díszítő elemeken át egészen az önálló műsorelemként bemutatott objektumokig. Utóbbiak csak részben különülnek el a díszítőelemek fogalmától.

Több mint látvány : A jégszobor

Több mint látvány : A jégszobor

Nemében egyedülálló műalkotás, múlandó szépség, és tökéletes dekorációs elem. A jégszobor már e tulajdonságaival is kivívja méltó helyét a figyelem részleges középpontjában, tekintettel arra, hogy nemes feladata diszkrét mellékszerep csupán az ifjú pár mellett.

Pogány esküvő

Pogány esküvő

Mielőtt belevágunk egy szokatlan és szokatlanul nagy terjedelmet követelő ismertetőbe. Tisztáznunk kell, mit jelent pontosan a pogány és mit jelent ma. A pogányságot említve a helyzet igen zavaros és e káosz közepette a legkülönfélébb sztereotípiák keringenek a kívülállók fejében.

Attraktív műsorszámok

Attraktív műsorszámok

Ma már számtalan módon tehetjük érdekesebbé saját esküvői programunkat egy lakodalom keretében. Nem feltétlen muszáj az étkezést helyezni a középpontba, bár hagyományosan szinte egy nagy evészetbe fullad az egész este, némi tánccal körítve, mert látszólag a nagy napon nincsen is több idő másra.

Legtündöklőbb kiegészítő - A gyűrűk

Legtündöklőbb kiegészítő - A gyűrűk

Egy esküvőn a gyűrűk szerepének fontosságát nem kell bemutatni, történetük, szimbolikájuk áthatja a történelmet. Az afrikai elefántcsont gyűrűk, Mükéné és Trója lakóinak aranygyűrűi, Róma kis kulcsot formázó darabjai, sőt Egyiptom a szerelem ujjának tekintette azt a bizonyos negyediket.

Barokk

Barokk

Rokokótól egy kicsit visszalépünk a hasonló természetű barokkra, a templom és a kastélyépítészet virágkorára, mely a katolikus hit nagyságát, a katolicizmust hirdette. A némiképpen visszafogottabb stílus Franciaországban, de a Habsburg udvarban is jelen volt.

Vintage

Vintage

Következő cikkemben, mint korstílus tűnik fel a Vintage. Voltaképpen kijelenthetjük, hogy az 1800-as évek végtől és 1900-as évektől kezdve jelen van és hódít napjainkban is. Abban a különleges helyzetben tisztelhetjük, hogy bármilyen irányzattal kombinálhatjuk, lehet elegáns- vintage, rusztikus vintage, naturális, bohó, klasszikus, art deco. Azon kívül megoldhatjuk francia, amerikai rock and roll és magyar stílusjegyekkel is.

New age

New age

Eddig voltaképpen lehetőségeim szerint mutattam be különböző művészeti korokra jellemző stílusokat esküvők tekintetében. Ezek a stílusok mind meghatározóak és a rájuk jellemző eleganciát és klasszikus vonásokat mutatnak, legyen az reneszánsz, rokokó vagy a szecesszió. Ezúttal viszont a 60-as 70-es évek formabontó korszakát igyekszem felvázolni, melyet a New age első hullámaként tisztelhetünk, és ami voltaképpen a mai napig fenn maradt továbbra is.

Minimalista

Minimalista

Elmúlt alkalommal a new ageről, és a hozzákapcsolódó szubkultúrák által kialakult stílusirányzatokról volt szó, hová is jutottunk el a második világháború lezárás követően, milyen új, elképesztő trendek láttak napvilágot azóta, melyek töretlen erővel terjeszkednek különböző generációk körében. Melyek természetesen ihletet biztosítanak különböző new age esküvők megszervezésére.

Magyar hagyományos esküvő

Magyar hagyományos esküvő

Lassan a végéhez közelít a stílusesküvőknek bemutatása. Ám még mielőtt a sorozattól érzékeny búcsút veszünk, megmutatom a hazánkra jellemző tipikus vonásokat esküvői tekintetben. Itt nem korszakokat kell kiemelnünk majd, hanem a rendkívül sokszínű tájegységekre jellemző vonásokat, amelyek a magyarságot szimbolizálják szemünkben.