Esküvői helyszíntípusok és a dekoráció

A menyegző egyik alappillérét alkotja a helyszín, melynek gondos kiválasztása néha nagy fejtörést okoz az ifjú párnak. Jól meg kell fontolni, milyen helyszínt választunk, mert egyrészt megfelelő nagyságúnak kell lennie a násznép létszámához mérve, másrészt a dekorálhatóságát is figyelembe kell venni, ha olyan vendégeink , meghívottaink is vannak, akik messziről jönnek és szállásra is szükségük lesz, ez is fontos szempont lehet a választásnál.

Összeszedtük Nektek a lehetséges helyszínötleteket és megosztjuk Veletek azt is, miképp tudjátok gyönyörűvé varázsolni ezeket!

Saját birtok

Azoknak, akiknek hatalmas kertjük van, esetleg hétvégi házzal rendelkeznek, megfordulhat a fejükben, hogy a nagy napot is a saját házuk táján tartják. Ez kézenfekvő és abszolút kényelmes megoldás, de csak bizonyos szempontból.

Díszítés szempontjából is az egyik legkönnyebb kivitelezés, hiszen ismerős a helyszín, nem okoz meglepetést egy-egy szerencsétlen építészeti malőr, és jó esetben szerveztek már egy-két partit ezekre a helyekre, melyeket szintén kellett díszíteni, így már tudatos lehet a dekorálás. A kerthelység miatt fel lehet használni rengeteg hangulatos fénydekorációt vagy akár fáklyákat, lufikat, lampionokat, girlandokat, egyszóval olyan dekorációs elemeket, melyek bírják a kinti levegőt és illenek is a környezethez. A tűzvédelmet azért tartsunk szem előtt a dekorálás közben is!

Ám ebben az esetben cateringes céget kell fogadni, mert valószínűleg nem rendelkezik a pár a vendégszámnak megfelelő asztal-szék-étkészlet kombóval, és az étkeztetésről is szerencsésebb, ha egy külső cég gondoskodik.

Előnyként egyértelműen az otthonos, családias környezet hozható fel, mely több szempontból is szerencsés: például otthon hagyott kellékek egy karnyújtásnyira. Ugyanakkor, mint mindennek, ennek a helyszíntípusnak is megvan a maga hátránya: a cateringes cégnek elegendő helyet kell biztosítani, mely jócskán lekicsinyítheti a násznépnek szánt területet, illetve a parkolás sem feltétlenül lesz könnyen megoldható.

Összességében egy kisebb létszámú lakodalomra megfelelő helyszín lehet, amennyiben mindent centire pontosan lemérünk és eltervezünk.

Vendéglátóhely

A gyűjtőnév magában foglalja az éttermetvendéglőtcsárdátpincészetetborházatkávéházathajótsörözőt, melyek közös tulajdonsága a profi vendéglátás, a meleg- és hidegkonyhás étkeztetés, a fedett és fedetlen térmegoldások és sok esetben a kertkapcsolat.

 

Ha az esküvő helyszínén gondolkodunk, sokunknak a fent említett helyek jutnak először az eszünkbe, hiszen ezek a standard lakodalmi helyek. Tökéletes választás, hiszen többnyire cateringes, eszközbérlős cég nélkül is rendelkeznek a megfelelő számú kellékekkel, konyhai kapacitással és olykor még dekorációt is kínálnak a náluk tartandó lagzikra. A hely nagyságától függően, amennyiben a helyszín rendelkezik más típusú asztalokkal – tábla és körasztal is – nagyon sok helyen variálhatók az asztaltípusok, melyek egyértelműen előnyként említhetők ezeknél a helyszíntípusoknál.

dekorációt illetően is nyert ügyünk van, hiszen valószínűleg nem ez lesz az első esküvőjük, így fel vannak készülve a legkülönfélébb díszítésekre, tudnak alkalmazkodni hozzájuk. Ám, ha ilyen helyszínre esik a választásunk, mindenképp fogadjunk fel dekoratőrt, mert számunkra ismeretlen helyszínből – vagy ha nem is ismeretlen, dekorálás szempontjából egyértelműen idegen –, egy szakember szakmai szemmel megvizsgálva tökéletesen dekorált teret tud létrehozni. Sőt, ha mázlink van, a választott dekoratőrünk már dolgozott az adott helyszínnel, így egyszerűbb számára is a csoda kivitelezése. Bármilyen típusú dekorációs elem szóba jöhet: mennyezet-, oszlop-, asztaldekoráció, lehetnek élő- és/vagy anyagvirágok, LED-es fénydekoráció és gyertyafények is, határ szinte a csillagos ég!

 

A már említett előnyön kívül a profi kiszolgálás, a (legtöbb esetben) könnyű megközelíthetőségkerthelység is a javára írható ezeknek a helyszíntípusoknak.  Konklúzióként levonható, hogy gyűjtögessünk csak, ha nem akarjuk a kertünkbe tömöríteni a meghívottakat, és inkább egy szakmailag is elismert vendéglátóhelyre tervezzük a lagzit!

Hotel

legtökéletesebb helyszín, ez nem vitás! Tudniillik minden megtalálható egy helyen: szállás, étterem, elegendő, fedett és fedetlen parkolók, különböző stílusú és méretű termek, olykor még saját dekoratőr, rendezvény-/esküvőszervező is.

A szállodákba főként exkluzív esküvőket szerveznek, hiszen a szálloda csillagainak száma a minőséget szimbolizálja, és ez a náluk tartott rendezvények milyenségére is értendő. Általában körasztalos megoldások, rengeteg csillogás és minőségi dekorációs elemek jellemzik a lakodalmi helyszínt, egyszóval elegáns menyegzőket szokás hotelben tartani.

Ugyanakkor a dekoráció elkészítésének az ideje némileg be van korlátolva, hiszen egy szállodáról beszélünk, ahol naponta több száz vendég fordul meg, így nem minden esetben lehet elrugaszkodni a relativitástól, valamint a díszítési idő is függ a hotelben lakó vendégektől, az étkeztetéstől, egyéb rendezvényektől.

Az elegancia megtartása érdekében használjunk élővirágot, gyertyafényeket, szatén anyagot és rengeteg csillogó elemet a díszítés megalkotásakor. Olykor a szálloda stílusa határozza meg a menyegző és ezáltal a dekoráció stílusát, ezt jó, ha figyelembe vesszük a megfelelő szálloda kiválasztásakor.

Az előnyei szembetűnőek, magyarázatot nem igényelnek, de sajnos hátrányként itt is megemlíthető a pénztárcát  igénybe vevő árak. Ám, ha előkelő esküvőbe vágtuk a fejszénket, akkor az árnak nem szabad akadályt képeznie!

Különlegességek

Ha valami igazán egyedire és felejthetetlenre vágyunk, akkor mindenképpen számításba kell vennünk a kastélyokat, palotákat, kúriákat,  villákat, múzeumokat és galériákat is, hiszen ezek a helyszíntípusok olyan miliővel rendelkeznek, mely felülmúlhatatlan és szinte megismételhetetlen.

Az előbbi három abszolút az elegáns, a hercegnős, a báli tematikájú esküvőknek adhat otthont, mellyel megteremtik az elvárt hangulatot, felidézik a régi idők báltermében tartott mulatságait. Ezeknél a helyszíneknél van, hogy nem is kell gondolkodnunk a díszítést illetően, hiszen a hely adja magát. Ebben az esetben elegendő a helyszínhez passzoló asztaldísz, esetleg kevés mennyezetdekoráció – de túlzásokba nem érdemes esni, mert elvész a hely varázsa.

művészeti helyszínek igen emlékezetes esküvői helyszínválasztásnak bizonyulnak, ugyanakkor le is korlátozzák a meghívottak érdeklődési körét – művészetkedvelők előnyben! Persze meghívhatunk művészetet annyira nem preferáló vendégeket is, de akkor figyelnünk kell egész este, hogy jól érezzék magukat. Dekorációját tekintve is korlátok közé szorulunk, hiszen rengeteg szabályt be kell tartanunk, hiszen több milliós értékű festmények, műtárgyak stb. vesznek körül minket, így nem mindegy, mit, hova és miképp teszünk.

 

Alapvetően remek ötlet, hiszen ehhez hasonló esküvőt ritkán rendez bárki is, ugyanakkor vannak szabályok, melyekre nagyon oda kell figyelni. Ennél a helyszíntípusnál erősen a zsebbe kell nyúlni, miközben szabályok közé szorulva lehet csupán megtartani a menyegzőt, így felvetődik a kérdés, hogy ennyi hajcihőt megér-e a helyszín?

A szabad égbolt alatt

Külföldön dívik szabadtéren tartani a nagy napot, de hazánkban nem túl szerencsés fedetlen hely nélkül rendezvényt szervezni. Ugyanakkor, ha biztosítunk fedett részt, ahová be tudnak húzódni a vendégek egy nem várt eső esetén, esetleg az egész lagzit rendezvénysátorban tartjuk, akkor kivitelezhető ötlet lehet Magyarországon is kültéri esküvőt tartani.

 

Ebben az esetben a sátor adottságai korlátozzák a dekoráció milyenségét, azonban nincs is annál szebb, amikor a sátor miliője harmonizál a park, az erdő hangulatával, fényeivel. Ennél a helyszínválasztásnál érdemes naturális dekorációs elemeket felhasználva szebbé varázsolni a környezetet, rengeteg élővirágot, fából készült tárgyakat is belecsempészhetünk a díszítésbe. Persze itt is érvényes az, hogy ne essünk túlzásokba, hiszen a természetnek megvan a maga szépsége, így nem minden esetben igényel hatalmas dekorációs terveket ez a helyszín.

 

Amennyiben megoldjuk a cateringes céget – hiszen azt minden szabadtéri esküvő esetében fogadunk kell –, a kijutást, az elszállásolást, dekorációt és egyéb felmerülő  vagy adódó problémát, akkor nincs más dolgunk, mint élvezni a természet lágy ölén tartott menyegző minden pillanatát. Ám, ha valami balul sül el, nehéz korrigálni, pláne, ha a világ végén vagyunk, így jól meg kell fontolni, hol is akarjuk tartani a nagy napot! Mert egy távoli külső helyszín nagyon aprólékos, mindenre gondolni szervezést igényel!
Szerző: Osgyáni Blanka

Add Comment