Hogyan válassz tökéletes karikagyűrűt

Hogyan, milyen szempontok alapján érdemes kiválasztani a karikagyűrűt? A ma már oly sokféle anyag, forma, stílus és kivitelezés között könnyű elveszni – Tarts velünk és minden karikagyűrűvel kapcsolatos kérdésedre megkapod a választ!

A karikagyűrű önmagába visszatérő formája a régi időkben is a végtelenséget, az örök szerelmet, hűséget, összetartozást jelképezte, amelynek nincs kezdete és nincs vége, semmi sem szakítja meg. A gyűrű klasszikus változata aranyból készült, mintázat nélküli. A mai kor divatja számos lehetőséget kínál, mind anyag, mind pedig fazon tekintetében.

Karikagyűrű viselése

A régi hagyományok szerint a jegygyűrűt a bal kéz gyűrűs ujján jegygyűrűként, azt követően pedig a jobb kéz gyűrűs ujján házassági gyűrűként viseli a férj és a feleség egyaránt, összetartozásuk és szerelmük jeleként. Ez a szokás mai napig helytálló, ha nincs külön eljegyzési gyűrű. Ha a vőlegény leánykérő gyűrűvel kéri meg szíve választottjának kezét, akkor a karikagyűrűt a legtöbb esetben együtt választják ki, és házasságkötéskor egymás jobb gyűrűsujjára húzzák fel a gyűrűket.
A két fél gyűrűje általában azonos designt követ, de az újabb trend szerint a gyűrű női párja gyakran kis kövekkel is díszített. A karikagyűrű az évek során különböző formai változásokon ment keresztül: megjelentek az extravagánsabb, művészi kivitelezésű formák, egyre több fél drága és drágakövet, gyémántot használnak fel a gyűrűk készítésekor.

Mire figyeljetek a gyűrű kiválasztásakor:

 • méret kiválasztása
 • vegyétek figyelembe milyen szokásaitok vannak a mindennapokban,
 • az egyéniségeteket vegyétek figyelembe a választáskor
 • a karikagyűrű stílusát, szélességét, anyagát, mintázatát
 • egyforma vagy különböző típusú gyűrűt szeretnétek
 • drágaköves vagy drágakő nélküli gyűrűt szeretnétek

Gyűrű méretek

Átmérő USA méret Körméret
16,51 mm 6 52
17,35 mm 7 54
18,19 mm 8 57
18,89 mm 9 59
19,84 mm 10 62
20,68 mm 11 64

Tanácsok a méretvételhez:

 • Mérjük meg a gyűrűsujj körméretét centi segítségével, majd a táblázatból keressük ki a körmérethez tartozó gyűrűméretet.
 • Szerelmed egyik gyűrűje is jó lehet a méretvételhez, főképp ha meglepetésnek szánod a gyűrűt.
 • Egy kényelmes gyűrű átmérőjét mérd meg és keresd ki a mérettáblázatból a hozzá tartozó gyűrűméretet.
 • Ha szélesebb gyűrűt választunk, akkor már más lesz a méret, mint vékonyabb gyűrű esetében.
 • Az ujjak formája szintén befolyásolja a méretet. Lehet hosszabb és vékonyabb, rövidebb és húsosabb az ujjad vagy átlagos, a legkényelmesebb gyűrűviselet az, amelyik belül domború, ívelt, kivéve akkor, ha nagyon csontos az ujjad.

Milyen szempontok alapján válasszuk ki a gyűrűket?

Férfi és a női gyűrű lehet egyforma, ám lehet egymástól eltérő is. A hagyomány szerint a karikagyűrű férfi és női párja is egyforma. A mai trendek azonban ezen már sokat változtattak. Sok jegyespár választ egymástól eltérő gyűrűket, azaz a férfié letisztult, egyszerű, amíg a nőé díszesebb, néhány vagy sok kővel kirakott, vagy egyszerűen csak vékonyabb mint a féri gyűrűje.

Gyűrű anyaga, anyagvastagsága

Anyagok vonatkozásában a legelterjedtebb az arany. Manapság azonban gyakran kérnek a jegyespárok fehér arany, ezüst, titán, platina vagy akár nemesacélból készült gyűrűket. Az arany a hagyományt is képviseli, létezik sárga, fehér, vörös arany és ezek kombinációjából gyönyörű darabok születnek.

A most egyre divatosabbá váló ezüst gyűrűk 925 ezrelékes finomságú ékszerek és amelyik gyűrű ródiumozással készült az a használat során ugyanolyan szép marad, mint vásárláskor, mivel nem oxidálódik.

A titán előnye lehet, hogy jó alternatíva azoknak, akik fém érzékenyek, ám mivel nehezebben megmunkálható, egyben leszűkíti a lehetőségek körét is.

Mivel a karikagyűrűt több évtizeden át viseljük, ezért érdemes olyan gyűrűt csináltatni, amely a mindennapos igénybevételt bírni fogja. A normál anyagvastagság kb. 1,9-2,3 mm., ami ahhoz szükséges, hogy a mindennapos viselés során az idő múlásával a gyűrű ne veszítse el a formáját.

Felületkezelés – matt vagy fényes?

A karikagyűrű lehet matt vagy fényes, a fényes és matt felület különböző mértékben való kombinálásával gyönyörű kontrasztos hatást lehet elérni.

Kövek elrendezése, száma, fajtája, színe, a foglalata

Egyre több pár dönt úgy, hogy a gyűrűpár női felébe köveket foglaljanak. A gyűrűbe foglalt kövek nagyságát, darabszámát, formáját, színét minden esetben viselőjének az egyéniség határozza meg. A gyűrűbe bármilyen követ bele lehet foglalni, a cirkóniától kezdve a Swarovski kristályon át a gyémántig. Nyilván a gyűrű árát a benne foglalt kövek fajtája, színe, tisztasága, csiszolása és nem utolsó sorban a mérete is befolyásolni fogja.

A foglalat lehet:

 • Csatorna
 • Süllyesztett
 • Karmos
 • Tokos
 • Nyitott
 • Pávé

Add Comment